Merkezi yönetim muhasebe uygulamaları

Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin hesap ve kayıtlarının sağlıklı ve güvenilir bir biçimde hazırlanmasına ve yayımlanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Merkezi yönetim muhasebe uygulamaları
Merkezi yönetim muhasebe uygulamaları
GİRİŞ 27.12.2014 15:41 GÜNCELLEME 27.12.2014 15:41

Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Yönetmelikle merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin, hesap ve kayıt düzeninde saydamlık, hesap verilebilirlik, işlemlerinin kayıt dışında kalmasının önlenmesi, faaliyetlerinin ve işlemlerinin gerçek mahiyetine uygun, sağlıklı ve güvenilir bir biçimde muhasebeleştirilmesi amaçlanıyor.

Söz konusu düzenleme, yevmiye sistemi, muhasebeleştirme belgeleri, açılış kayıtları, kullanılacak defterler, kayıt düzeni, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idare muhasebesi hesap planı, para piyasası nakit işlemleri, borç ve gider karşılıkları, değerli kağıt ve özel tahakkuk hesapları gibi muhasebeleştirmeye yönelik her türlü işlemi kapsıyor.

Yönetmelik 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek.

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında ayrıca Maliye Bakanlığının "Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Detaylı Hesap Planları" da yayımlandı.

Düzenlemede, kamu idareleri bazında ve konsolide verilerden genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri düzeyinde mali rapor, tablo ve istatistiklerin üretilip, belirlenen sürelerde yayımlanmasına imkan verecek detayda ortak yardımcı hesapların oluşturulması ve detaylı hesap planlarının hazırlanmasında kamu idarelerinin uyacakları usul ve esaslar belirlendi.

KAYNAK: AA