Sanayi ciro endeksi azaldı

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, ekimde bir önceki aya göre yüzde 1,7 azalış gösterdi

Sanayi ciro endeksi azaldı
Sanayi ciro endeksi azaldı
GİRİŞ 12.12.2014 10:29 GÜNCELLEME 12.12.2014 10:29

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi ekimde bir önceki aya göre yüzde 1,7 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin sanayi ciro endeksi verilerini açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,7 azalış kaydetti. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; ekimde bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,1 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 1,8 geriledi.

Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 arttı. Sanayinin alt sektörlerine bakıldığında, ekimde madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 8 artış gösterdi.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, ekimde bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 6,5 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, ekimde bir önceki aya göre en yüksek gerileme yüzde 9,7 ile tütün ürünleri imalatında oldu. Bu sektörü yüzde 8,7 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı ve yüzde 8 ile ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç) izledi. Ekimde bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 11,9 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında görüldü. Bunu yüzde 6,9 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı, yüzde 5,2 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı takip etti.

KAYNAK: AA