"Türkiye, 2015'te başrolde olacak"

AK Parti MKYK Üyesi Gedikli: - "Türkiye'nin küresel organizasyonlardaki etkinliği her geçen yıl artıyor. Gerek G20 gerek Birleşmiş Milletler gerekse de IMF'de daha fazla rol üstlenmeye başladık"

"Türkiye, 2015'te başrolde olacak"
"Türkiye, 2015'te başrolde olacak"
GİRİŞ 28.12.2014 10:21 GÜNCELLEME 28.12.2014 10:21

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Bülent Gedikli, Türkiye'nin küresel organizasyonlardaki etkinliğinin her geçen yıl arttığını belirterek, "Gerek G20 gerek Birleşmiş Milletler gerekse de IMF'de daha fazla rol üstlenmeye başladık. Şimdi artık başrol zamanı. Türkiye, 2015'te hem siyasette hem ekonomide başrolde olacak" dedi.

Gedikli, AA muhabirine, 2014 yılını değerlendirdi ve 2015 yılına ilişkin beklentilerini açıkladı.

Son birkaç yıldır dünya krizlerle boğuşurken, Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde ekonomisini güçlendirmeye ve büyümeye devam ettiğini dile getiren Gedikli, bunun da ülkeyi bir cazibe merkezi haline getirdiğini ifade etti.

Türkiye'nin küresel organizasyonlardaki etkinliğinin de her geçen yıl arttığına işaret eden Gedikli, gerek G20 gerek Birleşmiş Milletler gerekse de IMF'de daha fazla rol üstlenmeye başladıklarını söyledi.

Tüm dünyayla eşzamanlı yürütülen yoğun diplomasinin de etkisiyle Türkiye'nin, küresel ekonomi ve siyasette önemli bir aktör olduğunu vurgulayan Gedikli, "Şimdi artık başrol zamanı. Türkiye, 2015'te hem siyasette hem ekonomide başrolde olacak. Önümüzdeki yıl ev sahipliği yapacağımız G20'deki etkinliklerimiz de bunu en iyi şekilde taçlandıracak" diye konuştu.

"G20 fırsatını en iyi şekilde değerlendirmeliyiz"

G20 Zirvesi'ne ev sahipliği yapmanın, Türkiye açısından önemli bir fırsat olduğunu, bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek gerektiğinin altını çizen Gedikli, şunları kaydetti:

"Bunun için ajandamızda şunların olması gerekiyor. G20 daimi sekretaryasının kurulmasını tekrar gündeme getirmeliyiz ve bu sekretaryanın İstanbul'da olması için tüm üyeleri ikna edecek çalışmaları yapmalıyız. Bunun yanı sıra, çok taraflı ticaret anlaşmalarını birincil gündemimizde tutmalı, bunları sonuçlandırmalıyız. Ayrıca, Türkiye'ye doğrudan yatırımları artıracak adımları atmalıyız. Bu, sadece Türkiye'ye değil, bölgedeki ülkelere de fayda sağlayacak, sorunları azaltacak ve küresel kalkınmaya, istihdama katkı sağlayacaktır."

"Tek başına para-finans politikaları yeterli değil"

Önümüzdeki yıl, Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikalarının da önemli olacağını belirten Gedikli, bu konuda da artık bir netliğin hakim olduğunu ifade etti.

Gedikli, Fed'in nisandan önce faiz artırmayacağına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bu da nisan sonunda yapılacak toplantıyı önemli kılıyor. O toplantıda ya faiz artırımı yapılacak ya da faizin önümüzdeki birkaç toplantıda artırılacağı açıklanacak. Dolayısıyla yılın ikinci çeyreğinde küresel piyasalar faiz baskısı altına girecek. Ağırlıklı görüş yılın ortası ve ikinci yarısında faizin artırılacağı yönünde. Bu zamanı çok iyi değerlendirmek gerekir. Fed faiz artırır ve buna paralel dolar güçlenirken, küresel sermayede ABD’ye doğru dönüş başlayacak. Böyle bir dönemde de Türkiye’nin para politikası ve mali disiplini ile birlikte yapısal reform hamleleri hayati önem kazanıyor. Hep dediğimiz gibi, dünya ekonomi sistemi artık tek başına para-finans politikalarıyla kotarılacak bir sistem değil."

"Dünyada 2015 gündemi işsizlik oranlarının artması olabilir"

Son aylarda dünyanın en çok konuştuğu konulardan birinin de petrol fiyatları olduğunu belirten Gedikli, petrolle emtia fiyatlarındaki düşüşün, Rusya örneğinde olduğu gibi birçok ülkeyi negatif yönde etkileyeceğini söyledi.

Bu durumun, Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkelere "nefes alma" fırsatı vereceğini anlatan Gedikli, "Buna karşın, söz konusu gelişmeye dünya dengeleri açısından baktığımızda, büyümeye etkisinin pozitif olmayacağı görülüyor. Hal böyleyken, dünyada 2015 gündemi işsizlik oranlarının artması olabilir. Bunun önüne geçmek için ise söylediğim yapısal reformların tamamlanması, doğrudan yatırımın artması, katma değeri yüksek üretime hız verilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA