Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı:

"Bakanlığımız laboratuvarları gıda ürünlerinde domuz eti tespitine yönelik tüm donanıma sahip olup, vatandaşlarımızın endişe etmesini gerektirecek hiçbir durum söz konusu değildir"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı:
GİRİŞ 20.12.2014 15:40 GÜNCELLEME 20.12.2014 15:40

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı laboratuvarlarının gıda ürünlerinde domuz eti tespitine yönelik tüm donanıma sahip olduğu ve bu konuda vatandaşların endişe etmemesi gerektiği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında "Dağlar taşlar domuzla doldu" başlıklı haberlerin yer aldığı belirtilerek, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için açıklama yapılması ihtiyacı duyulduğu kaydedildi.

Bakanlığın her yıl risk esasına dayalı olarak hazırlanan kontrol planları kapsamında, şüphe ve şikayet üzerine denetimler yürüttüğünün ifade edildiği açıklamada, tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi et ürünlerinin de kontrol planı kapsamında denetlendiği belirtildi.

Et ürünlerinde hücre yapısına dayalı histolojik analizler ile hayvan türlerine dayalı serolojik analizler yapıldığının vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bakanlığımıza bağlı gıda kontrol laboratuvarlarında, et ve et ürünlerinde domuz dahil toplam 24 hayvan türünün varlığı tespit edilebilmektedir. Helal gıda konusunda titizlikle çalışan laboratuvarlar, jelatin, yem, yem katkı maddeleri, et ve et ürünleri, ilaç kapsülleri, mayalar, süt ve süt ürünlerinde domuz yağı, pastacılık ürünlerinde domuz ve domuz menşei olabilecek her türlü ürünü analiz edip varlığını tespit eden ve çalışmalarını titizlikle sürdüren bir yapıya sahiptir. Bu nedenle haberde iddia edilenin aksine Bakanlığımız laboratuvarları gıda ürünlerinde domuz eti tespitine yönelik tüm donanıma sahip olup vatandaşlarımızın endişe etmesini gerektirecek hiçbir durum söz konusu değildir.

Yine domuz ürünü olmadığı halde yapılan analizlerde bileşiminde domuz eti bulunduğu tespit edilen ürünler Bakanlığımızca kamuoyuna ifşa edilmiş olup, tespit edilmesi durumunda kamuoyuna duyurulmaya da devam edilecektir."

"Vatandaşlarımız asılsız haberlere itibar etmesin"

Söz konusu haberde dağlarda domuz sayısının arttığı, domuz etlerinin satıldığı gibi iddiaların yer aldığının belirtildiği açıklamada, "Hiçbir dayanağı ya da belgesi olmayan bu asılsız haberlerle halkımız yanıltılmakta olup kamuoyunda infial uyandırılmaktadır. Tamamen gerçek dışı bir şekilde bilimsel bir dayanağı olmadan yapılan ve etik kurallarına aykırı bu habercilik anlayışını şiddetle kınıyor, vatandaşlarımızın böyle asılsız haberlere itibar etmemesini kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz" ifadesi kullanıldı.

Domuz ürünleri ile ilgili yapılan yasal düzenlemelere de değinilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"- Domuz ve tek tırnaklı hayvanlar dışındaki hayvan türlerinin kesimi ve muamelesi, etlerinin parçalanması, soğutulması, etlerinden kıyma, hazırlanmış et karışımı, MAE ve et ürünleri üretiminin yapılması, ambalajlanması, depolanması ve nakliyesi ile ilgili faaliyetlerle uğraşan gıda işletmelerinde domuzlar ve tek tırnaklı hayvanlara ve bu hayvanların etlerine ilişkin faaliyetler yürütülemez, bu işlemler domuz ve tek tırnaklı hayvanlara mahsus her iki tür için ayrı ayrı onaylanmış veya kayıt altına alınmış gıda işletmelerinde yürütülmesi zorunludur.

Domuz etleri ve ürünlerinin diğer gıda maddelerinden ayrı yerlerde depolanması, ayrı reyonlarda satışa sunulması zorunludur.

Domuz ürünü satılan reyonlarda açık ve net olarak görülebilecek şekilde domuz eti satıldığına dair ifadelerin bulunması zorunludur.

Domuzların kesimi, etlerinin parçalanması, soğutulması işlemlerinin ayrı işletmelerde yapılmasına zorunludur.

Gıda etiketlerinde içeriğinde domuz eti ve ürünleri bulunduğuna dair ibarelerin yer alması zorunludur.

Domuz kaynaklı katkı maddelerinin; gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aroma vericilerinde kullanılması yasaktır.

Geleneksel et ürünlerimizde (sucuk, pastırma, döner, kavurma ve benzeri) domuz etinin kullanımı yasaktır.

Gıda ile temas eden madde ve malzeme üretiminde domuz kaynaklı ürünlerin kullanılması yasaktır.

Ülkeye girişte veteriner kontrolüne tabi olan domuz ürünlerine ulusal mevzuat gereği her sevkiyat için sağlık sertifikası aranmakta olup, bu sertifikalarda ihracatçı ülkelerin yetkili makamları tarafından ürünlerin domuzdan elde edildiklerinin belirtilmesi gerekmektedir."

KAYNAK: AA