"D-8 5. Gıda Güvenliği Tarım Bakanları Toplantısı"

quot;Gelişen Sekiz Ülke"nin (D-8) tarım bakanları, gıda güvenliğini ele almak üzere bir araya geldi.

"D-8 5. Gıda Güvenliği Tarım Bakanları Toplantısı"
"D-8 5. Gıda Güvenliği Tarım Bakanları Toplantısı"
GİRİŞ 03.12.2014 12:00 GÜNCELLEME 03.12.2014 12:00

"D-8 5. Gıda Güvenliği Tarım Bakanları Toplantısı", Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in ev sahipliğinde, Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Pakistan'ın ilgili bakanları ve heyetlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

D-8 Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi, toplantının açılışında, tarım alanında yüksek fiyatlar ve gelişmekte olan ülkelerdeki artan ihtiyaç dolayısıyla birtakım zorluklarla karşılaşıldığını belirterek, tarım sektöründe özellikle gıda güvenliğinin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Tarımın D-8 ülkeleri içinde önemli bir istihdam ve gelir yarattığını aktaran Musavi, küçük çaplı çiftçilerin üretiminin desteklenmesinin gıda güvenliğinin sağlanması noktasında önemli olduğunu söyledi.

Musavi, kolektif çabalarla D-8 ülkelerinde gıda üretiminde ve tedariğinde sürdürülebilirlik ve güvenilirliğin sağlanabileceğine işaret ederek, toplantı kapsamında stratejik alanlarda oluşturulan çalışma grupları tarafından ortaya konulan somut eylem planları ve projelerin önemli olduğunu kaydetti.

İstanbul Valisi Vasip Şahin ise ilkeleri ve kapsadığı coğrafi alan itibarıyla bölgesel olmaktan çok küresel özelliğe sahip D-8'in Türkiye'den Malezya'ya, Nijerya'dan Endonezya'ya kadar kapsamlı bir proje olduğunu belirterek, D-8 ülkelerinin doğal kaynakları, kalabalık nüfusu ve potansiyel pazarlarıyla hem bölgelerinde hem de dünyada önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Şahin, her alanda iş birliğini geliştirmenin D-8'in çıkış noktası olduğunu vurgulayarak, iklim değişikliği, doğal afetler, ekonomik kriz, savaş, göç, yeterli ve sağlıklı gıda temini gibi konuların insanlığın gündeminde önemli yer tuttuğunu kaydetti.

Gıda dağılımında adaletsizlik yaşandığını anlatan Şahin, "Bu toplantının ülkelerimiz, insanımız ve dünya için faydalı olmasını diliyorum" dedi.

Toplantı kapsamında 1 Aralık'ta D-8 üyesi ülkelerden uzamanların katılımıyla tohum, gübre, yem, balıkçılık ve tciari standartlar konularında teknik çalışma grupları bir araya geldi ve üye ülkeler için tarım ve gıda güvenliğini ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulundu.

Toplantı sonrasında, üye ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması açısından yapılması gerekenlere ilişkin bir dizi öneriyi içeren İstanbul Girişimi kabul edildi. Bu öneriler arasında tarımsal üretim ve verimliliğin yatırımlar ve Ar-Ge yoluyla artırılması; küçük çiftçilere, kadınlara ve gençlere fırsat verilmesi ve üye ülkelerde sürdürülebilir gıda sistemleri tesis edilmesi yer alıyor.

KAYNAK: AA