İngiltere iş dünyasında faiz artışı endişesi

Britanya Ticaret Odaları, İngiltere Merkez Bankası’nın uygun ortam oluşmadan faiz artırma kararı almasının İngiliz ekonomisi için büyük risk oluşturabileceğini savunuyor

İngiltere iş dünyasında faiz artışı endişesi
İngiltere iş dünyasında faiz artışı endişesi
GİRİŞ 10.12.2014 15:23 GÜNCELLEME 10.12.2014 15:23

Britanya Ticaret Odaları (BCC), İngiltere Merkez Bankası’nın uygun ortam oluşmadan faiz artırma kararı almasının, İngiliz ekonomisi için büyük risk oluşturabileceğini savunuyor.

BCC'den yapılan yazılı açıklamada, İngiliz ekonomisinin tüketici harcamalarına ve mortgage piyasasına olan bağımlılığının dikkate alınması durumunda, zamanından önce yapılacak bir faiz artışının ekonomi için hassasiyet oluşturabileceği belirtildi.

BCC ayrıca İngiltere için bu yıl sonu itibarıyla büyüme tahminini yüzde 3,2’den yüzde 3’e, 2015 yılı için ise yüzde 2,8’den yüzde 2,6’ya çektiğini duyurdu.

BCC Genel Direktörü John Longworth konuya ilişkin açıklamasında, şunları kaydetti:

"İngiltere’nin tüketici harcamalarına ve mortgage sektörüne olan bağımlılığı, faiz artışına dair hassasiyet oluşturuyor. Yakın vadeli herhangi bir faiz artışı ekonomi için büyük risk oluşturabilir. Bu ayrıca bizim için son derece önemli olan yatırımları da etkileyebilir. İhracatımızın durağan seyrettiğini görerek, mevcut ve potansiyel ihracat pazarlarımızı destekleyerek İngiltere’nin toplam ihracatını artırma stratejisini yeniden değerlendirmek son derece önemli."

4 Aralık’ta İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faiz oranını değiştirmeyerek tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 0,5'te tutmaya devam kararı almıştı. İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 5-6 Kasım tarihli toplantısının tutanaklarında, kurulun yedi üyesinin yüzde 0,5 olan politika faizini aynı seviyede tutmak, iki üyenin ise faizlerin 0,25 baz puan artırılması yönünde oy kullandığı açıklanmıştı

Tutanaklarda risk dengesinin görünümüne ilişkin kurul içerisinde görüş ayrılıkları bulunduğu, bu görüş ayrılıklarının bir kısmının İngiltere'nin büyümesinde yaşanabilecek bir zayıflamayı temel aldığı belirtilmişti.

İngiltere Merkez Bankası, 2009 yılından beri politika faizini tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 0,5'te tutmaya devam ediyor.

KAYNAK: AA