Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile ilgili yürütülen soruşturmaya ilişkin, "Kamuoyu, milletimiz kimin ne yaptığını çok net bir şekilde görüyor, ve inşallah şu soruşturmalar neticesinde de bunu yapanların hepsi hesabını verecek. Eninde sonunda bunun hesabını verecekler, kimse hukuktan kaçamaz" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan:
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan:
GİRİŞ 04.01.2015 15:59 GÜNCELLEME 04.01.2015 15:59

Bakan Elvan, Kanal 7'de "Başkent Kulisi" programında gündeme ve bakanlığın çalışmalarına ilişkin Mehmet Acet'in soruları yanıtladı.

Geçen günlerde kötü hava şartları nedeniyle trafikte yaşanan olumsuzluklar ve Balıkesir-Akhisar arasında araçların saatlerce yollarda kalmasına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Elvan, Karayolları Genel Müdürlüğü ve bölgedeki ekiplerin gece-gündüz çalıştığını belirtti.

Elvan, tüm teknik imkanlarını seferber ettiklerinin altını çizerek, şöyle dedi:

"Oradaki işçi kardeşlerimiz, mühendislerimiz, bölge müdürümüz neredeyse iki gün hiç uyumadı, çok yoğun çalışma içerisindeydiler. Ben de takibimi yaptım. Ancak özellikle çok sayıda aracımızın başta tırlar olmak üzere kış şartlarına uygun lastiklere sahip olmamaları, zincirlerinin bulunmaması, bunun dışında kurallara riayet edilmemesi, birçok aracın ters yöne girmesi, ters şeritlere girmesi, bazı araç sahiplerinin araçlarını kilitleyip yolun ortasında bırakıp gitmesi gibi birçok sıkıntı yaşandı. Dolayısıyla o sıkıntıları aşmak çok kolay olmadı. Bir de yılbaşı tatili nedeniyle yoğun bir trafik söz konusuydu, onun da getirdiği bazı sıkıntılar oldu. Ama genel hatlarıyla o bölgeye baktığınızda belki son 30 yıldan beri böyle bir kar yağışıyla karşı karşıya kalmadı. En son 2004 yılında şiddetli bir kar yağışı, fırtına söz konusu olmuştu. Hatta 8-10 güne varan yollarda kapanmalar olmuştu. Hatta o tarihte su, elektrikle ilgili de çok ciddi problemler olmuştu."

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususun vatandaşların kurallara riayet etmesi olduğunu ifade eden Elvan, özellikle şiddetli kar yağışı ve fırtına başlamadan evvel uyarılar yapılmış olmasına rağmen bu konuda gerekli hassasiyet ve titizliğin gösterilmediğini söyledi.

Elvan, bölgede 50 - 90 santimetre arasında değişen kar yağışı olduğunu, o bölgede hatırlanan, bilinen en son kar yağışı miktarının aşağı yukarı 20 santimetre civarında olduğunu dile getirerek, "Dolayısıyla ilk kez bölge böyle bir durumla karşı karşıya kaldı" dedi.

TİB ile ilgili soruşturma

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile ilgili bir soru üzerine de açıklamalarda bulunan Elvan, 17-25 Aralık öncesinde burada tutulan birçok kaydın silindiğini, yedekleme yapılan CD'lerin kırıldığını, hatta 25 Aralık öncesi yapılan tüm işlem kayıtlarının logların silindiğini bildirdi.

"24 Aralık, biraz daha öncesi, bunların hiçbirisi ortada yok" diyen Elvan, şu anda TİB’de parçalı halde çok sayıda CD'nin muhafaza altında tutulduğunu dile getirdi.

Elvan, TİB'e vericisi olan iki çanak anten konulduğuna dikkati çekerek, "Bunlar ne için konuldu? Bunların faturaları bulunamadı, kimler tarafından alındı, kimler tarafından konuldu, bunlar belli değil" diye konuştu.

O vericiler üzerinden birtakım adreslere veri iletimi olabileceğini ancak "yüzde 100 veri iletimi olmuş, veri iletimi söz konusu olmuştur" diyemediklerini ifade eden Elvan, geçmişte silinmiş olan bazı kayıtların geri kazanıldığını ve mahkeme kararı olmaksızın yapılan bazı dinlemelerin olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.

Elvan, mahkeme kararlarındaki telefon numaralarıyla şahısların örtüşmediğinin de tespit edildiğini ifade ederek, söz konusu olaylara ilişkin Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma başlattığını, 4 aşamalı bir soruşturmanın söz konusu olduğunu, bunların önemli bir kısmının tamamlandığını belirtti.

Denetimlerin de bitmek üzere olduğunun altını çizen Elvan, kendilerinin de nihai neticelerini beklediklerini dile getirdi.

Elvan, bu kayıtların bir süre tutulması zorunluluğu olduğunu hatırlatarak, "Şimdi içinizde kötü niyet yoksa niye bunları siliyorsunuz ve silmenizin gerekçesi nedir? Tutulması zorunluluğu var, onun ötesinde bu kayıtlardan niye rahatsız oluyorsunuz? Bir şeyler yaptınız ki siz de rahatsızlık duydunuz bu kayıtları sildiniz, ben böyle yorumluyorum açıkçası" dedi.

Bakan Elvan konuya ilişkin, "Kamuoyu, milletimiz kimin ne yaptığını çok net bir şekilde görüyor, ve inşallah şu soruşturmalar neticesinde de bunu yapanların hepsi hesabını verecek. Eninde sonunda bunun hesabını verecekler, kimse hukuktan falan kaçamaz, yargıdan kaçamaz, kimsenin kaçması mümkün değil" diye konuştu.

En önemli hususlardan birinin veri güvenliği olduğunu ifade eden Elvan, "Biz veri güvenliğini sağlamak zorundayız, benim de arkadaşlara verdiğim talimat hep bu oldu" dedi.

Elvan, "Artık yasa dışı dinleme yapılmıyor mu?" sorusuna "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığımızda kesinlikle böyle bir durum söz konusu değildir, olması da mümkün değil, onu özellikle söylemek istiyorum, bunun kontrolünü ciddi bir şekilde yapıyoruz" yanıtını verdi.

Emniyet Genel Müdürlüğünün Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının izni olmadan dinleme yetkisine sahip olmadığını ifade eden Elvan, TİB'in yetkisinin ilgili mahkemeden gelen telefon numaralarını ilgili birimin dinlemesine yönelik sistemi açmasından ibaret olduğunu, ancak geçmişte bu fonksiyonun da suistimal edildiğini bildirdi.

Şu anda TİB'de yapılan dinleme sayılarına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Elvan "2013 yılındaki dinleme sayısının aşağı yukarı 6’da 1’i, 7’de 1'i gibi bir oran, yani çok ciddi anlamda bir düşüş söz konusu" dedi.

Elvan, bir soru üzerine suça karşı bir tedbir olarak uygulanan dinleme faaliyetlerinde bir zafiyetin söz konusu olmadığını dile getirerek, "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığımızda özellikle yasa dışı dinlemeye yönelik tedbirlerimiz alınmıştır. Ancak tabii teknoloji o kadar gelişti ki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı dışında işte birtakım ortam dinlemesidir, değişik işte böcek koymalardır vesaire, bu tür tabii dinlemeler konusunda da mutlaka gereken önlemler alınıyor. Ama 'yüzde 100 bunlar engelleniyor mu' derseniz mümkün değil bu kadar yüksek teknolojik gelişme varken" ifadelerini kullandı.

"Hızlı trenleri yük taşımacılığında da kullanacağız"

Bakan Elvan, hızlı tren seferleri ile ilgili bir soruyu da yanıtlayarak, hızlı trene talebin çok olduğunu, memnuniyet oranının da yüzde 98'e yükseldiğini bildirdi.

Yolcuların konforlu seyahatinin önemli olduğunu acak ikinci önemli hususun da yük taşımacılığı olduğunu vurgulayan Elvan, "Biz bu hızlı trenleri taşımacılıkta da kullanacağız. Özellikle sanayimizin rekabet gücünü daha da yukarı çekmek, maliyetleri daha da aşağıya çekmek açısından son derece önemli. İstanbul’dan diyelim ki Irak’a ihracat yapmak isteyen bir vatandaşımız Habur’a, Irak’a kadar ulaşabilecek" diye konuştu.

Elvan, Ankara-İstanbul, Ankara-Eskişehir, Konya-İstanbul hatlarında da zarar etmediklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Biz özellikle bu yıldan itibaren demiryollarına daha fazla ağırlık vereceğiz. Zaten demiryolları için tahsis etmiş olduğumuz ödenek miktarına bakarsanız bunu çok belirgin bir şekilde görmüş olacağız. 2015 yılında 9 milyar liralık yatırım öngörüyoruz ki bu birkaç milyar liradan başlamıştı. 2016 yılında demiryollarına tahsis edeceğimiz ödenek miktarı karayollarına tahsis edeceğimiz ödenek miktarından daha fazla olacak. Önceliğimiz değişecek. Bugün itibarıyla aşağı yukarı 12 milyar liralık 60 farklı yolumuz açılışa hazır. Onlarca tünel açılışımız var yine karayolu, bölünmüş yol açılışlarımız var. Ama bunların hepsine gidebilmemiz de çok fazla mümkün değil, belki toplu bir açılış da düşünebiliriz."

Bakan Elvan Ankara-Sivas arasında hızlı tren ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, seyahat süresini 12 saatten 2 saate düşüreceklerini söyledi.

2015 yılında da Sivas-Erzincan hattının yapımına başlayacaklarını bildiren Elvan, şu bilgiyi verdi:

"Daha sonra Erzincan-Erzurum, oradan da Kars’a bağlantımız ulaşacak. Zaten biliyorsunuz Kars-Tiflis-Bakü hattında çalışmalar devam ediyor ki İpek Demiryolu projesi dediğimiz güzergah oraya bağlanacak. Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projemiz de 2015 yılı sonu itibarıyla tamamlanacak. Diğer önemli bir projemiz, Ankara’yı İzmir’e bağlayan demiryolu çalışmamız. Yapım çalışmamız devam ediyor. Afyonkarahisar’la şu anda Polatlı arasında yapım çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz tabii ki 2017'de tamamıyla Ankara-İzmir hattının açılması. Ama tüm imkanlarımızı kullanıp belki süresinden önce açma gibi bir gayretimiz, çabamız olacak. Afyonkarahisar’dan itibaren Uşak Banaz’a kadar olan kısmın ihalesini yaptık. Uşak Banaz’dan, Uşak-Bana-Eşme arası, yine Eşme-Salihli arası ve Turgutlu’ya kadar olan kesimin, Salihli-Turgutlu arası üç ayrı proje çalışmamız bitmek üzere. Bunların Turgutlu’ya kadar olan kesimin yapım ihalelerine 2015 yılında çıkacağız.

Bir başka önemli projemiz, onu da zikretmek istiyorum. İstanbul’u Kapıkule’ye bağlayan, Edirne üzerinden Kapıkule’ye bağlayan hızlı tren hattımız. Bunun da ihalesine 2015 yılında çıkacağız. 2015 yılında Konya-Karaman arası hızlı tren hattını tamamlıyoruz. Karaman’dan Mersin-Adana’ya kadar olan kesimin yapım çalışmalarına başlıyoruz. Mersin-Adana’nın hızlı tren yapım kazmasını bu ay vuracağız inşallah. Tüm ihale çalışmaları bitti, sözleşme imzalandı. Adana’dan itibaren Adana-Osmaniye, Osmaniye-Gaziantep, Gaziantep-Şanlıurfa hatlarının da ihalelerine 2015 yılında çıkacağız. Doğu-Güneydoğu'da şöyle, Gaziantep’ten Şanlıurfa’ya iniyoruz, Şanlıurfa’dan sonra bu hızlı trenimizi Habur’a kadar götüreceğiz. Karadeniz için de şöyle bir projemiz var. Samsun’dan Çorum’a, Çorum’dan Yozgat Yerköy’e, Yozgat Yerköy’den Kırşehir, Kırşehir’den Aksaray, Aksaray’dan Ulukışla, Mersin ve Adana. Yani biz Samsun’u, Karadeniz’i yine hızlı trenle Akdeniz’e bağlayacağız."

Konya hızlı tren seferlerini şubat ayı sonunda artıracaklarını belirten Elvan, yeni bir tren setini devreye sokacaklarını, bu trenlerin 325 kilometreye kadar hız yapabilme imkanı olduğunu, dolayısıyla Ankara-Konya arasındaki seyahat süresinin daha da kısalacağını belirtti.

Elvan, Ankara’dan İstanbul’a ulaşan 1 saat 15 dakika seyahat süresi olacak bir yüksek hızlı tren hattı için Sincan’dan Köseköy’e kadar olan 280 kilometrelik kısmın fizibilite çalışmasının yapıldığını vurgulayarak, "Bu yüksek hızlı tren, 350’nin biraz daha üzerinde hız yapabilecek ve bunun aşağı yukarı 4,5-5 milyar dolar civarında bir fizibilitede yatırım tutarı görünüyor. Biz bunu yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirmek istiyoruz dedikten sonra çok sayıda firmanın bize talebi oldu. Bu çerçevede yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirmek istiyoruz. Tabii mutlaka taliplisi olması lazım, bizim için olmazsa olmazımız o. Çalışmalarımızı yoğunlaştırdık" dedi.

3. Havalimanı

3. havalimanının bataklık olmasına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Elvan, o arazinin bataklık olmasının devlete bir yük getirmeyeceğini bildirdi.

Elvan, 3. havalimanının yapılacağı arazide şu anda zemin etütlerinin yapıldığını ifade ederek "Bugüne kadar 700’ün üzerine sondaj yaptılar. Şu anda çalışmalar gayet iyi gidiyor. Tüm etütlerini, sondajlarını, zeminle ilgili çalışmalarını tamamladıktan sonra da ve biz de tüm orman izinlerini Orman Genel Müdürlüğünden aldıktan sonra da yapım çalışmalarına başlayacaklar" diye konuştu.

Bakan Elvan, havalimanının ilk etabının 2017 sonunda açılacağını belirterek, üçüncü köprüyü de bu yıl açacaklarını söyledi.

TBMM Araştırma Komisyonunun 4 eski bakanla ilgili kararın yarın açıklanacağının hatırlatılması üzerine de Elvan "Komisyon tabii ki teknik çalışmalarını yaptı, kararı verecek olan ilk aşamada komisyon. Komisyonun kararına herkes saygı duymalı diye düşünüyorum" dedi.

Elvan, Çanakkale boğazına yapılması planlanan köprüye ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, "Proje tamamlanır tamamlanmaz açıkçası yap-işlet-devret modeliyle hemen ihaleye çıkmak istiyoruz, yani bizim hedefimiz 2015 yılı" dedi.

KAYNAK: AA