Maliye Bakanı Şimşek: (2)

"Suç örgütlerinin parasal kaynaklarını yok etmemiz lazım. Bu, suç örgütleriyle mücadelede gerçekten arzulanan sonucu doğurur"

Maliye Bakanı Şimşek: (2)
Maliye Bakanı Şimşek: (2)
GİRİŞ 26.12.2014 11:44 GÜNCELLEME 26.12.2014 11:44

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Suç örgütlerinin parasal kaynaklarını yok etmemiz lazım. Bu, suç örgütleriyle mücadelede gerçekten arzulanan sonucu doğurur" dedi.

Şimşek, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Stratejik Düşünce Enstitüsü tarafından düzenlenen Organize Suçların Yol Açtığı Mali, Ekonomik, Sosyal Etkilerin Tespiti ve Analizi Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, suçların artık bireysel olmaktan çok örgütlü ve organize nitelik taşımaya başladığını, küreselleşmeyle organize suçların sınırları da aşmaya başladığını söyledi.

Bu türlü suçlarla mücadelenin ulusal ve uluslararası işbirliği ve eşgüdümü gerektirdiğini vurgulayan Şimşek, organize suç örgütlerinin sadece ülkeler için değil, uluslararası sistem açısından da çok ciddi bir tehdit olduğunu ifade etti.

Şimşek, ulusal bazda bakıldığında bu tür örgütlerin hem demokrasiye hem ülkelerin gelişmesine ve kalkınmasına çok önemli bir engel teşkil edebildiğini belirtti. Bu tür olayların basit bir suç olarak değerlendirilemeyeceğini dile getiren Şimşek, böylesine organize suçların yoğun olduğu bölgelere, ülkelere, şehirlere yatırım çekilemediğini, kalkınma ve büyümenin sınırlı olduğunu kaydetti.

Terörün maliyeti

Türkiye'nin 30-40 yıldır terör gerçeğiyle yaşadığına işaret eden Şimşek, şöyle konuştu:

"Bundan dolayıdır ki Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, oradaki güçlü insan kaynağına, çok verimli topraklara ve diğer zenginliklere rağmen maalesef arzulanan büyüme, kalkınma ve yatırım çekmede arzulanan performansı ortaya koyamadı. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi oradaki suç yoğunluğunun, suç oranının yüksek olması. Burada kastettiğimiz organize suç. Mafya kapitalizmi toplumsal sermayeyi de aşındırarak kaynakların bir anlamda heba olmasına yol açıyor. Organize suçlar gerçekten bu tür etkilere sahiptir. Terörle mücadeleye kimisine göre 350 milyar dolar, kimisine göre dolaylı etkilerle 1 trilyon dolara yakın kaynağını heba etmiştir."

Bu tür suçların yoğun olduğu bölgelerde, ülkelerde devlet ile fertler arasında toplumsal sözleşmenin de bozulması gibi olumsuzluklarla karşılaşıldığına işaret eden Şimşek, organize suçların en önemli boyutunun suç gelirleri ve bunların aklanması olduğunu vurguladı.

Organize suçların mali büyüklüğü ülke bütçelerinden fazla

Şimşek, Birleşmiş Milletler'in çalışmasına göre, uyuşturucu madde, silah, organ ticareti gibi suçlardan elde edilen mali gücün birçok devletin bütçesinden daha fazla olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, "Bu çok önemli bir konu çünkü eğer mücadele edilmezse hem ulusal hem uluslararası boyutta bu işin ne kadar büyük bir tahribata yol açabileceği ortadadır" dedi.

Mücadelenin çok boyutlu olması gerektiğini ifade eden Şimşek, fertlerden çok organize suçlarla, sınırları aşan örgütlerle karşı karşıya olduklarını söyledi. Şimşek, bu suçlarla mücadeleyi sadece emniyet boyutuna indirgemenin ve güvenlik sorunu olarak ele almanın son derece yetersiz olacağını, sadece polisiye tedbirlerle organize suçlarla mücadele edilemeyeceğini belirtti.

Bu mücadele istihbaratın, kurumlararası eşgüdüm ve işbirliğinin çok önemli olduğuna işaret eden Şimşek, "Suç örgütlerinin parasal kaynaklarını yok etmemiz lazım. Bu, suç örgütleriyle mücadelede gerçekten arzulanan sonucu doğurur. Bu örgütlerin parasal kaynaklarını kurutamazsak maalesef arzulanan başarıyı sağlayamayız. Sadece hürriyeti bağlayıcı cezalarla sonuç almamız mümkün değil. Çünkü kullanabilecekleri insan, araç çok. O nedenle suç gelirlerinin aklanması çok kritik ve önemli bir konu" diye konuştu.

Bütün bunlardaki mücadelenin uluslararası işbirliğini gerektirdiğine değinen Şimşek, bu amaçla mevzuat ve uygulamada atılan adımlara ilişkin bilgilere yer verdi.

"Türkiye gerekli adımları atıyor"

MASAK Başkanı İbrahim Hakkı Polat da organize suç örgütlerinin yarattığı tehlikelere dikkati çekerek, bu tür yapıların toplumda sosyal, ekonomik ve siyasi saha oluşturduklarını söyledi.

Suç gelirlerinin aklanması ile mücadelenin, doğuran organize suçla mücadele anlamına geldiğine işaret eden Polat, Türkiye'nin bu konuyla mücadelede gerekli adımları attığını kaydetti.

(Bitti)

KAYNAK: AA