F35 uçaklarının bakımı Türkiye'de yapılacak

Türkiye, Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Programı kapsamında üretilen F35 uçaklarının Avrupa bölgesi motor ağır bakım ve onarım merkezi olacak

F35 uçaklarının bakımı Türkiye'de yapılacak
F35 uçaklarının bakımı Türkiye'de yapılacak
GİRİŞ 12.12.2014 12:11 GÜNCELLEME 12.12.2014 12:11

Türkiye, Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Programı kapsamında üretilen F35 uçaklarının Avrupa bölgesi motor ağır bakım ve onarım merkezi olacak.

Savunma Sanayii Müsteşarlığından (SSM) yapılan açıklamaya göre, ABD Savunma Bakanlığı, yeni nesil savaş uçağı JSF/F-35'in küresel olarak idame edilmesi kapsamında yürüttüğü Avrupa bölgesi gövde ve motor ağır bakım, onarım merkezlerinin seçimine yönelik çalışmalarını tamamladı.

Yapılan analizler sonucunda Türkiye, Avrupa bölgesindeki tüm kullanıcılara ait JSF uçaklarının motorlarına ağır bakım, onarım hizmeti vermek üzere 2018’de kurulacak ilk merkez olma hakkını elde etti.

Eskişehir’de oluşturulacak motor üretim ve bakım merkezi, 3 yıl boyunca tek başına depo seviyesi bakım hizmeti verecek.

JSF Programı

JSF Programı, F-35 uçaklarının uluslararası katılım ile tasarımı, geliştirilmesi, üretimi ve lojistik desteğini kapsıyor. Programda Türkiye'nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Norveç ve Danimarka katılımcı ülke olarak yer alıyor. F-35’in gövde, motor parçaları Türkiye’de üretiliyor.

Türkiye'nin program kapsamında ilk 2 uçağı, 2018 yılında teslim alması planlanıyor.

KAYNAK: AA