"World Energy Outlook 2014 Raporu” Türkiye tanıtım toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız:(1)"Türkiye ne AB üyesi ülke olma ile alakalı girdiği serüvenden vazgeçer ne de Rusya gibi önemli bir komşusundan vazgeçer"

"World Energy Outlook 2014 Raporu” Türkiye tanıtım toplantısı
"World Energy Outlook 2014 Raporu” Türkiye tanıtım toplantısı
GİRİŞ 22.12.2014 12:10 GÜNCELLEME 22.12.2014 12:10

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye ne AB üyesi ülke olma ile alakalı girdiği serüvenden vazgeçer ne de Rusya gibi önemli bir komşusundan vazgeçer" dedi.

Bakan Yıldız, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Sabancı Üniversitesi Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından gerçekleştirilecek "World Energy Outlook 2014” Raporu’nun Türkiye tanıtımındaki konuşmasında, enerji sektörünün özel sektörle beraber büyüyeceğine işaret ederek, bu kapsamda özel sektörden gelen talepleri varsa kaygı ve endişeleri değerlendireceklerini söyledi.

Dünyada işlerin çok iyi gitmediğine işaret eden Yıldız, ciddi bir adaletsizlik olduğunu, insanların enerji sektörü ile alakalı faydalandıkları kalemler arasında ciddi eksikler bulunduğunu dile getirdi.

Bakan Yıldız, elektrikle tanışmamış 1,3 milyar insan olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

“100 trilyon dolarlık dünyanın GSYH’sı var ve bunun 2 trilyon dolarının enerji yatırımlarında kullanıldığını düşünürsek yüzde 2’lik bir kısımdan bahsediyoruz. Geçen yılki fiili gerçekleşme 1,6 trilyon dolar civarında oldu, yani hala plase edilmeyi bekleyen paralar var, hala sağlam piyasaları yatırıma dönüştürmesi gereken alanlar var. Türkiye dünyadaki enerji politikaları ve stratejileri açısından en tutarlı ülkelerden biri olmaya devam edecek. Şirketler, ülkeler ancak doğru kararlar verebildikleri kadar güçleniyorlar. Biz dünyadaki bu gelişmelerin yanında bu tür dengesizliklerin yanında, Türkiye’de Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Hatay’a varıncaya kadar elektriksiz herhangi bir bölgenin kalmadığını, doğalgazla ilgili noktanın da 2016’nın sonunda, tamamen o noktaya ulaşacağımızı ve aynı şekilde bütün vatandaşlarımızın bundan yararlanacağını söylemem lazım.”

İklim değişikliği ile ilgili noktada Türkiye’nin dünyayı kirletmemeye devam edeceğini ve temizlenmesine katkı sağlamayı bütün politikalarının arasına koyduğunu belirten Yıldız, insanoğlunun kendisine ayrılan kirletme bütçesinin çoğunu tükettiğini, çok az bir marjı kaldığını, önümüzdeki yılın sonunda yapılacak Paris toplantılarında buna ilişkin nihai bir kararın alınmasının gerektiğini söyledi.

"Türkiye, petrol ve doğalgazda gerginliğin tarafı olmayacak"

Yıldız, Arap Baharı ile başlayıp gelinen noktanın Türkiye’nin coğrafyasını daha da önemli hale getirdiğini vurgulayarak, “Türkiye, yer altındayken savaşın, yer üstündeyken barışın gerekçesi olan petrol ve doğalgaza sürekli barış gerekçesiyle beraber baktı ve hiçbir zaman için gerginliğin tarafı olmamaya gayret etti ve bundan sonra da böyle devam edecek” dedi.

Türkiye’nin istikrarlı ve tutarlı politikasının sadece kendi içinde değil, çokça tartışılan AB üyesi ülkelerle beraber de devam ettiğine dikkati çeken Yıldız, son günlerde gündemde olan Güney Akım meselesini örnek vererek şunları söyledi:

“En son Sayın Putin’in ziyaretiyle birlikte Türkiye’nin de içine alındığı bir tartışma platformu oluşturuldu. ‘Türkiye acaba AB’yi mi, yoksa Rusya’yı mı tercih edecek?’ diye. Güney Akım projesinin ortağı ve tarafı olan Türkiye değildir. Dikkatlerden kaçan ya da bilerek kaçırılan bir gerçek var, Güney Akım projesinin ortakları kimler? Eğer bu bir suçsa, ki bize göre suç değil, bu suça iştirak edenler kimlerdir? Her zaman savunduğumuz gibi, Güney Akım, AB üyesi ülkelerin orta ve uzun vadede doğalgazla alakalı probleminin çözümü olması açısından önemli projelerden biridir. Ne kadar fizibıldır, değildir bunu tartışacak olan da yine tarafı olmayan Türkiye değildir. Güney Akım’ın ortakları 3 tane AB üyesi ülkenin firmalarıdır. Ama bize bırakılan algı, ‘Acaba Türkiye Güney Akım tarafına geçtiği zaman AB dengeleri bozulacak mı’ sorusudur. Algı ile gerçeği bir araya getirmemiz ve buluşturmamız lazım. Bu projenin yapılıp yapılamayacağı daha önceden de konuşuluyordu ama Sayın Putin Türkiye ziyaretinde, aslında birçoğumuzun sürpriz olarak gördüğü şekilde, ‘Bundan sonra Güney Akım kapandı, belki Türk Akımı’ndan bahsedebiliriz, Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya gaz satışı bundan sonra geride kaldı’ dedi. Türkiye ne AB üyesi ülke olma ile alakalı girdiği serüvenden vazgeçer ne de Rusya gibi önemli bir komşusundan vazgeçer.”

Taner Yıldız, Rusya'nın Türkiye için, Türkiye’nin de Rusya için önemli olduğuna dikkati çekerek, bu ülkeyle yapılan anlaşmanın bir iyi niyet anlaşması olduğunu, herhangi bir hukuki bağlayıcılığı bulunmamakla birlikte, BOTAŞ ve Gazprom’un görevlendirildiğini, üzerinde çalışacakları, ve Türkiye’nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları hangi ölçüde kullanabileceğinin değerlendirilip tartışılacağını aktardı.

"Bizim herhangi bir projeyi, ülkeyi tercih etmemiz, diğerinden vazgeçeceğimiz anlamına gelmez” diyen Yıldız, bundan 2 ay ABD ile imzalanan iyi niyet anlaşmasını anımsatarak, “Bu kadar tartışıldığına şahit olmadık. Türkiye özellikle gelişen ekonomisi, büyüyen siyaseti ve ilerleyen yapısı ile birlikte bütün projeleri kucaklayabilecek ve bunların her birisini yönetebilecek kabiliyete sahiptir" diye konuştu.

(Sürecek)

KAYNAK: AA