Türkiye - Çad İş Forumu

Ccedil;ad Başbakanı Kalzeube Payimi Deubet, Çad'da gıda, maden endüstrileri, petrol dönüşüm ürünleri, ulaşım ve yenilenebilir enerji gibi birçok alanda yatırım fırsatlarının mevcut olduğunu belirterek, "Çad halen çok bakir bir ülke. Ülkeme daha da fazla dikkatinizi yönlendirmenizi istiyorum" dedi.

Türkiye - Çad İş Forumu
Türkiye - Çad İş Forumu
GİRİŞ 18.12.2014 11:20 GÜNCELLEME 18.12.2014 11:20

Deubet, Türkiye - Çad İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirme kararı aldıklarını, bunu da kararlı bir şekilde yürüttüklerini kaydetti.

Deubet, ülkede fazlasıyla doğal kaynak olduğunu, buna bağlı olarak da birçok yatırım alanı bulunduğunu anlattı. Çad'da özellikle gıda, maden endüstrileri, petrol dönüşüm ürünleri, ulaşım ve yenilenebilir enerji gibi birçok alanda yatırım fırsatının mevcut olduğunu bildiren Deubet, "Çad halen çok bakir bir ülke. Ülkeme daha da fazla dikkatinizi yönlendirmenizi istiyorum" dedi.

Çad'ın rekabeti ihlal eden unsurlara karşı mücadele ettiğini de vurgulayan Deubet, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye ile yapılacak her türlü ortaklık, iki tarafa da eşit derecede katkıda bulunacak şekilde gerçekleştirilecektir ve güven anlayışına dayalı olacaktır. Ülkemizdeki bütün yatırımcılara her türlü destek sunulmaktadır. Bugün gerçekleştirdiğimiz etkinlik umuyorum bu ortaklıkların oluşmasına altyapı oluşturur."

"Çad, Türkiye'nin yüz ölçümü kadar kullanılacak bir tarım alanına sahip"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ise DEİK bünyesinde 113'ü bölgesel olmak üzere 120 iş konseyi bulunduğunu ancak henüz Çad ile bir iş konseyi oluşturulmadığını söyledi. Vardan, gelecek günlerde Çad ile bir iş konseyi kurmak istediklerini bildirdi.

Çad'ın Türkiye'nin yüz ölçümü büyüklüğünde, kullanılacak tarım alanı bulunduğunu anlatan Vardan, modern bir tarım gerçekleştirmek için Türkiye'nin Çad'a yardım etmesini istediklerini vurguladı. Vardan, iki ülkenin inşaat alanında da iş birliği yapabileceğini dile getirdi.

DEİK Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın da çalışmalar neticesinde Afrika ile karşılıklı ticaret hacminin 2000 yılında 4 milyar dolar iken, 2013’te 20 milyar dolar seviyelerine yükseldiğini anımsattı.

DEİK'in Türk Afrika ekonomik ilişkilerinin gelişmesi için bugüne kadar 54 Afrika ülkesinin 21'i ile ikili iş konseyi kurduğunu hatırlatan Taşkın, bugün atacakları adımla Çad ile bir iş konseyinin kurulmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Konuşmalardan sonra Vardan, Başbakan Deubet'e günün anısına bir hediye takdim etti.

KAYNAK: AA