Sektörel güven endeksleri arttı

Aralıkta mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,9, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,8 ve inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,4 yükseldi

Sektörel güven endeksleri arttı
Sektörel güven endeksleri arttı
GİRİŞ 26.12.2014 10:24 GÜNCELLEME 26.12.2014 10:24

Perakende ticaret sektörü güven endeksi, aralıkta aylık bazda yüzde 1,9, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,8 ve inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,4 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı.

Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,8 yükseldi.

Kasımda 96,8 olan hizmet sektörü güven endeksi, aralıkta 97,5 değerine ulaştı. Hizmet sektörü güven endeksindeki artış, son üç aylık dönemdeki iş durumunun iyileştiğini değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Son üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise aynı kaldı.

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre iş durumu endeksi, yüzde 1,2 ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksi yüzde 1,1 arttı.

Perakendede güven arttı

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,9 arttı.

Kasımda 105,1 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi, aralıkta 107,1 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki artış son üç aylık dönemde iş hacmi-satışların arttığını değerlendiren, mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışların artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 2,3, mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 2,4 ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi yüzde 1,1 yükseldi.

İnşaat sektörü güven endeksi arttı

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,4 arttı. Bir önceki ayda 83 olan inşaat sektörü güven endeksi, aralıkta 83,3 değerine yükseldi.

İnşaat sektörü güven endeksindeki artış; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 2,4 artarken, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 0,8 azaldı.

KAYNAK: AA