Eski Bakan Çağlayan'a hediye edildiği öne sürülen saat

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı: "İdari para cezalarının tebliği ve kesinleşmesinden itibaren 15 günlük süre içerisinde ödenmesi halinde,dörtte bir oranında indirim yapılması gerekmektedir. Bu indirim idarenin takdirinde olan bir indirim olmayıp, tamamen yasal zorunluluk çerçevesinde gerçekleştirilmektedir"

Eski Bakan Çağlayan'a hediye edildiği öne sürülen saat
Eski Bakan Çağlayan'a hediye edildiği öne sürülen saat
GİRİŞ 09.12.2014 20:52 GÜNCELLEME 09.12.2014 20:52

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a hediye edildiği öne sürülen saate dair, "Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca işlem yapılmadığı ve kesilen idari para cezasının indirimli olarak tahsil edildiğine" ilişkin haberlere karşılık, "İdari para cezalarının tebliği ve kesinleşmesinden itibaren 15 günlük süre içerisinde ödenmesi halinde dörtte bir oranında indirim yapılması gerekmektedir" açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu haberlere ilişkin kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ihtiyacının doğduğu belirtildi.

Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun "Yolcu beraberinde getirilen kaçak eşya" başlıklı maddesinin ilgili fıkrasına göre "Yolcuların, beyanlarına aykırı olarak üzerilerinde, eşyası arasında veya taşıma araçlarında çıkan eşyanın ticari mahiyette veya ithali veya ihracının yasak olması halinde 3. maddede belirtilen hükümlerin uygulandığı" anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Dolayısıyla, yolcu beraberinde gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen ya da ithali yasak olmayan eşya için, ilgili kanun maddesi uyarınca kaçakçılık suçlarından işlem yapılamamaktadır.

Yurt dışından ülkemize gelen yolcuların kendilerine ait kişisel eşyalarından, değerine ve kullanılmış olup olmadığına bakılmaksızın gümrük vergileri tahsili ise söz konusu değildir. Ancak yolcuların başkasına ait kişisel eşyayı kendi eşyası gibi göstererek ülkemize getirmeleri hali Gümrük Kanunu’nun 235/3 maddesinde kabahat olarak tanımlandığından, bu kabahatin karşılığı olarak eşyanın gümrük vergilerinin iki kat idari para cezası alınması hükmü bulunmaktadır.

Tüm kabahatlere ilişkin verilen diğer idari para cezalarında olduğu gibi, Gümrük Kanunu uyarınca düzenlenen idari para cezalarından, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17/6'ncı maddesi uyarınca idari para cezalarının tebliği ve kesinleşmesinden itibaren 15 günlük süre içerisinde ödenmesi halinde dörtte bir oranında indirim yapılması gerekmektedir. Bu indirim idarenin takdirinde olan bir indirim olmayıp, tamamen yasal zorunluluk çerçevesinde gerçekleştirilmektedir."

KAYNAK: AA