"Sanayi Kuruluşları Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu" ödül töreni

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: - "Türkiye'nin bölgesel olarak hem ekonomide hem de uluslararası politikada önemli roller üstlendiği bir dönemde rekabet gücümüzü artırmak mecburiyetindeyiz"

"Sanayi Kuruluşları Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu" ödül töreni
"Sanayi Kuruluşları Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu" ödül töreni
GİRİŞ 17.12.2014 22:38 GÜNCELLEME 17.12.2014 22:38

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türkiye'nin bölgesel olarak hem ekonomide, hem de uluslararası politikada önemli roller üstlendiği bir dönemde rekabet gücümüzü arttırmak mecburiyetindeyiz" dedi.

Işık, Kocaeli Sanayi Odası'Nca (KSO) gerçekleştirilen Sanayi Kuruluşları Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu'nun Başiskele'de bir otelde düzenlenen ödül töreninde konuşan, her şeyin çok hızlı değiştiğini, ekonomik ilişkilerin ve üretim yöntemlerinin nitelik değiştirdiği bir dönemi yaşadıklarını belirterek, artık sanayi devrimine sebep olan buhar gücüyle çalışan makineler döneminde olmadıklarını söyledi.

Artık yeni üretim modellerinden, alternatif enerji kaynaklarından, yeni ürün çıktılarından ve iş yapma biçimlerinden bahsettiklerini dile getiren Işık, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin motorlu taşıtlardan kazan makine ve cihazlara, giyim eşyasından plastik mamüllere kadar pek çok ürünü dünyanın çeşitli bölgelerine satan bir sanayiye sahip oldu. Son 11 yıllık dönemde ülke büyümesinden daha hızlı büyüyen imalat sanayisinin bugün ekonomiye yön vermeye devam etmekte. Bu dönemde ülkemiz ortalama yüzde 5 büyümüşken, imalat sanayi yüzde 5,8 oranında büyüdü. Yani imalat sanayimiz, ülkemizden daha hızlı büyüyor. 2014 yılının ilk 3 çeyreğindeki büyüme rakamlarına baktığımızda Türkiye göreceli olarak düşük bir büyüme hızına sahip yüzde 2,8 ama imalat sanayimizin büyüme hızı yüzde 3,5. Bu aslında imalat sanayimizin gücünü ve etkisini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Almamız gereken daha çok mesafe var"

2023 hedefinin en büyük motivasyon kaynakları olduğunu kaydeden Fikri Işık, "Sonuçta büyüme ve kalkınmadaki başarıları birlikte yakaladık. Bunu sürdürmek, siyasi ve ekonomik istikrarı korumak zorundayız. Türkiye'nin bölgesel olarak hem ekonomide, hem de uluslararası politikada önemli roller üstlendiği bir dönemde rekabet gücümüzü arttırmak mecburiyetindeyiz. Henüz hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizi de söyleyemeyiz. Almamız gereken daha çok mesafe var" diye konuştu.

Işık, çoğulcu, katılımcı, hukukun üstünlüğüne dayalı daha özgürlükçü demokrasiyi ve kalkınmış, modern bir ülkeyi inşa edene kadar yollarına devam edeceklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Çok değil, bir yıl önce demokrasimize yönelik girişimine şahit olduk. Vesayetçi yapıların siyasetimiz üzerindeki gücü dağıtılırken bu kez de başka güç odaklarının vesayet oluşturma, anti demokratik yollardan iktidarı ele geçirme çabalarına şahit olduk. Aziz milletimiz bunlara 'dur' dedi. Milli iradeyi, demokrasiyi çiğnetmeyeceğini gösterdi. Bundan sonra da demokrasi ve ekonomimizi geliştirmek ve istikrarı korumak için gayret göstermeye devam edeceğiz. Engellemelere rağmen büyük bir motivasyonla sanayimizin gelişimi için çaba göstereceğiz."

OSB'lerde TAKS kaldırılıyor

Bakanlık olarak hedeflerinin sanayicilerin önündeki engelleri kaldıracak çalışmaları yapmak olduğunu ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, şöyle konuştu:

"Pek çok sorunu çözmek açısından adımlarımızı attık ve sonuçlarını da aldık. Şimdi yeni bir adım atıyoruz. Organize sanayi bölgelerimizde (OSB) özellikle imar noktasında bazı talepler vardı. Artık organize sanayi bölgelerimizde üretim noktasında biraz sıkıştık. 'Atıl kapasiteleri kullanalım' arzusu bize ifade edildiğinde ciddi bir çalışma yaptık ve bir karar verdik. Şimdi yönetmeliği değiştiriyoruz. Bu taban alanı katsayısı dediğimiz TAKS'ı tamamen kaldıralım çünkü sanayi üçüncü katta yapılmaz. Önemli olan giriş kattır. O zaman mümkün olduğu kadar emsali değiştirmeden taban alanının tamamını sanayicimiz kullanabilsin. İlave bir masraf yapmasın, bir daha arsaya, altyapıya, üst yapıya para bağlamasın, bununla ilgili bürokrasiden ÇED raporu, şuydu, buydu uğraşmasın, kendi alanında daha fazla üretim yapabilsin. Bunu şimdi yönetmelikle düzenliyoruz. İnşallah bunu yakında hayata geçiriyoruz."

Mevzuat değişiyor

Işık, bodrum katı da emsalden çıkaracaklarına dikkati çekerek, özellikle can ve mal güvenliğine dikkat ederek, iş güvenliği ve işçi sağlığında bir zaafa yol açmadan çekme mesafelerinde bir düzenleme yapacaklarını, bir yangın durumunda, afet durumunda riske etmeyecek şekilde çekme mesafelerini düzenleyeceklerini anlattı.

Kim ne derse desin sanayicilerin herbirinin birer kahraman olduğunu ifade eden Işık, "Bu kadar mevzuata rağmen yatırım yapmak büyük cesaret. Bazen çok iyi niyetle bile olsa işleri çok uzatan bir sürü mevzuatımız var. Arkadaşlarıma talimat verdim, dedim k: Bizim mevzuatımızdaki gereksiz tüm kırtasiyeciliği artıran, zaman kaybına, enerji kaybına, maddi kayba yol açan bütün mevzuatı ayıklayalım. En hızlı, en basit, en yalın mevzuat Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının mevzuatı olsun. Bununla ilgili bir çalışma yapın. İç Denetim Birimi Başkanımıza bu talimatı verdim ve mart sonuna kadar da süre verdim" bilgisini paylaştı.

"Kuzey Marmara Otoyolu 6 Martta ihaleye çıkacak"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Körfez Geçiş Köprüsü'nün kuleleri bu ay sonunda 252 metreye ulaşmış olacak. Gelecek yıl aralıkta da inşallah araçlarla üzerinden geçeceğiz. Şimdi Kuzey Marmara Otoyolu'nun ihalesini da inşallah 6 Martta yapıyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu'nun sanayicilerimiz için ne anlama gayet iyi biliyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu'yla TEM Otoyolu'nun bağlantısını sağlayacak organize sanayi bölgelerimiz içeresindeki yığılmayı engelleyecek proje de Kuzey Marmara Otoyolu ihalesinin içerisinde yapılacak. Karadeniz Sahil Yolu'nun Kocaeli bölümünü de önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacağız. Biş başka müjdemiz de Güney Otoyolu dediğimiz Altınova'dan Uzunçiftlik'e yeni bir otoyolun proje çalışmaları bitti. İnşlallah yakında burayı yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkaracağız. Yani Kocaeli'ni hem doğudan hem batıdan hem kuzeyden hem güneyden yeni yollarla örüyoruz."

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise Kocaeli'nin dünya çapındaki iddiasını her geçen gün daha kararlı adımlarla atan Türkiye'nin zenginliğini ve büyüklüğünü sağlayan çok önemli bir merkez olduğunu diikati çekerek, imalat adına bu derece önemli bir merkez olan söz konusu kentin kendi içindeki yeni dönüşüm sürecini ülkeye örnek bir modellemeyle başlattığını kaydetti.

İhracata dayalı katma değeri yüksek ve teknoloji temelli bir üretim hedefinin Türkiye'de hazırlayıcısı bir il olmanın şunda sürecini yaşadıklarını anlatan Güzeloğlu, TÜBİTAK, Bilişim Vadisi, Gebze Teknik Üniversitesi, TSE ve devam eden üniversite çalışmaları Türkiye için Kocaeli'nin öncülüğünü ortaya koyduğunu dile getirdi.

"Rusya hepimize örnek olsun"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da son bir haftada yaşanan döviz hareketlerinin bilançoların kapanacağı döneme denk gelmesinin, alacakları ve borçları döviz cinsinden olan sanayicileri kaygılandırdığını belirtti.

Bir taraftan petrol fiyatları düştüğü için sevindiklerini bir taraftan da ihracat yaptıkları Rusya'da ruble develüasyona uğradığı için üzüldüklerine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Bugüne kadar bu son 5 yılda yaşadığımız dönem gibi bir dönem yaşamadık. Rusya, bizim önemli pazarlarımızdan biri. Turizm sektörümüzde önemli bir pazar, müteahhitlik sektörü için de önemli bir pazar Rusya. Onun için biz Türkiye'deki sanayici ve işadamları olarak Rusya'da da istikrar bozulmasın istiyoruz, Amerika'da da bozulmasın istiyoruz, Avrupa'da da bozulmasın istiyoruz ama onlardan daha çok gelişmek istiyoruz. İşte küresel ekonomi bu. 'Oh battılar diyemiyorsun' çünkü bir tarafını acıtıyor. Hangisinin başına bir iş gelse bizim bir tarafımızı acıtıyor" şeklinde konuştu.

"Rusya hepimize örnek olsun" diyen Hisarbicıklıoğlu, "Petrol ve doğalgazın hiçbir anlamı yok, petrol 100 dolardan 60 dolara düştü. Ruble 2 ayda yüzde 100'e yakın değer kaybetti. Rusya cari fazla veren bir ülkeydi. Ne kadar parası eridi bu krizde? Tam 500 milyar dolar rezervi vardı. Rezerv bitti. Yani '500 milyar dolar rezervim var, bana bir şey olmaz, dünyanın en güçlü ekonomisi ben olacağım' derken bir anda iki basamak birden düştü."

Konuşmaların ardından, organizasyon kapsamında değerlendirmeye alınan 110 firma arasında dereceye giren 17'sinin temsilcilerine ödülleri takdim edildi.

KAYNAK: AA