"Şirketlerin yarısından çoğu bankaların hizmetinden memnun değil"

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY'nin "Küresel Ticari Bankacılık Araştırması"na göre, şirketlerin yüzde 57'si bankaların sunduğu hizmetten memnun değil

"Şirketlerin yarısından çoğu bankaların hizmetinden memnun değil"
"Şirketlerin yarısından çoğu bankaların hizmetinden memnun değil"
GİRİŞ 22.12.2014 15:20 GÜNCELLEME 22.12.2014 15:20

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY'nin "Küresel Ticari Bankacılık Araştırması"na göre, şirketlerin yüzde 29'u, geçen 24 ile 12 ay içerisinde birincil bankaları ile sorun yaşarken, yüzde 57'si bankalarının sunduğu hizmetlerden memnun değil.

EY açıklamasına göre şirketin, 24 ülkeden 2 binin üzerinde orta ölçekli şirket yöneticisi ile gerçekleştirdiği "Küresel Ticari Bankacılık Araştırması", yıllık gelirleri gelişmiş piyasalarda 25 milyon dolar ile 500 milyon dolara, gelişmekte olan piyasalarda ise 15 milyon dolar ile 500 milyon dolara ulaşan orta ölçekli şirketlerin beklentilerini ve değişen gereksinimlerini ortaya koyuyor.

Ticari bankaların müşterilerini kaybetmemeleri açısından tespitler sunan araştırmaya göre, şirketlerin yüzde 29'u, geçen 24 ile 12 ay içerisinde birincil bankaları ile sorun yaşarken, yüzde 57'sinin bankaların sunduğu hizmetlerden memnun değil.

Bu durum müşterilerin güvenini ve bağlılığını zayıflatırken, şirketler açısından rakip bankalarla iş birliği yapma ya da belli işlemleri bankacılık dışı yapılara kaydırma gibi farklı seçenekleri gündeme getiriyor. Orta ölçekli şirketlerin yüzde 34'ü araştırmaya verdikleri bilgilere göre gelecek dönem içerisinde birincil bankacılık hizmetlerini farklı bankalara kaydırmayı düşünürken, yüzde 38'i ise söz konusu işlemler için bankacılık dışı faaliyetleri gündemlerine almayı planladığını kaydetti.

Kredi kartı ve sigorta hizmeti sağlayan alternatif finansman şirketlerinin, yıllardır döviz, kredi ve ticari hizmet sunmak gibi bankacılık alanlarını ilgilendiren alanlara dahil olduğu dile getirilen rapora göre bankacılık dışı finansman sağlayan firmaların geleneksel bankacılığı tehdit ettiğine dair herhangi bir öngörü olmasa da şirket yöneticileri ürün ve servis yelpazesinin genişliğinden ötürü teknolojinin sunduğu avantajlarla finansal hizmet tekliflerini genişleten bu firmalara yöneliyor.

Dijital kanallar aracılığıyla bankacılık işlemi gerçekleştiren müşterilerin sayısında artış yaşandığına dikkatin çekildiği raporda, online bankacılığı her hafta kullanan ticari bankacılık müşterilerinin oranı yüzde 80 olarak yer aldı. Raporda, mobil ve online kanallar vasıtasıyla bankacılık işlemlerinin kullanılmamasının arkasındaki en önemli neden güvenlik endişesi olarak belirtildi. Katılımcıların yüzde 39'u online bankacılığın, yüzde 42'si ise mobil bankacılığın yeterince güvenli olmadığını düşündüğünü açıkladı. Diğer nedenler ise işlemler sırasında yaşanan yavaşlık ve işlem yürütme konusunda yetersiz uygulamalar olarak sıralandı.

Banka değiştirmede en önemli neden fiyatlandırma

EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı ve Finansal Hizmetler Sektör Lideri Selim Elhadef, açıklamada yer alan değerlendirmesinde, bankacılık dışı finansal kurumların Türkiye'de de yoğun olarak kullanıldığını belirterek, "Rapor, Türkiye'de bu alanda yaşanan gelişmelere yorum getirdi" dedi.

Banka dışı finans kuruluşları sektörünün, 2009 yılı hariç son sekiz yılda oldukça hızlı büyüme gösterdiğini ve varlıklarının bankacılık sektöründen daha hızlı büyüdüğüne dikkati çeken Elhadef, şunları kaydetti:

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türkiye'de finansal kiralama, faktöring ve finansman gibi üç ayrı faaliyet başlığını içeren ve çalışma koşulları BDDK'nın gözetiminde yürütülen toplam 121 kuruluş bulunuyor. Haziran 2013 ila Haziran 2014 yılı arasında aktifler bazında finansal kiralama yüzde 20,6 büyüme performansı sergilerken, faktoring şirketleri yüzde 17,1, finansman şirketleri ise yüzde 37,1 büyüdü. Banka dışı finans kuruluşları sektörü, 2013 yılı itibarıyla ekonomiye toplam 58 milyar TL'lik bir kredi sağlarken, 2013 yılında yüzde 32,38 büyüme hızı gösterdi. Bankacılık ise 26,38 oranında büyüme hızı yakaladı. Ortaya çıkan tabloya bakıldığında sektörün ekonomik döngülere duyarlılığı bankacılık sektöründen daha fazla."

Elhadef, Türkiye'de de online ve mobil bankacılık müşteri sayısında ciddi artışlar yaşandığını da belirterek, "Türkiye Bankalar Birliği internet ve mobil bankacılık istatistiklerine göre, Türkiye’deki kurumsal internet bankacılığı müşteri sayısı eylül ayı itibariyle 1,1 milyon civarında iken, kurumsal ve bireysel mobil bankacılık müşteri sayısı ise 5,7 milyon civarında. Kurumsal internet bankacılığı aktif müşteri sayısı son 1 yılda yüzde 10,5 arttı. Bireysel ve kurumsal müşterilerin yer aldığı mobil bankacılık aktif müşteri sayısı ise son 1 yılda yüzde 119 oranında artı. Raporda mobil ve online kanallar vasıtasıyla bankacılık işlemlerinin kullanılmamasının ardındaki unsurların giderilmesi ile birlikte aktif müşteri sayısında artış yaşanacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA