Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:

"Şu anda Türkiye’de 235 bin ton kompozit malzeme üretimi yapılıyor. 1,7 milyar dolarlık bir üretim ciromuz, 300 milyon dolarlık da ihracat yapıyoruz"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:
GİRİŞ 19.12.2014 16:58 GÜNCELLEME 19.12.2014 16:58

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Şu anda Türkiye’de 235 bin ton kompozit malzeme üretimi yapılıyor, 1,7 milyar dolarlık bir üretim ciromuz, 300 milyon dolarlık da ihracat yapıyoruz. Bu dünyada gelişen bir sektör olduğu için daha fazla buradan pay almak istiyoruz" dedi.

Işık, Sabancı Holding iştiraklerinden KordSA Global ve Sabancı Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirilen ve Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun da açılışına katıldığı “Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi”nin temel atma töreninde, Türkiye’nin zamanında bilim ve teknolojiye yeterli önemi vermediğini söyledi.

“Maalesef Türkiye, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına geç başladı ama şu anda hızlı gidiyoruz” diyen Işık, aradaki mesafenin kapatılması için, dünya ölçeğinde agresif sayılacak destekler verdiklerini anlattı.

Bakan Işık, tek önceliklerinin Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon alanındaki açığını kapatmak olduğunu dile getirerek, "İktidarı devraldığımız yılda, Türkiye’nin GSYH’dan Ar-Ge’ye ayrılan pay yüzde 0,53 iken bugün yüzde 1 noktasına gelmiş bulunuyoruz ama 2023 hedefimiz bunu yüzde 3’e ulaştırmak. Bunu yüzde 3’e ulaştırırken de arzumuz bu harcamanın üçte ikisini özel sektörün yapması. Bu yüzden bugünkü temel ayrı bir anlam ve önem taşıyor” diye konuştu.

AK Parti hükümetleri döneminde teknoloji geliştirme bölgelerine büyük yatırım yapıldığını aktaran Işık, şu bilgileri verdi:

“AK Parti iktidara geldiği gün Türkiye’de sadece 2 teknopark vardı, şimdi 41'i faal olmak üzere, diğerleri de kuruluş hazırlığı devam eden toplam 59 teknopark var ve sayıları 30 bini geçen nitelikli istihdamımız var. Türkiye’de 2008 yılında çıkardığımız kanunla Ar-Ge merkezleri kurduk ve şu an da 165 Ar-Ge merkezimiz faal, buralarda da 21 bin nitelikli istihdam sağlıyoruz. Türkiye’nin artık geleceğe yönelik teknolojileri burada üretiliyor. KordSA Global’i de bu anlamda tebrik ediyorum, bizim tüm endekslerimizde ilk 2’de 3’te çıkıyorlar, büyük gayret ve potansiyelleri var.”

Konuşmasında kompozit teknoloji ve kompozit malzemelere ilişkin de bilgi veren Işık, kompozit teknolojilerin dünyanın geleceği açısından son derece stratejik olduğunu söyledi.

Işık konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz haddizatında bilim ve teknolojide bir paradigma değişikliğine gittik. Sonuç odaklı bir yaklaşımı benimsiyoruz. Türkiye’nin güçlü olduğu, makina, otomotiv gibi sektörlerde hedef odaklı, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu, gelişmekte olan, uzay gibi, havacılık, savunma gibi alanlarda da ihtiyaç odaklı yaklaşımı benimsiyoruz. Stratejik alanlarda da öncelikli yaklaşımı benimsiyoruz, hedefimiz Türkiye’yi yüksek teknolojili ürün üreten dünya ligine çıkarmak.”

Bakan Işık, teknoloji geliştirme merkezlerine her türlü vergi avantajı ve desteğin verildiğini belirterek, bununla da kalınmadığını bu bölgede yapılan bir Ar-Ge projesine de bakanlık ve TÜBİTAK olarak ayrıca proje desteği verildiğini anlattı.

Işık, “Yeter ki Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasını sağlayacak bir atılım yapalım. İşte bu noktada en önemli alanlardan biri olarak kompozit teknolojilerini görüyoruz. Şu anda dünya yükte daha hafif ama daha dirençli ekonomi malzemeleri tercih ediyor. Daha hafif araçlar geleceğin teknolojisi olacak. Bugünkü yatırımı bu açıdan önemsiyoruz” diye konuştu.

Üniversite-sanayi iş birliğine verdikleri önemi ifade eden Işık, Başbakan Davutoğlu’na üniversite-sanayi iş birliği strateji belgesini Yüksek Planlama Kurulu’na gönderdiklerinin bilgisini vererek, bunun 1 Ocak 2015 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmesini istediklerini söyledi.

Işık, sanayi ile üniversiteyi iş birliğine zorlayacak çok daha etkin bazı tedbir ve teşviklerin olduğunu belirterek, "15 gün kadar önce de Türkiye’de kompozit teknolojisi sektörünün sorunlarını masaya yatırdık. Şu an da Türkiye’de 235 bin ton kompozit malzeme üretimi yapılıyor, 1,7 milyar dolarlık bir üretim ciromuz, 300 milyon dolarlık da ihracat yapıyoruz. Bu dünyada gelişen bir sektör olduğu için daha fazla buradan pay almak istiyoruz” diye konuştu.

KAYNAK: AA