Elektrik Piyasası İthalat ve İhracat Yönetmeliğinde değişiklik

Elektrik piyasası ile ilgili senkron paralel olmayan bağlantılar için verilen ithalat veya ihracat başvuruları ile enterkonneksiyon hat kapasitelerinin tahsisine ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlendi.

Elektrik Piyasası İthalat ve İhracat Yönetmeliğinde değişiklik
Elektrik Piyasası İthalat ve İhracat Yönetmeliğinde değişiklik
GİRİŞ 28.12.2014 09:48 GÜNCELLEME 28.12.2014 09:48

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) "Elektrik Piyasası İthalat ve İhracat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, senkron paralel olmayan bağlantılar konusunda ithalat veya ihracat faaliyeti için başvuru yaparken, imza tarihi eski olmakla birlikte başvuru yapılacak süre için yürürlükte olan bir anlaşma sunulması halinde söz konusu anlaşmanın geçerli olduğuna ilişkin başvuru sahibi tarafından yazılı taahhütname verilecek.

Senkron paralel olmayan bağlantılar için verilen ithalat veya ihracat faaliyetine ilişkin iznin süresinin dolmasından önce faaliyetin devamına ilişkin kuruma lisans tadil başvurusu yapılması ancak başvuruya ilişkin sürecin zamanında tamamlanamaması durumunda, elektrik enerjisi ithalat veya ihracatına ilişkin kuruma yapılan başvurunun sonuçlandırılmasına yönelik işlemler tamamlanıncaya kadar; söz konusu ithalat veya ihracat faaliyetinin kesintiye uğramamasını teminen ve gereklilik olması durumunda, faaliyetin devamına kurul tarafından izin verilebilecek.

Enterkonneksiyon hat kapasitelerinin tahsisi, enterkonneksiyon hat kullanımının takibi ve bu hatlardaki kısıt yönetimi, sistem işleticisi tarafından yürütülecek.

TEİAŞ ilgili fıkra kapsamındaki hak ve yükümlülüklerini uluslararası kuruluşlar ile yapacağı anlaşmalar çerçevesinde ve kurul onayı almak kaydıyla söz konusu uluslararası kuruluşlara kısmen veya tamamen devredebilecek.

Kapasite tahsisine ilişkin usul ve esaslar sistem işleticisi tarafından hazırlanarak kurul onayına sunulacak. Onayı müteakip işletici tarafından hazırlanan ihale dokümanları internet sitesinde duyurulacak.

TEİAŞ'ın hak ve yükümlülüklerini uluslararası kuruluşlara kısmen veya tamamen devretmesi şeklinde yapılacak kapasite tahsislerinde ayrıca usul ve esasların onaylanmasına gerek olmayacak. Kurul tarafından onaylanan ihale dokümanları çerçevesinde kapasite tahsisleri gerçekleştirilecek.

KAYNAK: AA