BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay:

"Yeni yılda özel tüketim ve yatırım harcamalarında toparlanma bekliyoruz"

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay:
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay:
GİRİŞ 26.12.2014 12:11 GÜNCELLEME 26.12.2014 12:11

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, yeni yılda özel tüketim ve yatırım harcamalarında toparlanma beklediklerini bildirdi.

Burkay, yazılı açıklamasında, dünya ekonomisinin 2014 yılında yüzde 2,6 ile beklentilerin altında büyüdüğünü hatırlattı.

Dünya ticaretinin de yavaşlamadan olumsuz etkilenerek yüzde 3'e yakın büyüme gösterdiğini belirten Burkay, Türkiye'de ise bu sene iç tüketim artışının yavaşladığını ve yatırımların gerilediğini ifade etti.

Türkiye'nin 2014'te enflasyon ve cari açık alanlarına öncelik verdiğini vurgulayan Burkay, "Enflasyonda hedefin oldukça uzağında kalındı. Cari açıkta ise ihracat artışı ve ithalattaki gerilemeyle önemli bir iyileşme gösterildi. Enflasyonunun yılı yüzde 9'un üzerinde kapatacağına, cari açığın milli gelire oranının ise yüzde 6'nın altında kalacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Burkay, Orta Vadeli Programın 2015 yılı için yol gösterici nitelikte olduğuna değindi.

Gelecek yıldan beklenti ve tahminlerine değinen Burkay, şunları kaydetti

"Yeni yılda özel tüketim ve yatırım harcamalarında toparlanma bekliyoruz. Toplam tüketim harcamalarının yüzde 3,8 ve yatırım harcamalarının ise yüzde 4,2 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Türkiye, 2015 yılında önceliklerini enflasyona, cari açığa ve yapısal reformlara vermeli. Bu öncelikler çerçevesinde sıkı para politikası ile kamu mali disiplini ve tasarruf tedbirleri sürdürülecektir. 2015 yılı sonunda enflasyon yüzde 6,3; ihracat artışı yüzde 7,8 ve ithalat artışı ise yüzde 4,5 olarak öngörülüyor. Enflasyondaki gerilemeyle faizlerde düşüş bekliyoruz. Türkiye, 2015 yılına, petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyon ve cari açık üzerinde yaratacağı olumlu etkiyle diğer gelişen ülkelere göre olumlu ayrışarak girmektedir. Türk lirasının değerini de bu pozitif ayrışma ile ABD Merkez Bankasının faiz artış süreci belirleyecektir."

KAYNAK: AA