Akaryakıt dışındaki petrol ürünlerinin temini

Sanayicilerin, akaryakıt haricindeki petrol ürünlerinin yurt içi kaynaklardan temin edilebilmeleri adına EPDK'dan uygunluk yazısı alabilmeleri için yetki verebilecekleri azami ithalatçı sayısı 3'ten 2'ye düşürüldü

Akaryakıt dışındaki petrol ürünlerinin temini
Akaryakıt dışındaki petrol ürünlerinin temini
GİRİŞ 28.12.2014 13:20 GÜNCELLEME 28.12.2014 13:20

Sanayicilerin, akaryakıt haricindeki petrol ürünlerini yurt içi kaynaklardan temin edilebilmeleri adına Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) uygunluk yazısı alabilmeleri için yetki verebilecekleri azami ithalatçı sayısı 3'ten 2'ye düşürüldü

EPDK'nın "Akaryakıt Haricinde Kalan Petrol Ürünlerinin Yurt İçi ve Yurt Dışı Kaynaklardan Teminine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, sanayicilerin akaryakıt haricindeki petrol ürünlerinin yurt içi kaynaklardan temin edebilmeleri ve serbest dolaşıma girebilmesi adına EPDK'dan uygunluk yazısı alabilmeleri için yetki verebilecekleri azami ithalatçı sayısı 3'ten 2'ye indirildi.

Ek-1 kapsamındaki akaryakıt harici petrol ürünlerinin; her bir serbest dolaşıma giriş beyannamesi başına 250 kilogramı ve ayda 4 beyannameyi aşmaması veya azami 5 kilogram kapasiteli ambalajlar içinde olması koşuluyla ithalinde ya da azami 25 kilogram kapasiteli ambalajlar içinde olması koşuluyla yurt içinden temininde uygunluk yazısı aranmayacak.

Ek-2 kapsamındaki akaryakıt harici petrol ürünlerinin yurt içinden temininde veya azami 250 kilogram kapasiteli ambalajlar içinde ithalinde de aynı durum söz konusu olacak.

Daha önce uygunluk yazısı başvurusu kapsamında alınarak kurum kayıtlarına aktarılan, değişmediği ve halen geçerli olduğu başvuru sahibi tarafından yazılı olarak beyan edilen belgeler, "aynı takvim yılı içerisinde yapılan uygunluk yazısı başvurularında" yeniden istenmeyecek.

Sanayiciler, bizzat uygunluk başvurusunda bulunurken, başvuru yapan elektronik imza sahibinin şirket yetkilisi olmaması halinde, akaryakıt harici ürün temin başvurusu yapabileceğine dair yetki belgesini EPDK'ya ibraz edecekler.

Uygunluk yazısı verilecek miktar, talebi aşmamak kaydıyla, son iki yıla ait fiili tüketim belgesinde yer alan gerçekleşmelerden yüksek olanından mevcut stokların düşülmesi suretiyle belirlenecek. Başvuru yapılan ürüne ait son iki yıl içerisindeki fiili tüketim miktarından yüksek olanının ilgili fıkrada belirtilen miktarlardan az olduğu durumlarda, başvuru sahibi tarafından talep edilmesi halinde temin izni verilebilecek.

Akaryakıt harici ürün temini izinleri, artan kısmı bir üst kata iblağ edilmek suretiyle, bin kilogram ve katları olarak verilecek.

Kapatma işlemlerinde, başvuru sahibine daha önceden verilen iznin temin edilmeyen miktarı stok olarak kabul edilecek ve bir sonraki başvuruda yapılacak izin hesabında dikkate alınacak.

Kurumca verilen uygunluk yazısının geçerlilik süresi uygunluk yazısının verildiği yılın 31 Aralık günü bitimine kadar olacak.

Ek-1'de gümrük tarife istatistik pozisyonu ve tanımı verilen ürünleri yurt içinde üreten kişiler, bu ürünlere ilişkin olarak yaptıkları satışları, ocak ayından başlamak üzere üçer aylık dönemler halinde dönemi takip eden ayın 15'ine kadar kuruma bildirmekle yükümlü olacak.

Tebliğ, 1 Ocak 2015'te yürürlüğe girecek.

KAYNAK: AA