"World Energy Outlook 2014 Raporu” Türkiye tanıtım toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: (2)“Petroldeki düşüşler vatandaşa bire bir yansıdı. 55 litre deposu olan birisi benzinde neredeyse 50 lira, dizelde ve mazotta da 40 lira civarında daha az para ödeyerek deposunu dolduruyor. Bunun toplam tutarı 6 milyar dolar”“Türkiye şu an da fiili rakamlarla 28 tane AB üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuz satan ülkedir. Elektrikte de en ucuz satan ilk 3 ülkeye giriyoruz”

"World Energy Outlook 2014 Raporu” Türkiye tanıtım toplantısı
"World Energy Outlook 2014 Raporu” Türkiye tanıtım toplantısı
GİRİŞ 22.12.2014 13:34 GÜNCELLEME 22.12.2014 13:34

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün vatandaşa bire bir yansıdığını belirterek, “55 litre deposu olan birisi benzinde neredeyse 50 lira, dizelde ve mazotta da 40 lira civarında daha az para ödeyerek deposunu dolduruyor. Bunun toplam tutarı 6 milyar dolar” dedi.

Bakan Yıldız, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Sabancı Üniversitesi Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından gerçekleştirilen "World Energy Outlook 2014” Türkiye tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada “Güney Alkım” projesi tartışmaları kapsamında kendilerine “Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ne olacak?” sorusunun sorulduğunu aktardı.

“Biz Güney Akım’ın ortağı değiliz ama TANAP’ın ortağıyız” diyen Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

“TANAP’ın en önemli 2 ülkesinden biriyiz Azerbaycan ile birlikte. Şahdeniz’deki hisselerimiz yüzde 19’a çıkartıldı. BP’den sonraki ikinci büyük hissedarız. Azerbaycan’da, Azerbaycan’dan daha çok hisse sahibiyiz. Bunların gözden kaçmaması lazım. TANAP’daki hissemizi de yüzde 20’den yüzde 30’lara çıkardık. Önümüzdeki 4 yıl içinde projenin senkron halinde hizmete alınmasını sağlamamız gerekiyor. Bu zincirin 4 büyük halkası var; Şahdeniz’de gazın üretilmesi, Gürcistan’dan iletilmesi, TANAP’la Türkiye’den devam etmesi, Trans Adriyatik Boru Hattı'yla (TAP) birlikte de İtalya’ya kadar uzanması. Biz fiili olarak para harcamaya başladık. ‘TANAP’ta ne yapıyoruz?’ dersek, bin 800 kilometrelik boru hattının boru ihalesi tamamlandı ve yüzde 80’ini Türk firmalarının aldığı bir yapı ortaya konuldu. İşçilik ihalesi 4 fazdı, 3’ü tamamlandı, kamulaştırmalarla ilgili de 600 kilometrenin kamulaştırması tamamlandı. Yani proje devam ediyor, aynen nükleer güç santralleriyle ilgili aldığımız kararın fiili uygulamaya dökülmesi gibi.”

Bakan Yıldız, konuşmasında petrol fiyatlarında yaşanan düşüşe de değindi. Fiyatlarda meydana gelen düşüşün birçok ülkeyi etkilediği gibi Rusya’yı da etkilediğine işaret eden Yıldız, tüketici ülkelerin fayda sağladığı, üretici ülkelerin de karlarından fedakarlık yaptığı, bütçe hesaplarının tutmadığı bir ortamın olduğunu söyledi.

Libya’da 100 milyar dolar para kazanan Rusya’nın şu anda 140 milyar dolar kaydediyor olmasının, ülkenin çok hazırlıklı olmadığı bir durum olduğunu dile getiren Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti:

“O yüzden bizler yolumuza devam edeceğiz ama vatandaşımızı ilgilendiren kısımda da çok hızlıca yansıttık. Bu düşüşler vatandaşa bire bir yansıdı. 55 litre deposu olan birisi benzinde neredeyse 50 lira, dizelde ve mazotta da neredeyse 40 lira civarında daha az para ödeyerek deposunu dolduruyor. Bunun toplam tutarı 6 milyar dolar. Doğalgazla ilgili konularda da faz farkı ile yansıdığı için, kamunun ilk defa fırsatı oluştu. Sattığı fiyatın, maliyetinin daha altına inebilecek piyasa fiyatları oluştu. Bu şimdiye kadar olan zararlarını telafi etme şansı olduğunu gösteriyor ama Türkiye özellikle AB üyesi ülkelerle karşılaştırdığımızda, sanayicimiz için en ucuz doğalgazı sağlayan ülke oldu. Şu an da fiili rakamlarla 28 tane AB üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuz satan ülkedir. Elektrikte de en ucuz satan ilk 3 ülkeye giriyoruz. Bulgaristan gibi ülkelerin önümüzde olduğunu görüyoruz. Özel sektöre, Türkiye siyasetine duydukları güvenden dolayı teşekkür ediyoruz.”

Bakan Yıldız, karşılıklı güvenin tesis edilmesi kadar muhafaza edilmesinin de önemli olduğunu, endişe kaygılardan uzaklaşılması için gerekli kurumsallaşmaların seçim öncesinde tamamlanacağının bilgisini verdi. Taner Yıldız, şunları kaydetti:

“Herhangi bir özel sektör yatırımcısı endişe duymadan, bütün seçtiği doğru kalemlerle birlikte yatırım yapmaya devam edecek ve Türkiye uluslararası kazandığı başarıları yurt içindeki yatırımcılarla sürdürmüş olacak. Çok tartışıldı ama Türkiye’nin yaptığı önemli tercihlerden bir tanesi, Kuzey Irak petrolleriyle alakalı yaptığı sözleşmelerdi. ‘Türkiye yanlış yaptı, bunu yapmaması lazım’ denildi ama 2 yıl sonra geldiğimiz noktada, Türkiye’nin hem Bağdat hem Erbil’in vardığı uzlaşı ile beraber ne kadar isabetli bir iş yaptığını, Irak'ın normalleşmesi adına ne kadar büyük katkı koyduğunu bir kez daha ortaya koymuş oldu.”

Kendilerine “Türkiye’nin normalleşmesi önemliyken niçin Irak’ın normalleşmesi ile de ilgileniyorsunuz?” sorusunun yöneltildiğini hatırlatan Yıldız, buna, “Sebebi çok basit, eğer Irak’taki IŞİD ve diğer istikrarsızlık unsurları hangi gerekçeyle ilgilendiriyorsa, Irak’ın istikrarı da o gerekçeyle bizi ilgilendiriyor. Bir problem noktası olmaktan çıkartıp, bir fırsat noktası haline getirmek son derece önemli” yanıtını verdi.

Yıldız, 2 hafta önce Bağdat'ın güneyinde bir Türk yatırımcısının kuracağı 3 bin megavatlık elektrik santralleri ile alakalı anlaşmayı imzaladıklarını, Irak Petrol Bakanı ile beraber, birlikte geliştirilecek projeleri konuştuklarını anımsatarak, "Türkiye, Irak'ın normalleşmesine katkı koyan birinci sıradaki ülkedir" diye konuştu.

(Son)

KAYNAK: AA