"Tasarım Tebliği, ihracatın kilosunu 50 dolara çıkaracak"

İHKİB Başkanı Tanrıverdi: - "Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ'le yüksek katma değerli üretimin kapıları ardına kadar açıldı. Halen 24 dolar olan 1 kilogram hazırgiyim ihracatını, tasarım tebliğinin yaratacağı sinerjiyle 50 dolara çıkaracağız"

"Tasarım Tebliği, ihracatın kilosunu 50 dolara çıkaracak"
"Tasarım Tebliği, ihracatın kilosunu 50 dolara çıkaracak"
GİRİŞ 25.12.2014 13:36 GÜNCELLEME 25.12.2014 13:36

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ'in yüksek katma değerli üretimin kapıları ardına kadar açtığını belirterek, "Halen 24 dolar olan 1 kilogram hazırgiyim ihracatını, tasarım tebliğinin yaratacağı sinerjiyle 50 dolara çıkaracağız" değerlendirmesini yaptı.

Tanrıverdi, yazılı açıklamada, Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülecek Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ'in Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsatarak, artık 60 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefini yakalamanın çok daha kolaylaştığını ifade etti.

Tebliğ ile yüksek katma değerli üretimin kapılarının ardına kadar açıldığını belirten Tanrıverdi, "Halen 24 dolar olan 1 kilogram hazırgiyim ihracatını, tasarım tebliğinin yaratacağı sinerjiyle 50 dolara çıkaracağız" ifadelerini kullandı.

Tanrıverdi, Türk hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün 2023 yılı için 60 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlediğini aktararak, bu yüksek hedefe ulaşmanın yolunun sektörün katma değerli ihracat ve tasarım kapasitesinin geliştirilmesinden geçtiğini dile getirdi.

Sektörün tasarım kabiliyetinin daha üst seviyelere çıkarılması için başta Ekonomi Bakanlığı olmak üzere yoğun çalışmalar başlatıldığına işaret eden Tanrıverdi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Birliklerinin de katkısıyla Tasarım Tebliği'nde sektöre önemli açılımlar sağlayacak bir değişiklik gerçekleştirildiğine dikkati çekti.

Hikmet Tanrıverdi, bu çerçevede Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklik ve yeni düzenlemelere göre bundan sonra proje bazlı olarak destek kapsamına alınan şirketlere toplam 3 yıl için bazı imkanlar sağlandığını belirterek, şunları aktardı:

"Şirketlerin çalıştıracakları tasarımcı ve modelistlerin toplam 1 milyon dolara kadar olan brüt maaşları karşılanacak. Aynı proje kapsamında kullanılacak techizat ve malzemeler için maksimum 250 bin dolar destek verilecek. Ayrıca seyahat ve web sayfası üyeliğine ilişkin masrafların da 150 bin doları desteklenecek. Böylece 3 yılda 1,4 milyon dolarlık destek sağlanacak. Bir başka ifadeyle firmalarımız 3 yılda tasarıma ayıracakları 2,8 milyon doların 1,4 milyon dolarını geri alacak. Bugün kilogramı 24 dolarla en yüksek katma değerli ihracat gerçekleştiren ilk üç sektörden biriyiz. Firmalarımız tasarım desteğiyle yüksek katma değerli üretime kilitlenip, ihracatta büyük sıçrama gerçekleştirecek."

Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün son yıllarda tasarımda önemli gelişmeler kaydettiğini, bu gelişmede İHKİB'in çalışma ve çabalarının büyük rol oynadığını vurgulayan Tanrıverdi, gelen tasarım desteğiyle çıtanın çok daha yukarıya çıkacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA