Almanya'da Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, beklentiler paralelinde arttı

Ifo Başkanı Sinn: - "İhracat Almanya üretimini desteklemeye devam etti"

Almanya'da Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, beklentiler paralelinde arttı
Almanya'da Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, beklentiler paralelinde arttı
GİRİŞ 18.12.2014 13:50 GÜNCELLEME 18.12.2014 13:50

Almanya'da Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, kasım ayındaki 104,7 puandan aralık ayında beklentiler paralelinde 105,4 puana yükseldi.

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) açıklamasında, sanayi ve ticarete ilişkin aralık ayı İş Dünyası Güven Endeksi'nin aylık bazda 104,7 puandan 105,4 puana çıktığını bildirildi. Aralık ayı Ifo cari durum endeksinin ise 110 puan olarak belirlendiği ifade edildi.

Mevcut iş durumuna ilişkin olumlu değerlendirmelerin değişmediği aktarılan açıklamada, gelecek aylara ilişkin değerlendirmelerin de olumlu olmaya devam ettiği kaydedildi.

Ifo Başkanı Hans-Werner Sinn konuya ilişkin açıklamasında, imalat sektöründe iş ortamının iyileşmeye devam ettiğini belirterek, "Firmalar mevcut duruma ilişkin sadece az miktarda kendi değerlendirmelerini geri ölçekledi. Üç ay süren negatif rakamlardan sonra, gelecek 6 aya ilişkin iş görünümü aralıkta tekrar pozitife döndü. İhracat Almanya üretimini desteklemeye devam etti" değerlendirmesini yaptı.

Toptan satışta iş ortamı göstergesinin üç ay üst üste yükseldiğini aktaran Sinn, şunları kaydetti:

"Bu özellikle daha iyimser beklentilerden kaynaklanırken, toptancılar mevcut iş durumunu daha az olumlu değerlendirdi. Perakendecilikte ise bunun aksine iş ortamı bozuldu. Perakendeciler mevcut iş durumundan memnun olmalarına rağmen, gelecek aylara ilişkin daha fazla karamsar olduklarını olduklarını dile getirdi"

Sinn, inşaatta iş ikliminin ise marjinal olarak kötüleştiğini ancak yine de yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiğini kaydetti.

KAYNAK: AA