Bakan Elvan, AA Editör Masası'na konuk oldu: (3)

"Çanakkale Köprüsü üzerinden demiryolu hattı geçirmeyi düşünüyoruz. Böylece İstanbul trafiği rahatlatılacak, taşımacılık maliyetleri düşecek"

Bakan Elvan, AA Editör Masası'na konuk oldu: (3)
Bakan Elvan, AA Editör Masası'na konuk oldu: (3)
GİRİŞ 22.12.2014 12:02 GÜNCELLEME 22.12.2014 12:02

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çanakkale Köprüsü'nün üzerinden bir demiryolu hattı geçirmek için talimat verdiğini ve projenin revize edildiğini belirterek, "Böylece İstanbul trafiği rahatlatılacak, taşımacılık maliyetleri düşecek" dedi.

Elvan, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Elvan, 3. Köprü ile ağır taşıtların Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerine uğramayacağını ve bunun da İstanbul'un trafiğinde önemli rahatlama oluşturacağını söyledi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün kuleleri ve ayaklarının da neredeyse tamamlandığını bildiren Elvan, "Kulelerde 312. metreye geldik, tamamlamak için 10 metrelik bir kısım kaldı. Bu hafta perşembe ya da cuma günü 3. köprünün ilk tabliyesini atacağız. Sizleri de davet ediyorum. Köprünün silueti de yavaş yavaş görülmeye başlanacak. Buradaki hedefimiz 29 Ekim 2015'te bu köprünün açılışını gerçekleştirmek. Burada 95 kilometrelik bir Kuzey Marmara otoyol projemiz de var, bu otoyolu da yine aynı tarihte bitireceğiz" diye konuştu.

Elvan, İstanbul'un trafiğini rahatlatmak adına bununla da yetinmediklerini vurgulayarak, "Marmara Bölgesi'nin trafiğini daha da rahatlatmak adına, Sakarya-Akyazı'dan, Kocaeli'ye, buradan Kurtköy'e, Kurtköy'den de 3. havalimanına bir bağlantı yolu ihalesine çıktık. Bu projenin gerçekleşmesiyle İstanbul'a iki otoyol bir de D-100 girişi olacak. Şehre 3 ana giriş sözkonusu olacak" dedi.

Odayeri'nden Tekirdağ-Kınalı'ya kadar olan kesimin de yap-işlet-devret modeli ile ihalesine çıktıklarını da kaydeden Elvan, bu yatırımla Sakarya-Akyazı'dan, Kurtköy-3. havalimanı- Odayeri- Tekirdağ-Kınalı'ya kadar uzanan kesimde 2. bir otoyola kavuşmuş olacaklarını dile getirdi.

Elvan, bu çalışmaları yaparken çevreci etkileri de gözönünde bulundurduklarına dikkati çekerek, "Bakanlık olarak bu yatırımları gerçekleştirirken, Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın mutlaka görüşlerini alıyoruz ve bu doğrultuda hareket ediyoruz. Mümkün olduğu ölçüde ormanımızı tahrip etmeden bu yolları gerçekleştirme yönünde çaba sarfediyoruz. Zorunlu olan hallerde de zaman zaman orman içinden geçilmesi sözkonusu olabiliyor, bu tür durumlarda da mevcut kesilen ağacın en az 10 katı ağaç dikimini gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

"Çanakkale Köprüsü'ne demiryolu hattı"

Bakan Elvan, Avrupa ile Asya arasındaki bir başka bağlantıyı sağlayacak ve içinde Çanakkale Boğazı geçiş köprüsünün de yer aldığı Otoyol Projesi hakkındaki soruyu da yanıtlayarak, Bursa'yı Bilecik'e bağlayan hızlı tren projelerinin devam ettiğini belirtti.

Bu proje tamamlandığında vatandaşların Bursa'dan İstanbul'a ve Ankara'ya 2,5 saatte ulaşabileceklerini dile getiren Elvan, bunun ciddi bir rahatlama getireceğini, iller arasında hareketlilik sağlayacağını anlattı.

Elvan, Bursa'nın metropol hüviyetinde olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bursa'dan, Ege Bölgesi'nden, Orta Anadolu'nun batısından, Trakya'ya ve yurt dışına taşımacılık yapan kardeşlerimiz, İstanbul üzerinden Kapıkule'ye geçiyorlar. Bu, İstanbul trafiğine inanılmaz bir yük getiriyor. Buna çözüm bulmak amacıyla, Balıkesir'den, Çanakkale'ye bir otoyol. Çanakkale, buradaki yapımı süren köprü ile geçilecek, oradan da Tekirdağ, Tekirdağ'dan da Kapıkule'ye kadar bir çıkış sağlayacağız.

Bu sayede Marmara Bölgesi'nde otoyolla bir ring oluşturmuş olacağız. İstanbul üzerindeki yükü alıp, Çanakkale üzerinden Avrupa'ya taşımış olacağız. Buradaki en önemli husus Çanakkale Köprüsü, bu köprü 2 bin 23 metre orta açıklık, toplam 3 bin 623 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Bu köprünün proje çalışmaları tamamlanmıştı, ben arkadaşlarıma bu köprünün üzerinden bir demiryolu hattı geçirmek için talimat verdim. Proje revize ediliyor. Çanakkale Köprüsü üzerinden bir demiryolu hattı geçirmeyi düşünüyoruz. Böylece İstanbul trafiği rahatlatılacak, taşımacılık maliyetleri düşecek."

Elvan, bu sayede Ege Bölgesinin bütün taşımacılık faaliyetlerinin Çanakkale üzerinden çıkabileceğini belirtti.

Sözkonusu projeyi de yap-işlet-devret modeli ile hayata geçireceklerini bildiren Elvan, Çanakkale Köprüsü'ne talip olan yabancı firmalar ve ülkelerin olduğunu da sözlerine ekledi.

(Sürecek)

KAYNAK: AA