"Türkiye büyümesini ihracata borçlu"

Ekonomi Bakanı Zeybekci "Türkiye bu yıl yüzde 3,3 seviyelerinde büyüyecek. Türkiye bu büyümesini ihracata borçlu" dedi.

"Türkiye büyümesini ihracata borçlu"
"Türkiye büyümesini ihracata borçlu"
GİRİŞ 26.12.2014 22:29 GÜNCELLEME 26.12.2014 22:29

Nihat Zeybekci, Adana oda ve borsaları ile Akdeniz İhracatçıları Birliği (AKİB) işbirliğinde bir otelde düzenlenen Adana Ekonomi Zirvesi'nde, Bakanlık olarak 81 ilde tarama çalışması yaptıklarını, illerin en güçlü, zayıf oldukları alanlar ve avantajlarını belirlediklerini kaydetti.

Adana'nın ekonomik göstergelerinde yaşanan düşüşe dair altında yatan sebeplere bakılması gerektiğine işaret eden Zeybekci, Adana'nın Türkiye'nin hiç bir yerinde olmayan özelliklere sahip olduğunu, tüm Anadolu'nun çıkış, Ortadoğu'nun bir şekilde giriş kapısı, Kafkaslar ve kuzeyin ulaşım, petrol, gaz, enerji taşımacılığıyla ilgili de önemli bir avantaja sahip olduğunu belirtti.

Adana'nın pamuk üretiminde kadim, insanlık tarihi ile beraber bir kültüre sahip olduğunu aktaran Zeybekci, şöyle devam etti

"Pamukta yanlış yaptık. Yani şöyle söyleyeyim pamuk üretilebilecek alanlarda mısır üretimini teşvik ederek yanlış yaptık. Ben 5084 sayılı teşvik yasasını AK Partili belediye başkanı olduğum dönemde basın huzurunda eleştiren biriyim. Niyet olarak doğru ama sonuçlar itibariyle yanlışlar ortaya çıkarabilen bir teşvik yasasıydı.

Dünyadan çok daha ucuza bir şekilde temin edebileceğimiz veyahut da belirli bir rakımın üzerindeki ovalarda üretimin teşvik edilebileceği mısırda şu anda Türkiye yaklaşık 4,5 milyar ton mısır üreterek mısır ithalatçısı olmaktan çıktı ama bu arada neye rağmen? Pamukta yaklaşık 800-900 bin ton civarında pamuk ithalatçısı haline geldik. Yüzde 130 civarında koruma barajıyla da koruyarak mısırda bu noktaya geldik. Pamukta uluslararası rekabet piyasası, uluslararası borsalardaki cari fiyatlarda pamuğu muhafaza ederek bu noktaya geldik."

"Türkiye büyümesini ihracata borçlu"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3,3 oranında büyüyeceğini belirterek, "Türkiyebu büyümesini ihracata borçlu" dedi.

Zeybekci, Adana oda ve borsaları ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından kentteki bir otelde düzenlenen Adana Ekonomi Zirvesi'nde, dünyadaki tüm olumsuzlara rağmen 2014 yılında çok güzel sonuçlar aldıklarını söyledi.

"Cari açıkta da Türkiye, ilk defa ekonomi teorisyenlerinin bahsettiği o en iyi denen şekilde bir gelişme sağladı" diyen Zeybekci, şöyle devam etti:

"Büyürken Türkiye yatırım mallarında ve ara malları ithalatında kriz olmadan Türkiye, dünyada şuan cari açığını en yüksek oranda daraltan ülke. Geçen yıla göre Türkiye yüzde 37 oranında cari açığını daralttı. İlk 9 aylık sürece bakıldığında da 19,3 milyar dolarlık bir daralma sağladık. Bunun 12,5 milyar dolarlık bir kısmını Türkiye doğrudan net ihracatla yakaladı.

Ama önemli olan bir kısımda Türkiye ara malı ham maddede daralmaya gitmeden, ithalat etmediğin zaman hiçbir şey kaybetmeyeceği ithalatı 6,2, 6,3 milyar dolar seviyesinde daraltarak Türkiye, cari açığında inanılmaz bir başarı sağladı. Cari açığımızı biz 2014 sonu itibariyle hedef olarak koyduğumuz milli gelire oranını yüzde 6,4 oranında gerçekleştirseydik eğer başarılı olmuş olacaktık. Ama şimdi yıl sonu itibariyle Türkiye cari açıkta milli gelire oranla yüzde 5, yüzde 5,2 aralığında bir yerde olacak. Biz bunu da yeterli görmüyoruz. Çünkü Türkiye'nin sağlıklı bir şekilde cari açıkta yüzde 4'e yakın bir yere gelmesi lazım."

KAYNAK: AA