Ekonomi Bakanlığı:

"Türkiye Ticaret Merkezleri aracığıyla bu merkezlerde yer alan şirketlerimizin, ürünlerimizin tanıtım ve pazarlanmasında etkinlik sağlanması ve bürokrasinin azaltılması amaçlanmaktadır"

Ekonomi Bakanlığı:
Ekonomi Bakanlığı:
GİRİŞ 12.12.2014 15:10 GÜNCELLEME 12.12.2014 15:10

Ekonomi Bakanlığı, oluşturulacak Türkiye Ticaret Merkezleri (TTM) aracılığıyla, bu merkezlerde yer alan şirketlerin, ürünlerin tanıtım ve pazarlanmasında etkinlik sağlanmasının ve bürokrasinin azaltılmasının amaçlandığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2023 ihracat stratejisi hedefleri doğrultusunda, değişen rekabet koşullarına ve ihtiyaca uygun olarak ihracat desteklerine yenilerinin eklendiği belirtildi.

Açıklamada, bu kapsamda, pazara girişte dağıtım kanallarına doğrudan girmeye olanak sağlayacak bir enstrümanla yeni destek mekanizmasının geliştirildiği ve ilgili tebliğ değişiklinin Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandığı kaydedildi.

Firmaların yurt dışında açtıkları birimlerin kira giderleri ve yurt dışı tanıtım harcamalarının halihazırda desteklendiği anımsatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Doğrudan şirketlere verilen bu desteklere ilaveten getirilen yeni desteklerle, oluşturulacak TTM'ler aracılığıyla bu merkezlerde yer alan şirketlerimizin, ürünlerimizin tanıtım ve pazarlanmasında etkinlik sağlanması ve bürokrasinin azaltılması amaçlanmaktadır. TTM'ler, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), TİM'in Türkiye'de kurduğu şirketi veya TİM ile diğer işbirliği kuruluş veya kuruluşları (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, ihracatçı birlikleri, ticaret ve sanayi Odaları, organize sanayi bölgeleri, işveren sendikaları vb.) ortaklığında kurulabilecek.

TTM'ler; ofisleri ve teşhir salonlarıyla ülkemizin, ihracatçı firmalarımızın ve Türk ürünlerinin tanıtım üssü, depo ve antrepo hizmetleri ile lojistik merkezi, hukuki ve mali danışmanlık hizmetleri ve pazara giriş hizmeti ile aktif hukuki ve mali danışmanlık birimi olarak önemli görevler icra edecek, yeni ve süreklilik arz eden bir yapı olacaktır. Bu destek mekanizması ile yurt dışında tek başına birim açma imkanı olmayan şirketlerimize sunulan ofis, depo, shoowroom alanlarıyla şirketlerimizin yurt dışı pazarlara girişine yardımcı olunacak; bürokrasi, yüksek maliyetler, güvenlik sorunları vb. nedenlerle pazara girişin zor olduğu noktalara ulaşma imkanı sağlanacaktır."

Açıklamada, TTM'lerin, işbirliği kuruluşlarının üyelerinden gelen talepler doğrultusunda mağaza, ofis, depo, showroom birimleri olan, danışmanlık veya iş geliştirme hizmetlerinin sunulduğu merkezler olacağı bildirildi.

TTM'lerin kira, yönetici ve kalifiye personel istihdamı ile tanıtım harcamalarının da destekleneceği ifade edilen açıklamada, destek oranının, Bakanlık tarafından belirlenen hedef ve öncelikli ülkelerde yüzde 75, diğer ülkelerde yüzde 60 olacağı duyuruldu.

Açıklamada, destek süresinin 5 yıl olduğu ve üstün performans gösteren TTM'lere 5 yıl ilave destek verilebileceği de kaydedildi.

KAYNAK: AA