Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Akhundov:

"Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye'nin cari açığını yüzde 10 azaltabilir"

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Akhundov:
Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Akhundov:
GİRİŞ 12.12.2014 11:03 GÜNCELLEME 12.12.2014 11:03

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Fuad Akhundov, Mersin'de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santralinin (NGS) cari açığı yüzde 10 azaltabileceğini belirtti.

Akhundov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akkuyu NGS'nin Türk ekonomisi için büyük bir fırsat olduğu söyledi.

Türkiye'nin cari açığının 45 milyar dolar civarında bulunduğunu ifade eden Akhundov, Akkuyu gibi tek bir projenin, cari açığı yüzde 10 azaltabileceğini kaydetti.

Akhundov, Türkiye'nin yılda yaklaşık 50 milyar metreküp doğalgaz ithal ettiğini, bunun yarısını elektrik üretmek için kullandığını belirterek, Akkuyu'nun yılda üreteceği 35 milyar kilovatsaat elektrik için 500 milyon dolarlık uranyum gerektiğini, aynı miktar elektriği doğalgaz ile üretmek için ise 3.5 milyar dolar harcamaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Nükleer santrallerle ilgili endişelerin farkında olduklarını anlatan Akhundov, "Bazı insanlar nükleer santrallerin tehlikeli olduğunu söylüyor. Fakat İran, Ermenistan, Rusya, Bulgaristan gibi Türkiye'nin birçok komşusunda nükleer santral var. Bu ülkelerdeki santraller Türkiye'nin kontrolü dışında. Ancak Türkiye kendi nükleer santralini kurarsa bunu kendi kontrol edebilir" diye konuştu.

Akkuyu'da inşa edilecek nükleer santral, her biri 1200 megavat güce sahip 4 üniteden oluşuyor.

İnşaatı tamamlandıktan sonra santralin yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi planlanıyor ve işletme ömrü 60 yıl olarak öngörülüyor.

KAYNAK: AA