Şekerbank'tan "Turizme Beş Yıldızlı Destek Toplantıları"

Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Ertürk: "Amacımız, Türkiye'deki diğer bankalardan farklı olarak Anadolu bankacılığı yapmak"

Şekerbank'tan "Turizme Beş Yıldızlı Destek Toplantıları"
Şekerbank'tan "Turizme Beş Yıldızlı Destek Toplantıları"
GİRİŞ 11.12.2014 21:49 GÜNCELLEME 11.12.2014 21:49

Şekerbank Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, "Amacımız, Türkiye'deki diğer bankalardan farklı olarak, Anadolu bankacılığı yapmak" dedi.

"Turizme Beş Yıldızlı Destek Toplantıları" kapsamında Antalya'nın Muratpaşa ilçesindeki Akra Barut Otel'de sektör temsilcileriyle bir araya gelen Ertürk, 61 yılık tarihe sahip Şekerbank'ın kuruluşunun temelinde, üreticiler ile çiftçilerin yer aldığını hatırlattı.

Ertürk, Şekerbank'ın, büyümesine, sermaye yapısının değişmesine rağmen vizyonu ve misyonundan hiçbir şey kaybetmediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Amacımız, Türkiye'deki diğer bankalardan farklı olarak Anadolu bankacılığı yapmak. Yani biz Türkiye'de bankacılığı Anadolu'dan İstanbul'a getirmeye çalışıyoruz. Önce Şekerbank olarak Anadolu'da başarılı olmak istiyoruz. Ondan sonra Anadolu'nun gücüyle de İstanbul'da fark yaratmak gibi bir misyonumuz, vizyonumuz var."

Çiftçilerin hep yanında olduklarını vurgulayan Ertürk, sektörde esnafı gündeme getiren ilk banka olmanın da gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Ertürk, misyonları gereği şube ağlarını Anadolu'da yaygınlaştırdıklarını ve bugün 312 şubeye ulaştıklarını bildirdi. 101 ilçede de hizmet vermeye çalıştıklarını dile getiren Ertürk, kamu bankası dahi olmayan noktalarda şubelerinin olmasıyla gurur duyduklarını söyledi.

Şekerbank'ın her gün büyümeye devam ettiğine belirten Ertürk, bankanın aktif toplamının 20 milyar lirayı geçtiğini açıkladı.

Ertürk, bankanın mevduat büyüklüğünün de her geçen yıl yaklaşık yüzde 12-15 seviyelerinde artığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Şu anda geldiğimiz nokta 9. ay itibariyle 13,3 milyar lira. Krediler tarafına bakarsanız, orada mevduatımızdan daha fazla kredimiz var. Onunla da gurur duyuyoruz. 14 milyardan fazla kredimiz var. Bankacılar olarak sizlerin karşısına çıktığımız zaman, bizlere sorduğunuz ya da üstü kapalı yaptığınız bir eleştiri var. 'Siz bankalar olarak mevduatları topluyorsunuz ama bunu reel sektöre gerektiği kadar kredi olarak vermiyorsunuz' diyordunuz. Bundan 10 yıl önce bu eleştirilerinizde sonuna kadar haklıydınız ama şu anda geldiğimiz noktada, Şekerbank'ın kredi mevduat rasyosu yüzde 115. Bu, şu demek; Şekerbank olarak biz sizlerden topladığımız mevduatı, hepsini kredi olarak size geri vermişiz. Bu da yetmemiş, Şekerbank olarak kendi gücümüzle yurt dışından da ekstra fon bulmuşuz. Oradaki büyük fon şirketlerinden Türkiye'ye kredi getirmişiz. Bu krediyi de yine sizin kullanımınıza sunmuşuz. Dolayısıyla 100 lira mevduatımız olmasına rağmen 115 lira kredi büyüklüğümüz var."

Şekerbank'ın kurulduğundan beri üreticiyi desteklediğine değinen Ertürk, toplam kredilerin yüzde 89'unun üreticiye, ticari işletmeye verilmiş kredilerden oluştuğunu, 4 bin 500 personelle bu rakamı daha da yukarılara taşımayı hedeflediklerini dile getirdi.

Projelerini anlatan Ertürk, tasarrufu desteklemek amacıyla hayata geçirdikleri "EKOkredi" ile bugüne kadar 1 milyar liranın üzerinde kredi kullandırdıklarının ve dünyada bu işi yapan ilk banka olarak ödül aldıklarının altını çizdi.

Küçük işletmelerin yanında olmaya devam edeceklerini belirten Ertürk, ülke geleceği için 5 önemli sektör belirlediklerini, bunlardan birinin de turizm olduğunu söyledi.

Şekerbank'ın genlerinde tarımın yer aldığını söyleyen Ertürk, "Çiftçilerin kurduğu ilk banka değiliz belki ama yaşayan tek bankayız. Bu da bizler için ayrı bir gurur kaynağı" ifadesini kulandı.

Ertürk, Şekerbank'ı taahhüt sektörünün de lider bankalarından biri olarak nitelendirerek, şöyle devam etti:

"Buradaki desteğimiz de devam edecek. Onun yanına enerji sektörünü koyduk. Onun yanına esnafımızla kol kola yürüyebilmek için perakende hizmet sektörünü koyduk. Diğer taraftan bugünkü toplantımızın ana gündemi, Türkiye'nin de lokomotif sektörlerinden biri, aslında ekonomiyi büyütmek istiyorsak mutlaka desteklemek zorunda olduğumuz, turizm sektörümüz var."

Şekerbank Başekonomisti Ozan Çağrı Gazitürk ise dünyadaki ve Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri değerlendirerek, bunların turizme yansımalarını anlattı.

KAYNAK: AA