AKİB Koordinatör Başkanı Ateş:

"Yapılan düzenlemeyle 2,5 dolar olan antrepo ücretleri 8-10 dolara çıkacak. Bunlar da Türkiye'deki enflasyonu artıracak. ,Ürünlerin maliyetine yansıyacak"

AKİB Koordinatör Başkanı Ateş:
AKİB Koordinatör Başkanı Ateş:
GİRİŞ 12.12.2014 16:37 GÜNCELLEME 12.12.2014 16:37

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Koordinatör Başkanı Ali Uğur Ateş, yeni düzenlemeyle 2.5 dolar olan antrepo ücretlerinin 8-10 dolara çıkacağını ve bunun da ürünlerin maliyetini artıracağını savundu.

Ateş, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz ve diğer ihracatçılarla AKİB binasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Ateş, yaptığı konuşmada, yeni düzenlemeyle antrepolara teminat mektubu getirilmesinin ihracatçıları çok etkileyeceğini söyledi.

İthalatla ihracatın kardeş gibi olduğunu ifade eden Ateş, şöyle konuştu:

"Yapılan düzenlemeyle 2,5 dolar olan antrepo ücretleri 8-10 dolara çıkacak. Bunlar da Türkiye'deki enflasyonu artıracak. Ürünlerin maliyetine yansıyacak. Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği vardı ve çok faydalar sağlıyordu. Örneğin, akşam saat 17.00'den sonra gümrük müşavirini arıyorsun, 'saat 23.00'e kadar ihracat yapacağım' diyorsun. İzin veriyor başına da görevli de dikiyor. Bu yetki gümrüklere verildiği zaman saat 17.00'den sonra mesai bittiği için hayat durmuş olacak. Bunların bir an önce düzeltilmesini rica ediyoruz."

Ateş, Türkiye'nin 2023'de 500 milyar ihracat hedefi olduğunu, ancak yeni düzenlemelerle 300 milyar doların ancak yakalanabileceğini savundu.

"Dış dünya ile rekabet şansımız azalır"-

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz da yönetim kurulu üyeleri ve 66 birliğin yeni düzenlemelerden muzdarip olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yapmış olduğu ihracatın yüzde 50'sin,i Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında yaptığını belirten Yamanyılmaz, şunları kaydetti:

"Bundan dolayı da şu an bürokrasinin daha yoğun olacağını, ihracat işlemlerinin düşeceğini ve bundan sonra daha fazla sorun yaşayacağımızı düşünüyoruz. Serbest piyasa ekonomisinde neler gerekiyorsa onun yapılmasını istiyoruz ama şu an biz edinilen kazanımların 20 yıl gerisine gidiyoruz. Tekrar eskiye dönüyoruz. Büyüyen ekonomide, sanayide ve ihracatta bunun yeri yok. Ekonomi Bakanlığı'nın bu kararı tekrar gözden geçirmesini, Dahili İşlem Belgesi'nin ihracatçılar birliklerine yeniden verilmesini istiyoruz."

Antrepo genelgesinin de çok önemli olduğunu ve düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini öne süren Yamanyılmaz, "Bu işlem devreye girerse bizim dış dünyadaki rekabet şansımız tamamen eksiye düşecektir" dedi.

KAYNAK: AA