"Hataylı nakliyecilerin alın teri gasbediliyor"

UND İcra Kurulu Başkanı Şener: - "(Aqua Hercules isimli gemi olayı) Usulsüz bir işlemle Hataylı nakliyecilerin Mısır'da rehin alınmasına sebep olan odaklar şimdi de taşımacıların alın teri alacağı kaçırmaya çalışıyor"

"Hataylı nakliyecilerin alın teri gasbediliyor"
"Hataylı nakliyecilerin alın teri gasbediliyor"
GİRİŞ 25.12.2014 17:36 GÜNCELLEME 25.12.2014 17:36

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, "Aqua Hercules" isimli gemi olayında usulsüz bir işlemle Hataylı nakliyecilerin Mısır'da rehin alınmasına sebep olan odakların şimdi de taşımacıların alın teri alacağı kaçırmaya çalıştığını belirtti.

Fatih Şener, yaptığı yazılı açıklamada, 2013 yılının Haziran ayında 94 tır ve 14 silobusün, şoförleriyle Mısır'ın Port Said Limanı'nda binmeyi bekledikleri Aqua Hercules adlı geminin borçlarına karşılık Mısır Gümrük İdaresi tarafından haksız şekilde rehin alındıklarını hatırlattı.

Şener, sadece müşteri olarak bu gemiye binmeyi bekleyen ve geminin Mısır Gümrük ve Acentası'na borçlarıyla bir ilgisi bulunmayan üyelerinin, Ekonomi ve Dışişleri Bakanlıklarının girişimleriyle geminin borcu olan 1 milyon 400 bin doları ödeyerek rehin olmaktan kurtulabildiklerini vurguladı. Daha sonra İskenderun Limanı'na sefer yapan Aqua Hercules isimli Ro-Ro gemisi aleyhine, uğranılan zararları tahsil ve tazmin etmek amacıyla temmuz ayında dava açıldığını anımsatan Şener, İskenderun Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından ihtiyati haciz kararı alınarak, geminin seferden men edildiğini ve Türk karasularında bağlandığını anlattı.

Şener, şunları kaydetti:

"Geminin İskenderun Limanı'nda demirli beklemesi sırasında hukuki süreç devam ederken, üyelerimizin haklarını almalarını engellemek amacıyla herhangi bir tehlike hali bulunmaması ve meteorolojik şartlar elverişli olmasına rağmen, liman içinde basit bir çekme işlemi yaptırılarak 6 milyon dolar tutarında borç yaratılmış ve bu sebeple güya kurtarılan gemiye el konulmuştur.

Haksız şekilde yapılan ve mal kaçırma olarak nitelendirilebilecek bu işlemler sebebiyle ve uğranılan zararların tazmini için yabancı armatör ve onunla bu surette iş birliği yapanlar hakkında gerekli yasal cezai ve hukuki yollara müracaat edilecektir. Suriye krizinin dolaylı neticeleri ve çeşitli surette birçok ülkede mağdur edilmiş bulunan üyelerimizin hakları sonuna kadar korunacak, yanlış uygulamalar ilgili bakanlıklar ve liman yetkilileri nezdinde tarafımızdan takip edilecektir."

Şener, usulsüz bir işlemle Hataylı nakliyecilerin Mısır'da rehin alınmasına sebep olanların şimdi de taşımacıların alın teri alacağı kaçırmaya çalıştıklarını vurguladı. Taşımacıların alın terinin gasbedildiğini belirten Şener, ilgili otoritelere bu haksız işlemi durdurmaları çağrısında da bulundu.

KAYNAK: AA