Petrolde ani düşüşe Çin etkisi

Çin ekonomisine ilişkin büyüme beklentilerinin azalmasının, petrol fiyatlarındaki ani düşüşü tetiklediği öne sürülüyor.

Petrolde ani düşüşe Çin etkisi
Petrolde ani düşüşe Çin etkisi
GİRİŞ 17.12.2014 14:01 GÜNCELLEME 17.12.2014 14:01

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Çolakoğlu, Çin'de aralık ayına ilişkin imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksinin (PMI) 7 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin, dün petrol fiyatlarındaki düşüşte etkisi olup olmadığını değerlendirdi.

Çolakoğlu, Çin'in PMI gerilemesinin dünyadaki büyümenin yavaşlayacağı hakkındaki gösterge anlamına geldiğini belirterek, bunun petrol ve diğer temel hammadde fiyatlarını yakından etkilediğini savundu.

Küresel ekonominin durgunluktan çıkamayacağı algılamaların artmasının, büyüme beklentilerinin çok hızlı bir şekilde düşmesine neden olduğunu ifade eden Çolakoğlu, bu durumun temel enerji girdisi petrolün fiyatlarını da çok yakından etkilediğini kaydetti.

Merkezi Londra'da bulunan Energy Aspect'in petrol analisti Virendra Chauhan, emtia ürünlerinin fiyatlarının Çin'deki büyüme hızıyla doğrudan ilişkili olduğunu ileri sürdü.

Son 10 yıldır Çin'in istikrarlı büyüme hızına sahip olduğunu hatırlatan Chauhan, son yıllarda büyümenin yavaşladığına ve yıllık yüzde 10'un altına düştüğüne dikkati çekti.

Chauhan, Çin'in Gayri Safi Yurtiçi Hasıla hedefinin yüzde 7,5 olduğunu, beklentilerin ise bunun altında bulunduğunu söyledi.

Çin'de aralık ayı imalat sanayi PMI 49,5 seviyesine gerileyerek 7 ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından, dünyanın en büyük petrol ithal eden ülkelerinden Çin'in ekonomisiyle ilgili endişeler artmıştı.

Küresel petrol talebinin düşük olması ve piyasalardaki petrol arzı fazlası nedeniyle hazirandan beri yüzde 50'ye yakın değer kaybeden Brent türü ham petrolün varil fiyatı dün 60 dolar seviyesinin altına inerek Temmuz 2009'dan bu yana en düşük seviyesi olan 58,50 dolara kadar gerilemiş, Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise Mayıs 2009'dan bu yana ilk kez 55 doların altına düşmüştü.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı bugün ise 59 dolar, Amerikan türü Batı Teksas ham petrolü (WTI) varil fiyatı 54 dolar seviyelerinde işlem görüyor.

KAYNAK: AA