Türkiye ucuz üretimde Çin'i yakaladı

Türkiye, ucuz üretimde dünyanın en ucuz üreticisi olarak bilinen Çin'in düzeyini yakaladı.

Türkiye ucuz üretimde Çin'i yakaladı
Türkiye ucuz üretimde Çin'i yakaladı
GİRİŞ 01.01.2015 13:43 GÜNCELLEME 01.01.2015 15:38
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

The Boston Consulting Group (BCG) tarafından yayınlanan İmalat Sanayi Maliyet Endeksi’ne göre imalat sanayinde global dengeler değişiyor. Araştırmaya göre ucuz üretimde Çin kan kaybederken, ABD yükselişe geçti. Listede yerini koruyan Türkiye ise birçok büyük marka tarafından bölgesel üretim merkezi olarak tercih edilmeye devam ediyor.

SANAYİDE ÖNEMLİ BİR MALİYET AVANTAJI

BCG tarafından hazırlanan ve en büyük 30 ihracatçı ülkeyi imalat sanayinde üretim maliyeti rekabetçiliğine göre inceleyen çalışmaya göre, Türkiye imalat sanayinde önemli bir maliyet avantajına sahip görünüyor.

DÜŞÜK ÜCRETLER DÜŞÜK LİRA

Türkiye'nin rekabet avantajını sağlayan en önemli faktörler olarak ise düşük ücretler ve liranın dolar karşısında gerileyen değeri öne çıkıyor.

TÜRKİYE LİSTEDEKİ KONUMUNU KORUYOR

İmalat Sanayi Maliyet Endeksi’ne göre imalat sanayinde global dengeler değişirken, Türkiye listedeki avantajlı konumunu koruyor. 97 endeks değeri ile Çin ve Tayvan'la başa baş rekabet ederek dünya klasmanında yedinci sıradaki yerini koruyor.

ABD YÜKSELİŞE GEÇTİ

Araştırmaya göre ucuz üretimde Çin kan kaybederken, ABD yükselişe geçti. Listede Türkiye ise yerini koruyor. ABD'deki üretim maliyetleri 100'e eşitlenerek hazırlanan imalat sanayi maliyet endeksine göre ucuz üretimde global dengelerin de değiştiği görülüyor.

İHRACAT ORANI 2000 YILINDAN BERİ BÜYÜYOR

En fazla ihracat yapan ilk 30 ülkeye bakıldığında Türkiye'nin maliyet konusunda oldukça rekabetçi olduğunu, ancak bu rekabetçiliğin ihracat rakamlarına yeteri kadar yansımadığını belirten BCG Türkiye Yönetici Ortaklarından Aykan Gökbulut, "İhracat oranımız 2000 yılından beri yıllık ortalama yüzde 14 ile büyüyor. Ancak, 2013 sonu itibariyle Türkiye'de ihracatın gayri safi milli hâsılaya oranı sadece yüzde 19 düzeyinde" dedi ve ekledi: "Bu rakam, maliyet olarak daha rekabetçi olduğumuz ülkelerde çok daha yüksek. Türkiye, 500 milyar dolarla, 2023 için potansiyelini yansıtan bir ihracat hedefine sahip ve bu hedef, Türkiye'nin dünya ticaretindeki payının yüzde 0.83'den yüzde 1.46 çıkması anlamına geliyor."

TÜRKİYE'NİN AVANTAJLARI

Rapora göre Türkiye, yabancı yatırım çekebilmek ve ihracatını daha da artırabilmek için, ileride daha da iyi değerlendirmesi gerektiği birçok avantaja sahip durumda. Raporda Türkiye'yi öne çıkaran bu avantajlardan bazıları şöyle sıralandı:

Genç nüfus: Avrupa ülkeleri arasında çalışabilecek yaşta kişi sayısı en yüksek ülke Türkiye ve ortalama yaş 29.

Lokasyon: Türkiye hızlı gelişen ülkeler ile gelişmiş ülkeler arasında bir köprü konumunda. Türkiye maksimum 4 saatlik uçak yolculuğu mesafesi ile 1 milyar kişiye ve 21 trilyon dolar GDP'ye erişim sağlıyor.

Sağlıklı bankacılık sistemi: Türkiye'nin bankacılık sistemi gayet sağlıklıbir sermaye yeterlilik oranına sahip.

Düşük vergi oranları: Türkiye, yaklaşık yüzde 20 seviyelerindeki kurumsal vergi oranı ile birçok ülkeden avantajlı durumda. Vergiler; Brezilya, Hindistan ve EU ülkelerinde yüzde 30-35 seviyelerine çıkıyor.

YORUMLAR 6
  • caner 9 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücrete 60 tl zam yaparsan tabi yakalarsın
    Cevapla
  • cagri 9 yıl önce Şikayet Et
    Sn. özer alım gücü farkı derken? Yıl 2002 asgari ücret 225 milyon ekmek 250bin. Şimdi asgari ücret 950tl ekmek 1 tl. Gerçekten büyük bir alım gücü farkı olmuş. Siyasilerin söylemleri yerine araştırsanız keşke
    Cevapla
  • ozer 9 yıl önce Şikayet Et
    birazda ozverili olsaniz gelecek nesillere iyi bir ulke biraksaniz. 15 sene oncesi ile bugunku asgari ucret arasinda alim gucu acisinda buyuk fark varken sizlanmayi birakmaniz gerekir. Asgari ucret dunyanin bircok yerinde normal standartlarin altindadir.
    Cevapla
  • Yakalar yakalar.. 9 yıl önce Şikayet Et
    Daya 949 tl yi.Millet baksın başının çaresine de,sonra da çini yakaladık de.Asgari köleler var bu ülkede milyonlarca.Kimin umrunda bu?Bir de övünüyorsunuz?Özellikte tekstil sektöründe DÜZCE,TÜRKİYE'nin Çin'idir.Asgari ücretten 1 gram fazlasını vermezler.Beğenmiyorsan kapı orda derler, sen gibi çünkü yüzlerce insan form dolduruyor kapıda.Devlete asgari ücret hususunda birşey yapın dediğimizde bu sizinle işveren arasında olan birşey biz karışamayız diyorlar.Tamamda bu vatandaşın mağdur,memurlar amirler bu ülke vatandaşıda,asgari ücretliler bu ülkenin zencileri mi?Kim ne derse dersin hükümet her işe el attı,atsında,ama bu hususta şu andaki duruma göre bence sınıfta kaldı.
    Cevapla
  • tuğrul 9 yıl önce Şikayet Et
    üretimde çinin yanından bile geçemeyiz. bir imalathane açarsanız maliyesinden,vergi dairesiden,itfayesinden,belediyesine devlet tüm kurumları ile kafanıza çöküyor. malesef çalışanın sırtına binmeyi seviyor bu devlet. kosgeb denen kurum esnaf kapısına gelmesin gelen de birdaha uğramasın diye elinden geleni yapıyor. okadar ki keşke almasaydım bu teşviği diyorsun. tr de elektronik bir ürün üretmek isteseniz vidasını bile bulamazsınız. tuttular çip fabrikası kuruyorlar. ama çinde bir üretim mantığı var ve devlet üreticinin işini kolaylaştırmak için herşeyi yapıyor. Artık hükümet rakamlar ile oynamayı bıraksın da biraz kendini eleştirsin. illaki her yaptığım doğru demesin.
    Cevapla
  • ümit efe 9 yıl önce Şikayet Et
    çinde kalite yok kalite olsa ucuz olmaz zaten ben iş yeri sahibiyim hayatımdan memnunum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle