İngiltere Merkez Bankası faiz konusunda şeffaflaşıyor

İngiltere Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu tutanaklarını faiz kararıyla aynı anda açıklayacak

İngiltere Merkez Bankası faiz konusunda şeffaflaşıyor
İngiltere Merkez Bankası faiz konusunda şeffaflaşıyor
GİRİŞ 11.12.2014 15:39 GÜNCELLEME 11.12.2014 15:39

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney, Para Politikası Kurulu’nun (PPK) tutanaklarının 2015 yılının ağustos ayından itibaren faiz kararıyla aynı anda açıklanacağını bildirdi.

BoE'nin resmi sitesinden yapılan açıklamada, bankanın hesap verebilirliğinin ve şeffaflığının artırılması amacıyla PPK'nın faiz kararları ve enflasyon raporları da dahil olacak şekilde toplantılarına dair tutanakların, anında açıklanacağı duyuruldu.

BoE Başkanı Carney, PPK tutanaklarının anlık olarak yayınlanması kararının, BoE'nin verdiği politika işaretlerini daha net hale getireceğini belirtti.

Mark Carney açıklamasında şunları kaydetti:

"Bankamızın, parasal ve finansal istikrarın sağlanmasında ve mikro ihtiyati tedbirler için çok büyük bir sorumluluğu var. Bu sorumluluklar etkili bir şeffaflık ve gerçek bir hesap verebilirliği ve güçlü bir yönetimi gerektiriyor. Bugün, 1997 yılında Para Politikası Kurulu’nun kurulmasından bu yana, faiz kararlarımızı nasıl sunduğumuz ve açıkladığımız konusundaki en dikkate değer değişiklikleri duyurmaktan memnuniyet duyuyorum."

İngiltere Merkez Bankası için hesap verilebilirliğin son derece önemli olduğunu vurgulayan Carney, “Bu önlemlerin yanında, bu kurumun yönetilmesinde bir adım olacak bir dizi ek değişiklikler önerdik. Bu değişiklikler bizim şeffaflığımız artırarak, bizi İngiliz halkına karşı daha hesap verebilir hale getirecektir" değerlendirmesini yaptı.

BoE’nin son düzenlemesine göre, PPK tutanakları ve enflasyon raporuna ilişkin tutanaklar 2015 yılının ağustos ayından itibaren anlık olarak açıklanacak.

BoE, 2009 yılından bu yana politika faizini tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 0,5'te tutmaya devam ediyor. Ağustos ayında İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun açıklanan tutanaklarında, faiz konusunda ilk kez görüş ayrılıkları yaşandığı görülmüştü.

KAYNAK: AA