EPDK kararları

EPDK'nın "Ham Petrol, Akaryakıt, İhrakiye, Madeni Yağ, Baz Yağ ve Petrolle İlgili Maddelere Dair Kararı" Resmi Gazete'de yayımlandı

EPDK kararları
EPDK kararları
GİRİŞ 30.12.2014 10:54 GÜNCELLEME 30.12.2014 10:54

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun "Ham Petrol, Akaryakıt, İhrakiye, Madeni Yağ, Baz Yağ ve Petrolle İlgili Maddelere Dair Kararı" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, Petrol Piyasası Kanunu'nun uygulanmasında, ürünler ham petrol kapsamında kondensat ve ham petrol, akaryakıt kapsamında ihrakiye sayılan akaryakıtlar hariç olmak üzere benzin, motorin ve fuel oil türleri ile biyodizel yakıt nafta ve gaz yağı olarak tanımlandı.

İhrakiye sayılan akaryakıtlar kapsamında havacılık ve denizcilik yakıtları yer alırken, karar madeni yağ, baz yağ ve akaryakıta harmanlanan ürünlerini de içerdi.

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu maddeler kapsamında sözü edilen ürünler, "ham petrol", "akaryakıt", "havacılık yakıtları", "denizcilik yakıtları", "madeni yağ", "baz yağ", "motorin türlerine harmanlanan ürünler", "benzin türlerine harmanlanan ürünler" olarak işleme alınacak.

Bu ürünler, yurt içinde akaryakıt olarak piyasaya, "yakıt nafta", "kurşunsuz benzin 95 oktan", "kurşunsuz benzin 95 oktan (E10)", "kurşunsuz benzin 98 oktan", "kurşunsuz benzin 98 oktan (E10)", "gaz yağ", "motorin", "kalorifer yakıtı", "fuel oil", "yüksek kükürtlü fuel oil", "biyodizel" isimleriyle sunulacak.

Sözü edilen ürünler, ihrakiye teslimi faaliyetleri kapsamında "deniz motorini (DMX)", "deniz motorini (DMA)", deniz motorini (DMB)", "deniz motorini (DMZ)", "denizcilik yakıtı (RMA-10)", "denizcilik yakıtı (RMB-30)", "denizcilik yakıtı (RMD-80)", "denizcilik yakıtı (RME-180)", "denizcilik yakıtı (RMG-180)", "denizcilik yakıtı (RMG-380)", "denizcilik yakıtı (RMG-500)", "denizcilik yakıtı (RMG-700)", "denizcilik yakıtı (RMK- 380)", "denizcilik yakıtı (RMK-500)", "denizcilik yakıtı (RMK-700)" adlarıyla akaryakıt olarak piyasaya sunulabilecek.

Geçici Madde 1 kapsamında, serbest dolaşıma 1 Ocak 2015'ten önce giren "yakıtbiyodizel", "deniz motorini (DMC)", "denizcilik yakıtı (RMA-30)", "denizcilik yakıtı (RMF-180)", "denizcilik yakıtı (RMH-380)", "denizcilik yakıtı (RMH-700)" resmi ismiyle tanımlı ürünler 1 Şubat 2015 tarihinden sonra piyasa faaliyetine konu edilemeyecek.

KAYNAK: AA