''Bilişim Dersleri ile Revizyonu'' imza töreni

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan: - "Nitelikli insan kaynağı konusunda ciddi sıkıntı yaşanıyor. Bu protokolle, istihdam garantili sistemi yürürlüğe koyuyoruz"

''Bilişim Dersleri ile Revizyonu'' imza töreni
''Bilişim Dersleri ile Revizyonu'' imza töreni
GİRİŞ 18.12.2014 12:12 GÜNCELLEME 18.12.2014 12:12

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, nitelikli insan kaynağı konusunda ciddi sıkıntı yaşandığını belirterek, "Bu protokolle, istihdam garantili sistemi yürürlüğe koyuyoruz" dedi.

Bakan Elvan, Sabahattin Zaim Üniversitesi, Aydın Üniversitesi ve Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) arasında yapılacak "Bilişim Dersleri ile Revizyonu" imza töreninde, bugün çok önem verdikleri bir alanda yapılacak protokolün imzalanmasına şahitlik edeceklerini söyledi.

Üniversite-bilişim sektörü işbirliği kapsamında çalışmaların başlatıldığını anlatan Elvan, üniversite ile sanayinin işbirliğinin geliştirilmesi, sanayinin bilgi ve iletişim sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda öğrenci yetiştirilmesi, öğrencilerin istihdamının sağlanması amacıyla Yazılım Sanayicileri Derneği ile iki üniversite arasında protokol imzalanacağını belirtti.

Bilgi ve iletişim sektöründe dünyada başdöndürücü gelişme yaşandığını dile getiren Elvan, dünyadaki hızlı değişim ve dönüşümün en önemli öncüsünün, bilgi ve iletişim sektörü olduğunu bildirdi.

Dünyada bu sektördeki büyüme hızının, dünya ortalama büyüme hızının 3-4 katı olduğunu anlatan Elvan, Türkiye'de ise yıllık ortalama büyüme hızının yüzde 3-4 bandında beklenirken, bilgi ve iletişim sektöründeki büyüme hızının yüzde 10'un üzerinde olduğunu kaydetti.

Dünyada nüfusun 7.2 milyar, mobil abone sayısının 7 milyar, internet kullanıcı sayısının 3 milyar olduğunu belirten Elvan, her bir dakikada 5 milyon video izlendiğini, 433 bin tweet atıldığını, 2,7 milyon arama yapıldığını söyledi.

Bilgi ve iletişim sektörünün tüm sektörlerin lokomotifi olduğunu dile getiren Elvan, bakanlık olarak önümüzdeki günlerde bilgi ve iletişim sektöründe faaliyet gösteren yazılımcı firmalara Ar-Ge desteği vermeye başlayacaklarını ifade etti.

Elvan, Türkiye'de geçen ay yaklaşık 40 milyon olan genişbant abone sayısının, bu ay 40 milyon 500 bine yükseldiğini bildirdi. Bu kadar hızlı gelişen sektörün, güçlü bir altyapısının olması gerektiğine dikkati çeken Elvan, yılda 5 milyar dolarlık altyapı yatırımı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Nitelikli insan kaynağı konusunda ciddi sıkıntı yaşandığına dikkati çeken Elvan, "Bu protokolle, üniversitelerimiz bilgi ve iletişim sektörünün talep ettiği müfredat programı çerçevesinde öğrencilerini bir programdan geçirecekler. üniversiteden mezun olur olmaz bu öğrencilerimiz işlerine yerleştirilecekler. Yani istihdam garantili sistemi yürürlüğe koyuyoruz" diye konuştu.

Makineler arası iletişime de değinen Elvan, Türkiye'de 2,5 milyon makinenin birbiriyle iletişim içinde olduğunu, 2015 sonu itibarıyla abone sayısının 7 milyonu aşacağını düşündüklerini ifade etti.

Türkiye'nin her bir yerleşim yerine internet ve mobil telefon iletişimini ulaştırmak istediklerini bildiren Elvan, 2015 sonu itibarıyla ulaşılamayan hiçbir yerleşim yerinin kalmayacağını, bugün bu oranın yüzde 86 olduğunu söyledi.

2015 sonunda 4G'yi devreye sokarak, Türkiye'nin ulaşım ve iletişim altyapısının, dünyada rekabet edebililer konuma ulaşmasını sağlayacaklarını anlatan Elvan, Türkiye'de veri iletim merkezleri ile internet değişim noktaları kurulması amacıyla çalışmaları başlattıklarını kaydetti.

Sayısal arşiv, oyun, bilgisayar pazarı, yazılım ürünleri gibi alanlarda yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Elvan, bu konudaki çalışmaların başladığını, bu alanları içeren yasal düzenlemenin önümüzdeki yıl yapılmasının planlandığını ifade etti.

Acil durumlarda kullanılan mobil baz istasyonlarının kurulması konusunda bu yıl yoğun bir çalışma yaptıklarını söyleyen Elvan, her iki ile bir mobil istasyon olacak şekilde gerekli planlamaları yaptıklarını bildirdi.

Ortak hedeflerin konmasının ortak akılla olacağını belirten Elvan, burada sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve ilgili tüm taraflarla işbirliğine devam edeceklerini, ülkenin ihtiyacı olan orta ve uzun vadeli bakış açısı çerçevesinde yapılması gereken çalışmaları birlikte yapacaklarını kaydetti.

"Her yıl 10 bin yazılım elemanına ihtiyaç var"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de söz konusu çalışmaların çok ciddi bir ihtiyacı gidermek için yapıldığını söyledi.

Bu konuda sadece Türkiye'de değil AB'de de ciddi ihtiyaç olduğunu dile getiren Acarer, "Önümüzdeki 5 yıl içinde 860 bin yeni yazılım elemanı ihtiyacı var Avrupa'da. Türkiye'de her yıl en az 10 bin yeni yazılım elemanına ihtiyaç var" dedi.

Yayımlanan sektör raporlarına göre, sektörün en önemli ihtiyacının yüzde 59 ile nitelikli eleman ihtiyacı olduğunun belirtildiğini anlatan Acarer, bu tür işbirlikleriyle yeni elemanların sektöre katılacağını ve yazılım sektörünün daha da ileriye gideceğini ümit ettiklerini anlattı.

"Türkiye'nin petrolü önümüzdeki yıllarda yazılım olacak"

YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş, sektör olarak en önemli sorunlarının nitelikli eleman olduğunu dile getirerek, sektörün her yıl 50 bin civarında yeni personel ihtiyacı olduğunu, üniversitelerden mezun olan öğrenci sayısının 12 bin olduğunu söyledi.

Güneş, 10 yılda 1 milyon istihdam, 10 yılda 10 milyar dolar ihracat hedeflerinin olduğunu ifade ederek, "Bugün yaptığımız protokolle bu hedefe bir adım daha yaklaşmış olacağız. İnşallah hükümetimizin desteğiyle doğru adamlar atmaya devam edersek Türkiye'nin petrolü önümüzdeki yıllarda yazılım olacaktır" diye konuştu.

Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Mehmet Bulut da Türkiye'de üniversitelerin son yıllarda nicelik olarak arttığını, Türkiye'nin bu nicelik artışıyla beraber üniversitelerin yüksek öğretim sistemindeki niteliğinde artışına tanıklık ettiklerini bildirdi.

Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, üniversitelerinin kurulduğu günden bu yana uygulamalı eğitim yaptıklarını, üniversite-sanayi işbirliği atılımının kendilerini heyecanlandırdığını belirtti.

Konuşmaların ardından protokoller imzalandı.

KAYNAK: AA