Capital Dergisi "Gönlü Zenginler" araştırması

Capital Dergisi tarafından yapılan ve Türkiye'de en çok bağış yaparak bağış kültürüne katkıda bulunan iş insanlarının belirlendiği "Gönlü Zenginler" araştırmasının ödül töreni gerçekleştirildi

Capital Dergisi "Gönlü Zenginler" araştırması
Capital Dergisi "Gönlü Zenginler" araştırması
GİRİŞ 26.12.2014 12:48 GÜNCELLEME 26.12.2014 12:48

Capital Dergisi tarafından yapılan ve Türkiye'de en çok bağış yaparak bağış kültürüne katkıda bulunan iş insanlarının belirlendiği "Gönlü Zenginler" araştırmasının ödül töreni gerçekleştirildi.

"Gönlü Zenginler" araştırmasına göre, Türkiye'nin gönlü en zengin iş insanı Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç oldu.

Koç'u temsilen sertifikayı alan Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım, Vehbi Koç'un adını taşıyan bir vakfın yöneticiliğini yaptığını belirterek, "Onun aziz hatırasıyla bu ödülü almış hissediyorum. Biz geçen yıl da birincilik ödülünü aldık ve 10 yılın birincisi olduk. Bazı yarışmalar vardır ki ikinci, üçüncü sıraya düştüğünüzde üzülmez, sevinirsiniz, bize de öyle olacak" diye konuştu.

Gönlü zengin ikinci iş insanı olan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk adına sertifikasını alan Doğuş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Hüsnü Akhan da Doğuş Grubu'nun kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları çerçevesinde ağırlıklı olarak eğitim, spor, kültür sanat, çevre ve sağlık olmak üzere çok çeşitli projelerle bu ödülü almanın onur verici olduğunu ifade etti.

Gönlü zengin üçüncü iş insanı FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin de ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, bir televizyon programında zenginler listesi değil, gönlü zenginler listesi yayınlanmasını istediğini anımsatarak, "Keşke zenginler listesi değil de gönlü zenginler listesi yayınlansın diye düşünmüştüm. Hiç unutmuyorum programın ardından bir bakan aradı ve 'mutlaka bunu yapın’ dedi" ifadelerini kullandı.

Özyeğin, Vehbi Koç, Sakıp Sabancı ve İhsan Doğramacı’nın, hayatında çok önemli rol oynayan 3 önemli insan olduğunu belirterek, “Bu 3 insandan çok şey öğrendim. Bilhassa hayır yaparken değer katmayı öğrendim. Hayır yapmak para dağıtmak değil, hayır yapmak insanların hayatlarına dokunmaktır. O insanları siz dokunduğunuz zaman farklı boyutlara taşıyabilmektir” değerlendirmesinde bulundu.

Özyeğin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"John Pierpont (J.P.) Morgan, 50 milyon dolarlık servetinin bankanın sermayeye ihtiyacı olabilir düşüncesiyle 3 milyon dolarını oğluna veriyor. 3 kızına 1’er milyon dolar bırakıyor. Eşine bir malikane ve ayda 25 milyon dolar maaş bırakıyor. Teknesindeki kaptanına para bırakıyor çünkü en iyi zamanlarını orada geçirmiş. 50 milyon doların geri kalan bütün hepsini ömrü hayatına bağışlıyor. Bu Amerika’da çok önemli bir kültür. Bütün serveti çocuklara bırakmamak… Burada benden sonraki jenerasyon olduğu için belki böyle konuşmamam lazımdı ama onlar beni affetsinler. Bazen çok servet bırakırsanız çocuklar için çok iyi birşey değil. Ölçülü servet bırakmak iyi bir şey.”

Özyeğin, okuduğu bir kitaptan ilham alarak yaptığı bütün kız yurtlarını, okulları doğu ve güneydoğuda yaptığına dikkati çekerek, “Hatta arada sırada bunun şakasını yapıyorum. ‘Ben çözüm sürecine 12 sene evvel başlamışım’ diyorum” şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin Rusya'daki son duruma yönelik sorusu üzerine Özyeğin, gelecek yılın Rusya için enflasyon ve büyüme bakımından zor geçeceğine inandığını vurgulayarak, "Tabii bu bizi de etkiliyor. Rusya'da borcumuz falan yok, pazar zaten daralıyordu yine daralacak" dedi.

Migros'a yönelik bir soruya da Özyeğin, Migros ile ilgili yorum yapmadığını dile getirerek, "Çok uzun bir proje daha adımlar devam ediyor. Büyük bir iş, dolayısıyla incelemeler devam ediyor. Biraz daha sarkabilir. SPK adımı olacak, sonra Rekabet Kurulu adımı olacak. Onun için yorum yapmıyorum. Herkese iyi seneler diliyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Gönlü zengin 4. iş insanı olan Bilkent Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Doğramacı adına sertifikasını alan Bilkent Holding CFO'su Önder Sezgi de Bilkent'in varlık sebebinin eğitim ve vakıf işleri olduğunu anlatarak, emeği geçenlere teşekkür etti.

"Gönlü zenginler"araştırmasında 5. sırada yer alan Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, bu ödülün yerinin diğerlerinden farklı olduğunu belirterek, "İş hayatımızda başarıların hep kalıcı ve sürdürülebilir olmasına önem veririz. Umarım burada da sürdürülebilir ve kalıcı olurum" dedi.

Capital ve Ekonomist Dergileri Genel Yayın Direktörü Rauf Ateş de söz konusu araştırmanın bu yıl ikinci kez gerçekleştirildiğini belirterek, artık çok sayıda şirketin bu araştırmanın anlamını kavradığını ifade etti.

Yapılan sosyal sorumluluk projelerinin başkalarına örnek olması için açıklanması gerektiğine dikkati çeken Ateş, “Türkiye’de Vehbi Koçlar Sakıp Sabancılar olmasaydı hayır işleri belki farklı yönlere giderdi. Onların başlattığı bir yol sonra buradaki büyüklerimizin içinde bulunduğu yol diğer gruplara örnek oluyor. Bu yıl daha çok şirket katıldı ve listede daha yukarı çıkarız diye daha çok bağış yapanlar oldu. Ben gelecek yıllarda bunun daha da çok artacağını düşünüyorum” diye konuştu.

"Gönlü zenginler" araştırmasında sırasıyla Anadolu Grubu, Rönesans Holding, Enka, Sinpaş Holding, Eren Holding, Borusan Holding, Hekim Holding, Boydak Holding, Nef, Tekfen Holding yer aldı.

Verilen bilgiye göre araştırma, 2013 bağış tutarları baz alınarak hazırlandı. Hayırseverler listesine 57 gönlü zengin iş insanı girdi. Capital'in Türkiye'deki bütün büyük grup ve şirketlerine ulaşarak hazırladığı araştırmanın temelini bir anket araştırması oluşturdu. Sıralama, ankette yer alan 2013 yılındaki toplam bağış tutarı sorularının yanıtlarına göre yapıldı.

"Gönlü zenginler" araştırmasında ödüle layık görülenler şöyle:

Sıra 2014

Yönetim kurulu başkanı/üyesi

Grup/şirket

1

Mustafa Koç

Koç Holding

2

Ferit F. Şahenk

Doğuş Holding

3

Hüsnü M. Özyeğin

Fiba Holding

4

Ali Doğramacı

Bilkent Holding

5

Mehmet Ali Aydınlar

Acıbadem Sağlık Grubu

6

Tuncay Özilhan

Anadolu Grubu

7

İpek Ilıcak Kayaalp

Rönesans Holding

8

M. Sinan Tara

Enka

9

Avni Çelik

Sinpaş Holding

10

Ahmet Eren

Eren Holding

11

Ahmet Kocabıyık

Borusan Holding

12

Öner Hekim

Hekim Holding

13

Hacı Boydak

Boydak Holding

14

Erden Timur

Nef

15

Gökyiğit-Berker-Akçağlılar

Tekfen Holding

KAYNAK: AA