Enerjide standarda uygun işletme belgelendirilecek

Petrol piyasası, elektrik piyasası ve doğalgaz piyasasında lisans sahipleri, kurumsal bilişim sistemi ile endüstriyel kontrol sistemlerini, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi standardına uygun bir şekilde işletecek ve belgelendirecek

Enerjide standarda uygun işletme belgelendirilecek
Enerjide standarda uygun işletme belgelendirilecek
GİRİŞ 26.12.2014 12:36 GÜNCELLEME 26.12.2014 12:36

Petrol piyasası, elektrik piyasası ve doğalgaz piyasasında lisans sahipleri, kurumsal bilişim sistemi ile endüstriyel kontrol sistemlerini, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi standardına uygun bir şekilde işletecek ve standarda uygun faaliyet gösterdiğini belgelendirecek.

Petrol piyasası, elektrik piyasası ve doğal gaz piyasası lisans yönetmeliklerinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelikler, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, her üç lisans yönetmeliğine de "kurumsal bilişim sistemi" ve "endüstriyel kontrol sistemleri" tanımları eklendi.

Kurumsal bilişim sistemi, kuruluş çalışanları tarafından kullanılan bilgisayarlar, bunlara hizmet veren dosya, uygulama, veri tabanı ve e-posta sunucusu ve ağ altyapısı olarak belirlendi. Endüstriyel kontrol sistemleri de enerjinin üretilmesi, enerji sağlayan ham petrol, taş kömürü ve benzeri ham maddelerin işlenip tüketime hazır hale getirilmesi, enerjinin iletim veya dağıtım katmanları aracılığı ile aktarılması gibi süreçlerin bir veya birden fazla merkezden izlenmesi ve yönetilmesini sağlayan bilgi ve iletişim sistemleri olarak tanımlandı.

Doğalgaz piyasasında iletim lisansı sahibi ve sevkiyat kontrol merkezi kurmakla yükümlü dağıtım lisansı sahibi, çalıştırdığı kurumsal bilişim sistemi ile endüstriyel kontrol sistemlerini, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi standardına uygun bir şekilde işletmek, standardına uygun faaliyet gösterdiğini Türk Akreditasyon Kurumuna akredite olmuş bir belgelendirme kurumuna ispat ederek sistemlerini belgelendirmek ve söz konusu belgelerin geçerliliğini sağlamakla yükümlü olacak.

Petrol piyasasında rafinerici lisansı sahibi, elektrik piyasasında da OSB üretim lisansı sahipleri hariç olmak üzere dağıtım lisans sahibi, kurulu gücü 100 megavat ve üzerinde olan ve geçici kabulü yapılmış bütün üretim tesisleri için, OSB üretim lisansı sahipleri hariç olmak üzere üretim lisans sahibi ve iletim ve işletim lisans sahibi de aynı şartları sağlayacak.

KAYNAK: AA