Adana Ekonomi Zirvesi

Ekonomi Bakanı Zeybekci: (1) "Pamukta yanlış yaptık. Yani şöyle söyleyeyim pamuk üretilebilecek alanlarda mısır üretimini teşvik ederek yanlış yaptık"

Adana Ekonomi Zirvesi
Adana Ekonomi Zirvesi
GİRİŞ 26.12.2014 21:05 GÜNCELLEME 26.12.2014 21:05

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Pamukta yanlış yaptık. Yani şöyle söyleyeyim pamuk üretilebilecek alanlarda mısır üretimini teşvik ederek yanlış yaptık" dedi.

Zeybekci, Adana oda ve borsaları ile Akdeniz İhracatçıları Birliği (AKİB) işbirliğinde bir otelde düzenlenen Adana Ekonomi Zirvesi'nde, Bakanlık olarak 81 ilde tarama çalışması yaptıklarını, illerin en güçlü, zayıf oldukları alanlar ve avantajlarını belirlediklerini kaydetti.

Adana'nın ekonomik göstergelerinde yaşanan düşüşe dair altında yatan sebeplere bakılması gerektiğine işaret eden Zeybekci, Adana'nın Türkiye'nin hiç bir yerinde olmayan özelliklere sahip olduğunu, tüm Anadolu'nun çıkış, Ortadoğu'nun bir şekilde giriş kapısı, Kafkaslar ve kuzeyin ulaşım, petrol, gaz, enerji taşımacılığıyla ilgili de önemli bir avantaja sahip olduğunu belirtti.

Adana'nın pamuk üretiminde kadim, insanlık tarihi ile beraber bir kültüre sahip olduğunu aktaran Zeybekci, şöyle devam etti

"Pamukta yanlış yaptık. Yani şöyle söyleyeyim pamuk üretilebilecek alanlarda mısır üretimini teşvik ederek yanlış yaptık. Ben 5084 sayılı teşvik yasasını AK Partili belediye başkanı olduğum dönemde basın huzurunda eleştiren biriyim. Niyet olarak doğru ama sonuçlar itibariyle yanlışlar ortaya çıkarabilen bir teşvik yasasıydı.

Dünyadan çok daha ucuza bir şekilde temin edebileceğimiz veyahut da belirli bir rakımın üzerindeki ovalarda üretimin teşvik edilebileceği mısırda şu anda Türkiye yaklaşık 4,5 milyar ton mısır üreterek mısır ithalatçısı olmaktan çıktı ama bu arada neye rağmen? Pamukta yaklaşık 800-900 bin ton civarında pamuk ithalatçısı haline geldik. Yüzde 130 civarında koruma barajıyla da koruyarak mısırda bu noktaya geldik. Pamukta uluslararası rekabet piyasası, uluslararası borsalardaki cari fiyatlarda pamuğu muhafaza ederek bu noktaya geldik."

Pamuk primi

Zeybekci, pamukta bu hataya rağmen diğer taraftan da desteği artırdıklarını, 2002-2003 sezonunda 4 kuruş olan kilogram başına desteği 11-12 kat artırarak 55 kuruşa yükselttiklerini kaydetti.

Pamuğa verilen desteğin yeterli olmadığın kabul ettiklerini belirten Zeybekci, "Şundan emin olun pamuk priminin, pamuğa verilen desteğin artırılmasının en büyük savunucularından biriyim. Borsa, oda başkanları en az 90 kuruş olmalı diyor. Tüm mücadelem bu yönde. Gönül ister ki sizin istediğiniz olsun ama inşallah sizlerin de destekleriyle 2015 yılı pamuğuna şöyle arada ortada bir yerde buluşmayı ben hedefliyorum. İnşallah böyle bir şey üzerine gayret gösteriyorum."

Zeybekci, pamuğun stratejik bir ürün olduğunu, ne pahasına olursa olsun bir noktaya kadar, gelinebilen bir noktaya kadar şu andakinin çok daha üzerine gelecek bir şekilde desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

"Tekstil ve konfeksiyon bizim için kurtarıcı bir sektördür"

Zeybekci, Türkiye'nin hammade ve enerjide sürdürülebilir bir şekilde geleceğini garantiye almak zorunda olduğunu belirtti.

Eğitim sistemi ve nüfus hareketleri bakımından tekstilin önemli olduğunu ifade eden Zeybekci, "Son 20 yılda kırsaldan kente göç eden nüfus yüzde 15'in üzerinde ve önümüzdeki 15-20 yıllık süreçte kırsaldan kente göçecek bir o kadar daha nüfusumuz var. Dolayısıyla bizim eldeki eğitim seviyesiyle bu nüfus yapımıza ki ileride bunun değişmemesi lazım değişmeyecek zaten tekstil ve konfeksiyon bizim için kurtarıcı bir sektördür. Bundan vazgeçemeyiz" dedi.

Zeybekci, Türkiye'nin bu dönemde Çin, Hindistan, Pakistan, Bangladeş ile rekabet etme özelliğini geride bıraktığını, artık gözünü İtalya'ya, Fransa'ya, modaya, markaya, yüksek kaliteye, yüksek katma değerli ürünlere doğrultacağını kaydetti.

Teşvik sistemi

Zeybekci, işadamlarının yatırım teşviki hakkında dile getirdikleri her şeye katıldığını ancak işadamlarının sadece Adana'nın ikinci bölgede olmasına takılıp kalmamalarını istedi.

700 kilometrekarelik Singapur'un tamamen doldurulmuş olan Jurong Adası'na petrolün dışardan tankerle gelip, rafineride işlenip petrokimyanın en sonunda en hassas tıbbi ürünler de dahil yapılarak ihraç edildiğini ifade eden Zeybekci, bu adada yaklaşık 70 bin civarında yüksek teknolojide üretim yapan insanın çalıştığını, 50 milyar dolar civarında bir ticaret hacminin gerçekleştiğini belirtti.

Dünyada böyle bir merkez yapalım denildiğinde yapılacak araştırmalarda akla gelecek ilk üç yer içinde Adana ve Çukurova bölgesinin geleceğini anlatan Zeybekci, şunları söyledi

"Dünyanın tüm enerji kaynaklarının geldiği ve buluştuğu bu bölge. Enerji ihtisas sanayi bölgesinden kastımız sadece enerji üretmek gibi bir şeyse bu ayrı bir vaka ama gelen petrol, petro kimya... Burada bir petrokimya endüstrisi kurulmalı. Petrolün girip en son, aklınıza gelen en hassas petrokimya ürünü, onun üretildiği bir silsile burada yaratılmalı. Tek bir ana odaklanmalıyız."

Zeybekci, kentte krom cevheri çıkarıldığını anımsatarak, şu anda maden işletmeciliği, cevher çıkarımı ve işlemesinin 5'inci bölge teşviklerine tabi olduğunu bildirdi.

Adana'da bir çok alanı teşvik edebileceklerini ifade eden Zeybekci, "Burası ikinci bölge değil diye... Turizmle, sağlıkla ilgili tüm yatırımlar teşvikler 5'inci bölge teşviği. Körfezlerin, Kafkasların, Ortadoğu, Orta Asya, Kuzey Afrika doğusunun merkezi Adana. Onun için bizim teşvikle ilgili odalarımızla çok daha farklı şekilde işbirliğinde olmamız lazım" dedi.

Zeybekci'nin Bakanlıkta birinci yılı

Zeybekci, şimdiye kadar her şeyi açık açık paylaşan biri olduğunu, "Bakalım, onu bir değerlendirelim" şeklinde bir siyaset ve Bakanlığı şimdiye kadar yapmadığını ve bundan sonra da yapmayacağını belirterek, "Dolayısıyla şunu da söyleyeyim. Bugün bakanlıkta birinci yılım. 26 Aralık 2013 günü göreve başlamıştım. Allah nasip etti bir yıldan beri sağlıkla hizmet ettik memleketimize. İnşallah iyi şeyler yapmakla ilgili bir şeyler olmuştur diye düşünüyorum" diye konuştu.

(Sürecek)

KAYNAK: AA