Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: - "Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı da ülkemizin yurt içi tasarruf oranlarının düşük olduğu göz önüne alındığında önemli bir adım. Ne kadar fazla tasarruf, o kadar yatırım olarak geri dönecektir"

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları
Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları
GİRİŞ 19.12.2014 16:25 GÜNCELLEME 19.12.2014 16:25

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı'nın ülkenin yurt içi tasarruf oranlarının düşüklüğü göz önüne alındığında önemli bir adım olduğunu söyledi.

Zeytinoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından ikinci grubu açıklanan Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları'na ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, 7 programdan ilki Üretimde Verimliliğin Arttırılması Programı'nı ekonomide üretim kapasitesinin yükseltilmesi ve rekabet gücünün geliştirilmesi açısından önemli bulduklarını anlattı.

Programın özellikle KOBİ odaklı tasarlanması ve bu konudaki reformlara çok değer verdiklerini ifade eden Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı da ülkemizin yurt içi tasarruf oranlarının düşük olduğu göz önüne alındığında önemli bir adım. Ne kadar fazla tasarruf, o kadar yatırım olarak geri dönecektir. Sanayimizin üretiminde kullandığı ve vadeli ithalat yaptığı yatırım mallarına yönelik uygulanan yüzde 6 oranındaki Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF), firmalarımıza ek maliyetler getirerek, rekabetçiliklerini azaltıyor. Sadece bitmiş ürünlerin, makine ve aksamları hariç tutularak, ithalatında KKDF kesintisinin uygulanması gerektiğini öneriyoruz. Böylece, ara malları için KKDF’nin azaltılmasıyla üretim teşvik edilmiş olacaktır. Aynı zamanda yüksek KKDF ile de nihai tüketim malları ithalatının azalacağına inanıyoruz."

Kamu kesimi borçlanma gereğinin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) oranının plan dönemi sonunda en fazla yüzde 0,5 olması hedefini uygun bulduklarını dile getiren Zeytinoğlu, kamu harcamalarının daha radikal şekilde azaltılması gerektiğini düşündüklerini bildirdi.

Zeytinoğlu, denk bütçenin hedef olması gerektiğine inandıklarını belirterek, "Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması Programları'na ve bu kapsamda yapılması planlanan reformlara katılıyoruz. Biliyorsunuz ülkemizde dolaylı vergiler çok yüksek. Dolaylı vergilerimizin yüzde 72'lerden yüzde 60'lara çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İstatistiki Bilgi Altyapısının Geliştirilmesi Programı'nı da çok yerinde buluyoruz. Özellikle uluslararası standartlarda üretilmiş istatistiklerin sayısının arttırılması ve entegrasyonu sağlanmış sürdürülebilir istatistik sisteminin kurulması noktasında hedefleri destekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA