Zeytinyağında karlılığı 280 bin lira destekle 2,5 kat artıracaklar

Ayvalık Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi, GMKA'dan aldığı 280 bin liralık hibe desteğiyle zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan pirinayı değerlendirerek karlılığını 2,5 kat artıracak altyapıyı oluşturdu

Zeytinyağında karlılığı 280 bin lira destekle 2,5 kat artıracaklar
Zeytinyağında karlılığı 280 bin lira destekle 2,5 kat artıracaklar
GİRİŞ 10.12.2014 17:41 GÜNCELLEME 10.12.2014 17:41

Tariş'e bağlı Ayvalık Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi, Güney Marmara Kalkınma Ajansından (GMKA) alınan 280 bin liralık destekle zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan pirinayı değerlendirerek karlılığı 2,5 kat artırmayı hedefliyor.

Kooperatif Müdürü Ercan Güler, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 566 bin lira bütçeli "Pirinanın Değerlendirilmesi, Çevreye Verdiği Zararın Azaltılması Projesi"ne, GMKA'dan 280 bin lira hibe desteği aldıklarını bildirdi.

Zeytin sıkımında ortaya çıkan ve pirina denilen posayı daha önce değerlendiremediklerini ancak proje sayesinde yeni makinelerle eş zamanlı olarak bundan da yağ elde ettiklerini vurgulayan Güler, gelecekte fabrikanın bire 2,5 kazandıracağını anlattı.

Yeniden işleme sonucu pirina yağı elde ederek üretimden kaynaklanan yağ kaybını azalttıklarını aktaran Güler, aynı zamanda yeni makinelerle pirinayı da işleyerek yakıt haline getirdiklerini bildirdi. Böylece hem yağ üretimi hem pirinanın yakıta dönüştürülmesi hem de atıkların azaltılmasından kazandıklarını vurgulayan Güler, "Bu projede pirinayı işlediğimiz için zeytin üreticilerinin en büyük sorunu olan zeytin karasu çıkış oranımız yüzde 30 azaldı. Projemizle zeytinyağı üretiminde verimliliği 2,5 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kazanımdan bin 59 üyemiz yararlanacak" ifadesini kullandı.

Kooperatif Başkanı Hasan Anak ise projedeki amaçlarının, bölgenin en önemli tarım ürünü olan zeytinden en yüksek verimi almak olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Balıkesir'de 10 milyonun üzerinde zeytin ağacı var. Bundan 106 bin 117 ton zeytin elde ediliyor. Bu miktarın 31 bin tonu yemeklik, 74 bin tonu da zeytinyağı için kullanılıyor. Ortalama bu miktardan 15 bin ton yağ elde ediliyor. Bunun sadece 3 bin tonu Ayvalık'ta üretiliyor."

KAYNAK: AA