Petrol fiyatları dengelenmeye çalışıyor

Petrol fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklanacak kararları öncesinde düşüş eğilimini sürdürüyor.

Petrol fiyatları dengelenmeye çalışıyor
Petrol fiyatları dengelenmeye çalışıyor
GİRİŞ 17.12.2014 12:31 GÜNCELLEME 17.12.2014 12:31

Brent petrolün varil fiyatı, dün Rusya'ya ilişkin endişelerle 58,20 dolara gerileyerek Mayıs 2009'dan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından günü 59,82 dolardan tamamlamıştı. Bugün ise Fed kararları öncesinde düşüş eğilimini sınırlı da olsa devam ettiren Brent petrolün varil fiyatı, en yüksek 60,39 doları gördükten sonra tekrar 59 dolar seviyelerine geriledi.

Analistler, Fed'in bu akşam açıklanacak kararlarının takip edildiğini belirterek, karar metninde "faizlerin kayda değer bir süre düşük kalacağı" söyleminin devam edip etmeyeceğinin tüm piyasalar ile birlikte emtia fiyatları üzerinde de belirleyici olacağını kaydediyor.

Rusya'nın, OPEC'i takip ederek, gelecek yıl mevcut petrol üretim seviyesini koruyacağını açıklamasının da petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü seyri desteklediğini aktaran analistler, gerilemelerin devamında 57,70 ve 54,50 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini ifade ediyor.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatında ise haziran ayından bu yana devam eden düşüş, dün ABD'de ham petrol stoklarının artış kaydetmesinin ardından ivme kazandı. 5,5 yıl sonra ilk kez 53,62 dolara gerileyen WTI'nın varil fiyatı, bugün ise 55 dolar sınırında tutunmaya çalışıyor.

Analistler, WTI'nın varil fiyatında olası düşüşlerde 52,6 doların destek konumunda bulunduğunu belirterek, ABD'de bugün açıklanacak kasım ayı enflasyon verileri ile Fed toplantı tutanaklarının izleneceğini dile getiriyor.

KAYNAK: AA