Kuzey Irak’tan günlük 1 milyon varillik petrol üretim hedefi

Irak Başbakan Yardımcısı Rowsch N. Shaways: -“Yeni anlaşma Irak’ın petrol ihracatını günlük 500 bin varile yükseltecek”

Kuzey Irak’tan günlük 1 milyon varillik petrol üretim hedefi
Kuzey Irak’tan günlük 1 milyon varillik petrol üretim hedefi
GİRİŞ 17.12.2014 15:39 GÜNCELLEME 17.12.2014 15:39

Irak Başbakan Yardımcısı Rowsch N. Shaways, Irak Hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) arasında sağlanan bütçe anlaşmasının taraflar için "kazan-kazan" fırsatı yarattığını belirterek, "Yeni anlaşma Irak’ın petrol ihracatını günlük 500 bin varile yükseltecek" dedi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen "Kürdistan Irak Petrol ve Gaz Konferansı"nda konuşan Shaways, IKYB’nin petrol politikası çerçevesinde petrol boru hattının Kuzey Irak’a uzanacağını ve varılan anlaşmanın Irak’ın refahına büyük katkı sağlayacağını belirterek, IKYB’nin Irak bütçesinde meşru payını da alacağını söyledi.

Shaways, yeni anlaşmanın Irak’ın petrol ihracatını günlük 500 bin varile yükselteceğini bildirdi.

IKBY Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami ise IKYB'nin gelecek döneme ilişkin petrol üretimi ve ihracat hedeflerini açıkladı.

Bölgede boru hattı ile ihraç edilen petrolün günlük 400 bin varile yaklaştığını belirten Hawrami, "2015 yılının ilk çeyreğinin sonunda ihracatımızın günlük yaklaşık 500 bin varile ulaşmasını bekliyoruz. 2015’in sonunda, 2016’nın başlarında Kürdistan bölgesi günlük 1 milyon varil üretme hedefine ulaşmak yolunda ilerlemeye devam ediyor. Bu iç tüketimi de içermektedir" diye konuştu.

Bağdat’la varılan anlaşmanın detaylarına da değinen Hawrami, "Sorunlarımızı tek seferde çözemeyiz" diyerek, Bağdat ve Erbil’in şu an için 2015 yılı bütçesi ve buna ne kadar katkıda bulunulacağı konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.

Hawrami, Bağdat merkezi yönetimi ile devam edecek görüşmelerin ikinci aşamasının gelecek 6 ay içerisinde yapılacağını belirterek son 10 yılda anlaşmazlık nedenlerinden olan gelir paylaşım, ihracat hakkı, doğrudan ödemeler gibi konuların ele alınacağını kaydetti.

"Düşük petrol fiyatları sürdürülebilir değil"

Petrol fiyatlarının küresel fiyatlarının hızla azalmasına de değinen Hawrami, “Ben bu denli düşük bir petrol fiyatının sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum. Bir süre devam edecektir" dedi.

Hawrami, petrol fiyatlarının çok düşük seyretmesi halinde bazı projelerin masada kalabileceğini belirterek, fiyatların uzun vadede kaya gazı gibi farklı sektörleri de olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Hawrami, konuşmasında Irak’ın kuzeyinde yaşanan güvenlik sorunlarına ve mülteci akınına da değinerek, şunları kaydetti:

"Bu bizim kazanacağımız bir savaş. IŞİD’in saldırıları Kürdistan bölgesinde ve etrafındaki sorunlu bölgeler olarak adlandırılan bölgelerde güvenliğe zarar verdi. Bu durum yüzbinlerce insanın bölgemize akın etmesine neden oldu. Bu son beş yılda Suriye’den gelen mültecilerin ardından gerçekleşti. Özel çözüm gerektiren bir insanlık bir trajedisi bu."

IKBY'nin bölgede güvenliği tesis edici, ılımlı ve sorumlu bir rol oynadığını vurgulayan Hawrami, bölgede ekonomik olarak kalkınmış, dinamik ve demokratik bir oluşumu desteklediklerinin altını çizdi.

IKYB’nin ekonomik olarak kendi kendine yeterliliğinin sağlanabilmesinin öncelikleri arasında yer aldığının altını çizen Hawrami, yakın zamanda Bağdat ve Erbil arasında sağlanan bütçe ve doğal kaynaklardan elde edilen gelirin paylaşımına ilişkin anlaşmanın tarafları bir araya getireceğini söyledi.

Bağdat ile Erbil, petrol ihracı ve bütçe paylaşımında yaşadıkları sorunları çözmek için 13 Kasım'da uzlaşmaya varmıştı. Buna göre Irak Hükümeti, Kürt yönetimine bütçeden ilk etapta 500 milyon dolar göndermeyi, Erbil ise bunun karşılığında Ceyhan'daki petrolün günlük 150 bin varili petrolü, Irak Hükümeti üzerinden ihraç edecek.

KAYNAK: AA