Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu:

"Devlet memurlarına uygulanan asgari ücret tanımına ilişkin esaslar işçi statüsünde çalışanlar için de geçerli kılınmalı"

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu:
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu:
GİRİŞ 31.12.2014 11:36 GÜNCELLEME 31.12.2014 11:36

Devlet memurlarına uygulanan asgari ücret tanımına ilişkin esasların işçi statüsünde çalışanlar için de geçerli kılınması gerektiği belirtildi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonundan (TİSK) yapılan yazılı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2015 yılının ilk ve ikinci 6 ayında uygulanacak asgari ücretlerini tespit ettiği hatırlatıldı.

Gelecek yılın ilk 6 aylık dönemi için brüt asgari ücretin belirlendiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Toplu iş sözleşmesi uygulamayan iş yerleri açısından asgari ücretle çalışan bir işçinin işletmeye aylık maliyeti 1.411,76 lira düzeyinde iken, toplu iş sözleşmesi uygulanan (sendikalı) iş yerleri açısından asgari ücretle çalışıyor görünen bir işçinin işletmeye aylık maliyeti, sözleşmeler gereğince işçilere yapılan yan ödemelerin eklenmesiyle işkolları ortalamasında 2 bin 567 lira olmaktadır."

Bu fiili durumun toplu iş sözleşmesi uygulayan ve uygulamayan iş yerleri arasında ciddi haksız rekabet yarattığı savunulan açıklamada, asgari ücretin toplu iş sözleşmesi uygulayan işletmeler açısından ücret kademelerinin belirlenmesinde gösterge niteliği taşıdığı belirtildi.

Kök ücret dışındaki tüm yan ödemeler ve sosyal yardımların sosyal sigorta prim kesintisine tabi tutulduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Asgari ücret uygulamasında toplu iş sözleşmeleri gereğince yapılan yan ödemelerin ve sosyal yardımların ücret kabul edilmemesi, toplu iş sözleşmesi uygulayan iş yerleri aleyhine haksız rekabet yaratmaktadır. Bunun önlenmesi için AB ülkelerinde olduğu gibi, toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerlerinde yasal asgari ücret uygulanmamalı, asgari ücretler işçi ve işveren taraflarının müzakeresiyle belirlenmeli ya da komisyon, tespitte toplu iş sözleşmesi uygulayan ve uygulamayan işyerleri için farklılaştırma yapmalıdır.

Devlet memurlarına uygulanan asgari ücret tanımına ilişkin esaslar işçi statüsünde çalışanlar için de geçerli kılınmalı; devamlılık arz eden tüm nakdi ödemeler asgari ücret kapsamında sayılmalıdır. Bu hususları mümkün kılmak üzere gerekli mevzuat değişikliği yapılmalıdır."

KAYNAK: AA