"Rusya'daki kriz, Türkiye açısından çok kaygı verici değil"

SAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilen: - "Rusya'daki ekonomik manzaranın Türkiye'yi bir parça olumsuz etkileyeceği kaygıları olduğunu ifade etmemiz lazım ancak bu, Türkiye açısından çok fazla hayati konum oluşturmuyor. Türkiye, biraz daha dikkatli ve temkinli olmalıdır"

"Rusya'daki kriz, Türkiye açısından çok kaygı verici değil"
"Rusya'daki kriz, Türkiye açısından çok kaygı verici değil"
GİRİŞ 19.12.2014 13:52 GÜNCELLEME 19.12.2014 13:52

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilen, Rusya'daki ekonomik manzaranın Türkiye'yi bir parça olumsuz etkileyeceği kaygıları olduğunu belirterek, "Ancak bu, Türkiye açısından çok fazla hayati konum oluşturmuyor. Türkiye, biraz daha dikkatli ve temkinli olmalıdır" dedi.

Bilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'daki gelişmelerin ekonomik tarafıyla ön plana çıkan siyasi kriz olduğunu söyledi.

Rusya'nın Ukrayna konusunda Amerika'yla karşı karşıya geldiğine dikkati çeken Bilen, "Giderek bunun ekonomik sonuçlarının daha ön planda olacağı pozisyona doğru gelişmeye başladı" diye konuştu.

Bilen, enerji fiyatlarının hızlı düşmesinin sadece ekonomik parametrelerle izah edilemeyeceğini vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"Bu kadar hızlı şekilde dövizin düşüyor olması konusunda Amerika ve dünya genelinde büyümenin yavaşlayacağı, enerji talebinin azalacağı, Amerika'da petrol ve enerji kaynaklarının artacağına ilişkin nedenler gösteriliyor. Bunların hiçbirisinin ekonomik olarak doların bu kadar hızlı düşmesiyle rasyonel açıdan izah edilemeyeceğini düşünüyorum.

Petrolün de bu kadar sert düşmesinin ekonomik açıdan çok daha fazla politik gerekçeleri olduğunu düşünüyorum. Petrol ihraç eden ülkelerin bu kadar sert şekilde petrolün varil fiyatının düşüyor olmasına karşı hamle üretmemelerinin nedeni ekonomik olmaktan daha çok politik."

"Türkiye'nin turizm girdisinde Almanya'dan sonra en büyük partneri Rusya" diyen Bilen, "Bunu dikkate aldığımızda Rusya'daki ekonomik manzaranın Türkiye'yi bir parça olumsuz etkileyeceği kaygıları olduğunu ifade etmemiz lazım ancak bu, Türkiye açısından çok fazla hayati konum oluşturmuyor. Türkiye, biraz daha dikkatli ve temkinli olmalıdır" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA