Ulusal Geri Dönüşüm Strateji Belgesi ve Eylem Planı yayımlandı (2)

Hurda toplama konusunda gelecek yıl sonuna kadar ilkel yöntemlerden modern bir sisteme geçilmesi sağlanacak

Ulusal Geri Dönüşüm Strateji Belgesi ve Eylem Planı yayımlandı (2)
Ulusal Geri Dönüşüm Strateji Belgesi ve Eylem Planı yayımlandı (2)
GİRİŞ 30.12.2014 22:54 GÜNCELLEME 30.12.2014 22:54

Hurda toplama konusunda gelecek yıl sonuna kadar ilkel yöntemlerden modern bir sisteme geçilmesi sağlanacak.

Yüksek Planlama Kurulunun (YPK), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinatörlüğünde, ilgili kurum ve kuruluşların mutabakatıyla nihai şekli verilen "Ulusal Geri Dönüşüm Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nın (2014-2017) kabulüne ilişkin kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, eylem planı kapsamında geri dönüştürülebilir atıkların belediyeler ve belediyelerin anlaşacağı lisanslı işletmeler tarafından kaynakta ayrı, organik atıklarla kirlenmeyecek ve etkin bir şekilde toplanması ve taşınmasını sağlayacak sistemler geliştirilecek ve yaygınlaştırılacak.

Demir-çelik hurdasının yurt içi kaynaklardan tedariki yönünde Türkiye'nin hurda potansiyeli haritası çıkarılacak.

Metal hurda ayrıştırma ve işleme merkezlerine yönelik sanayi siteleri oluşturulması desteklenecek.

Demir-çelik sektörü yan ürün ve atıklarının seramik, inşaat, tarım ve çimento gibi diğer sektörlerde değerlendirilmesi konusu araştırılacak.

İkili toplama sisteminin devreye girmesi ile özellikle cam ambalaj atıklarının toplanması ve işlenmesine yönelik altyapının olmadığı bölgelerde fizibilite çalışması yapılacak.

Geri dönüşüme yönelik kooperatifler kurulacak ve geliştirilecek. Bu konuda dünyadaki başarılı kooperatifler ile işbirliğinin kolaylaştırılması amacıyla eğitim ve araştırma geliştirme faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Hurda toplamada modern sisteme geçilecek-

Hurda toplama konusunda gelecek yıl sonuna kadar ilkel yöntemlerden, yerel yönetimler aracılığıyla takip ve kontrol edilebilir modern bir sisteme geçilmesi sağlanacak.

KOBİ'lerin geri dönüşüm veya geri kazanım ve toplamaya veya ayırmaya ilişkin faaliyetleri KOSGEB Destek Programları kapsamında desteklenecek.

Belediyelerin katı atıkların toplanması ve bertarafından bütçelerine sağladıkları gelir miktarının, geri dönüşümü teşvik amaçlı oluşturulan programlarda kullanılması temin edilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarının bütçelerine atık yönetimi için bütçe imkanları dahilinde yeterli ödenek ayrılacak.

Atık oluşturan tesisler, geri dönüştürülebilir atık bilgileri (özellik, miktar, bölge, sektör vb.), toplama ayırma, geri dönüşüm ve işleme tesisleri bazında envanter oluşturulmasına yönelik idari kayıt sistemi geliştirilecek.

Atık (arıtma çamuru, lastik vb.) geri dönüşümü veya bertarafında termal işlem uygulayan tesislerde uygulanan çevrim içi (on-line) izleme ve denetleme sistemleri (atık su, baca gazı vb.) oluşturulacak.

(Bitti)

KAYNAK: AA