Türkiye Ticaret Merkezlerine destek

Yurt dışında açılan Türkiye Ticaret Merkezlerinin brüt kira giderleri ve satın alma bedellerinin yüzde 60'ına destek uygulanacak

Türkiye Ticaret Merkezlerine destek
Türkiye Ticaret Merkezlerine destek
GİRİŞ 12.12.2014 11:20 GÜNCELLEME 12.12.2014 11:20

Yerli ürünlerinin tanıtım ve pazarlanmasında etkinlik sağlanması amacıyla yurt dışında açılan Türkiye Ticaret Merkezlerinin brüt kira giderleri ve satın alma bedellerinin yüzde 60'ına destek uygulanacak.

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu'nun "Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Türkiye’de üretilen ürünlerin yurt dışında tanıtım ve pazarlanmasında etkinlik sağlanması amacıyla içinde mağaza, ofis, depo, satış ve sergi birimlerini bulunduran ve danışmanlık ile iş geliştirme hizmetlerinin sunulduğu Türkiye Ticaret Merkezleri destekleme kapsamına alındı.

Merkezlerin desteklenmesi için Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) veya TİM’in Türkiye’de kurduğu şirket tarafından projeyle Ekonomi Bakanlığına başvurulması ve projenin uygun bulunması gerekecek.

Merkezler, ilk destek başvurusunda ve her destek yılı bitiminde yerinde incelenecek ve gerçekleştirilen faaliyetlerin mevzuata uygunluğuna ilişkin rapor hazırlanacak.

Bakanlık, raporlar çerçevesinde Türkiye Ticaret Merkezlerinin faaliyetlerini ve performansını yıllık olarak değerlendirecek. Faaliyetleri uygun bulunmayan veya performansı yeterli görülmeyen merkez, destek kapsamından çıkarılacak. İlk 5 yıllık performansı olumlu bulunan merkeze, 5 yıla kadar ilave destek süresi verilebilecek.

Destekler

Merkezlerin brüt kira giderlerinin yüzde 60'ı desteklenecek. Merkezin, işletici şirket tarafından satın alınması durumunda da, satın alma bedelinin yüzde 60'ına kadar destek uygulanacak.

Söz konusu alanların yurt dışı tanıtım harcamalarında yıllık 300 bin dolara kadar sağlanacak. Merkezlere ilişkin kira, tanıtım ve istihdam giderleri de 5 yıl süreyle desteklemeden faydalanabilecek.

KAYNAK: AA