Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan tarımsal kooperatif açıklaması:

"Bugün 5 milyona yakın çiftçimizin ortak olduğu 13 binden fazla tarımsal kooperatif bulunmaktadır"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan tarımsal kooperatif açıklaması:
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan tarımsal kooperatif açıklaması:
GİRİŞ 21.12.2014 14:28 GÜNCELLEME 21.12.2014 14:28

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'de 5 milyona yakın çiftçinin ortak olduğu 13 binden fazla tarımsal kooperatif bulunduğu bildirildi.

Bakanlıktan, ''Dünya Kooperatifçilik Günü'' dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, küresel ekonomik krizde gelişmiş ülkelerde önemli şirketler ve hükümet kuruluşları batarken, kooperatiflerin bundan etkilenmemesi, aksine daha da güçlenerek çıkmasının büyük bir sürpriz olduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletlerin bu gelişme üzerine 2012 ve 2020'yi Dünya Kooperatifler Yılı olarak seçtiğine değinilen açıklamada, küresel sorunların çözümü için kilit sektör olarak tarımın görülmeye başlandığı ifade edildi. Uluslararası kooperatifler yılı kutlamaları sırasında özellikle tarım kooperatiflerinin önemi ve etkinliğinin daha da anlaşılır hale geldiğine işaret edilen açıklamada, tarım ve finans sektöründe kooperatiflerin piyasaya hakim olmaya başladıkları bildirildi.

İyi yönetilen, başarılı çalışmalar yaparak halkın desteğini kazanan kooperatiflerin, bulundukları çevreye hizmetlerinin yanı sıra birçok sosyal ve kültürel etkinlikleri de yaptıkları, ayrıca ülke kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılmasına da yardımcı oldukları belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye'de kooperatifler, diğer gelişmiş bütün ülkelerde olduğu gibi evrensel kooperatifçilik prensiplerine uygun olarak kurulmaktadır. İdare şekilleri ve katılım şartları demokratik ortamda gerçekleşmektedir. Bugün 5 milyona yakın çiftçimizin ortak olduğu 13 binden fazla tarımsal kooperatif bulunmaktadır.

Kooperatifler aracılığı ile üretimin, pazarın talebine göre planlandığı, üretimin pazarlama ile birlikte ele alındığı, gıda değer zincirinde ile üreticinin rolünün arttırıldığı ve piyasada rekabet gücünün oluşturulduğu bir düzen, herkesin üzerinde hem fikir olacağı bir sistemdir. Kooperatiflerin Türkiye'nin ve milletimiz için önemini bilen Bakanlık olarak, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Gününü kutluyoruz."

KAYNAK: AA