ASBAŞ Yıl Sonu Değerlendirme ve Ödül Töreni

Serbest Bölgeler Türkiye Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, "Serbest bölgelerde, 2014 Ocak-Ekim dönemi toplam ticaret hacmi 18,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve istihdam 62 bin 413 kişiye ulaşmıştır" dedi.

ASBAŞ Yıl Sonu Değerlendirme ve Ödül Töreni
ASBAŞ Yıl Sonu Değerlendirme ve Ödül Töreni
GİRİŞ 18.12.2014 21:07 GÜNCELLEME 18.12.2014 21:07

Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Serbest Bölge AŞ (ASBAŞ) tarafından düzenlenen "Yıl Sonu Değerlendirme ve Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, ASBAŞ'ın Türkiye'de ilk kurulan iki serbest bölgeden biri olduğunu söyledi.

ASBAŞ'ın turizm, tarım ve ticaret üçgenine sıkışmış Antalya'da, ekonominin bundan kurtulmasını sağlayan önemli etkenlerden biri olduğunu dile getirerek, "Bugün 19 serbest bölge arasında ihracatta ilk 3'ün içerisine giriyor. Coğrafi olarak küçük olduğu için, doluluk olarak da yüzde 100'e ulaştı. Genişlemesine ihtiyaç var ama buna rağmen küçük haliyle bile önemli işler yapıyor. 4 bin 564 kişiye ekmek kapısı sağlıyor. 113 firmamız var, 1 milyar dolara ihracat rakamına da yakında ulaşacak durumdayız" diye konuştu.

"Geçmişten geleceğe kavşak noktası"

Serbest Bölgeler Türkiye Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk de serbest bölgelerin Türkiye ekonomisinin geçmişten geleceğe olan yolculuğunda bir kavşak noktası olduğunu belirterek, ülkemizdeki önemli sosyo-ekonomik nitelikteki değişimlerin temel dinamiklerinden birini teşkil ettiğini söyledi.

Son yıllarda sadece mali teşviklerle tanımlanan klasik serbest bölge anlayışı yerine, lojistik üstünlüğü ön plana çıkaran ve ihtisaslaşma ile kümelenme avantajlarından yararlanma imkanı sunan serbest bölgelerin çoğaldığının görüldüğünü dile getiren Öztürk, şöyle konuştu:

"Bugün dünyada 135 ülkede 3 binden fazla serbest ticaret bölgesi olduğu bilinmektedir. ABD'de 161, Asya'da ilk sırada yer alan Çin'de 7'si mega çapta olmak üzere 206 serbest bölge bulunmaktadır. Asya kıtasında Çin'i, Endonezya, Filipinler, Tayland, Hindistan, Tayvan ve Güney Kore takip etmektedir. Çok amaçlı ihracat işleme bölgeleri, Latin Amerika ülkelerinin yanı sıra orta ve doğu Avrupa ülkelerinde tercih edilmektedir. Şüphesiz, serbest bölgeler, serbest ticarete sağladıkları destekler ile yeni teknolojileri uygulama kapasiteleri ve istihdam olanaklarıyla ticaret ve kalkınmada, küresel ölçekte önemli bir araç olarak gelecekte de varlıklarını devam ettireceklerdir."

Öztürk, 1985 yılında Mersin ve Antalya serbest bölgeleriyle hayata geçen serbest bölge uygulamasının bugün 19 serbest bölge ile yoluna devam ettiğini vurgulayarak, 2014 Ekim itibarıyla bölgelerde 491'i yabancı, bin 655'i yerli olmak üzere 2 bin 146 firmanın faaliyette olduğunu söyledi.

Serbest bölgelerin 2013 sonu itibarıyla yıllık 23 milyar dolarlık ticaret hacmine eriştiğinin altını çizen Öztürk, "Serbest bölgelerde, 2014 Ocak-Ekim dönemi toplam ticaret hacmi 18,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve istihdam 62 bin 413 kişiye ulaşmıştır" diye konuştu.

Öztürk, devletin serbest bölgelere 33,4 milyon dolar yaptırım yaptığını vurgulayarak, bunun karşılığında da özel sektör tarafından 3,6 milyar dolarlık yatırımın gerçekleştirildiğini kaydetti.

Ödül töreni

Konuşmaların ardından ödüller sahiplerini buldu. "En Çevreci Firmalar" kategorisinde Bihl ve Wiedemann Otomasyon Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Pharmamed Medikal Ürünler Sanayit Ticaret Limited Şirketi ve Sarp Yat İmalat Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye ödül verildi.

Törende, "Kendini En Çok Geliştiren ve Yatırım Yapan Firma" ödülü Ares Tersanecilik A.Ş, Damen Shıpyards Antalya Deniz Araçları Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve Imecar Elektronik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine verildi.

"En Yüksek İstihdam Sağlayan Firma" ve "Üretim Alanında En Yüksek Ticaret Hacmi Sağlayan Firma" ödülleri Novamed Gmbh'ye ve "Alım-Satım Alanında En Yüksek Ticaret Hacmi Sağlayan Firma" ödülü Opus Mersin İç ve Dış Ticaret AŞ'ye verildi.

Törene, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, TOBB Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak ve protokol üyeleri katıldı.

KAYNAK: AA