AKÜ'de "2023 Yılında Türkiye Ekonomisi: Yol Nereye" paneli

Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alkin: "Şu anda dünyada çok ileri teknoloji ile üretilen 27 sanayi malı var ve bu mallardan 5’inde Çin üretimde dünya birincisi konumunda"

AKÜ'de "2023 Yılında Türkiye Ekonomisi: Yol Nereye" paneli
AKÜ'de "2023 Yılında Türkiye Ekonomisi: Yol Nereye" paneli
GİRİŞ 05.12.2014 18:55 GÜNCELLEME 05.12.2014 18:55

Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, şu anda dünyada çok ileri teknoloji ile üretilen 27 sanayi malının bulunduğunu ve bu mallardan 5’inde Çin'in üretimde dünya birincisi olduğunu bildirdi.

Alkin, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde düzenlenen "2023 Yılında Türkiye Ekonomisi: Yol Nereye" adlı panelde yaptığı konuşmada 1995 yılında Çin’in dünya imalat sanayindeki payı yüzde 5’in altında olduğunu kaydetti.

2020 itibarıyla batı Avrupa’yı geçen, Japonya’ya ciddi anlamda fark atan, büyük bir sıçrama gerçekleştiren bir Çin gördüklerini belirten Alkin, şöyle devam etti:

"Öyle bir sıçrama ki şu anda dünyada çok ileri teknoloji ile üretilen 27 sanayi malı var ve bu mallardan 5’inde Çin üretimde dünya birincisi konumunda. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 2012 yılı kasım ayında yayınladığı 'Global 2060 Raporu' ile 2060 yılında nasıl bir dünyaya gideceğimize dair verileri açıkladık. Raporda 2011 tespiti olduğu gibi yakın gelecek 2030 ve raporun ana harcı olan 2060’a ait bir tespit var. Bu tespitlere göre sadece 2011 ile 2030 arası 19 yıl içerisinde ABD dünyanın satın alma gücü paritesi yöntemine göre gayrisafi yurtiçi hasılasında 5 puanlık bir kayıp yaşıyor. Avro bölgesi de 5 puanlık bir kayıp yaşıyor. Japonya 3 puanlık bir kayıp yaşıyor. Toplamdaki bu 13 puanlık kayıp Çin, Hindistan ve gelişmekte olan ekonomilere gidiyor."

Raporun açıklanmasının ardından ABD’nin yaşanacak ekonomik kaybın önüne geçmek adına harekete geçtiğini dile getiren Alkin "Raporun ardından ABD, kendisinin avro bölgesinin 2030’a kadar dünya imalat sanayinde 10 puanlık ağırlık kaybına uğrayacak olması üzerine Aralık 2012’de Başkan Obama 'Atlantik İttifakı’nı tekrar ayağa kaldırmamız gerekiyor' dedi. ABD buna izin vermek adına genişletilmiş bir serbest ticaret konusunu gündeme getirdi. Türkiye 'bize bu anlaşmanın içine alacak mısınız' diyor. Böyle hak aranmaz. Hak yakaya yapışarak alınır" ifadelerini kullandı.

Gelecekte dünyada gelişmekte olan ekonomiler dahil olmak üzere iddialı bir büyüme gerçekleşmeyeceğinin altını çizen Alkin, “Küresel krizin etkileri sonlandı zannedilmemeli. Böyle bir dünya yok. Bundan sonra küresel krizin etkileri bitse bile dünya ekonomisinde büyüme ile ilgili trendin iddialı olmadığı bir sürece giriyoruz” dedi.

Çin’in tüm bu ortama rağmen büyümeye devam edeceğinin öngörüldüğünü ifade eden Alkin, şunları kaydetti:

"Rapora göre Çin’de 2060 yılında 300 milyondan fazla kişinin kişisel servetinin 1 milyon doların üzerinde olacağı öngörülüyor. Çin zenginleşmeye devam edecek. 2060 yılına geldiğimizde Çin’deki ortalama yaşam standardı ancak gelişmiş ülkelerdeki yaşam standardının yüzde 50’sine yaklaşacak ki bu Çinlilerin yaşam standardının Avrupalılar kadar olmayacağı anlamına geliyor. Biz de Çin’e yakın bir yerde ya da Çin’den biraz daha yukarıda olacağız."

KAYNAK: AA