Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: (2)

Ccedil;alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Şu anda yaklaşık 176 ocağın içinde 106 kömür madeniyle ilgili üretim durdurulmuş durumda" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: (2)
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: (2)
GİRİŞ 02.12.2014 18:01 GÜNCELLEME 02.12.2014 18:01

Çelik, Bakanlık'ta Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk-İş Teşkilat Sekreteri Eyüp Alemdar, Türkiye Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, Genel Maden-İş Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Hattat Enerji Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal ile TOBB Türkiye Madencilik Meclis Başkanı İsmail Kasapoğlu ile bir araya geldi.

Gazetecilere açıklama yapan Bakan Çelik, işgücü piyasasından haberi olmayan bazı siyasilerin ve genel başkanların değerlendirmeleri olduğunu, bunlara üzüldüğünü ifade etti.

Çelik, siyasette genel başkan pozisyonunda bulunanların işgücü piyasalarını bilerek konuşmalarının yararlı olacağı inancını taşıdığını dile getirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na seslenen Bakan Çelik, "İşsizlikle mücadele konusunda bir çalışma varken hiçbir proje ortaya koymadan, nasıl çözeceksiniz yüzde 10 işsizliği? Bunu söylemeden işsizlikle ilgili bu gelişigüzel değerlendirmeleri yadırgadığımızı özellikle belirtmek istiyorum" diye konuştu.

Soma'daki kömür ocaklarında ciddi sorunlar olduğuna dikkati çeken Bakan Çelik, bunların bazılarını yapısal sorun olarak değerlendirdiklerini belirtti.

"Bin 647 inşaatın faaliyeti durduruldu"-

"Şu anda yaklaşık 176 ocağın içinde 106 kömür madeniyle ilgili üretim durdurulmuş durumda" diyen Çelik, Geçen haftalarda kazanın meydana geldiği Edirne'deki bir ocakta üretimin durdurulduğunu ancak kayıt dışı üretimine devam edilirken 3 işçinin büyük bir kaza geçirdiğini anımsattı.

İnşaatlarla ilgili son yaptıkları denetimde 2 bin 87 inşaatı denetlediklerini, bunun bin 647'sinin faaliyetini durdurduklarını açıklayan Çelik, şunları söyledi:

"600 civarındaki inşaatın durdurulma işlemi devam ediyor. Bu işverenlere gönderdiğimiz önemli bir tablodur. Böyle işverenlik olmaz. Bunu kabul etmek mümkün değil. Tümünü kapsayıcı bir şekilde yaklaşmak doğru değil ama bu tablo da ortada olduğuna göre emeğe, işe, ülkeye saygısızlık olarak değerlendiriyorum. Bu sorunu çözmemiz gerekiyor, bu farkındalık işverenimizde olacak. Bu farkındalık olursa işçi de bu farkındalığa uymak durumundadır, aksi takdirde işçi de bedelini ödeyecektir."

"Başka çıkış yolunu bulamıyoruz"-

Bakan Çelik, tazminatla ilgili genel olarak sorunlar bulunduğunu, kıdem tazminatı konusunu daha uzun süre tartışacaklarını ifade etti.

"Kıdem tazminatı asgari 15 yıl boyunca işverenin kasasına terk edilen, işçinin hakkını, iş verenin kullandığı bir tablo arz ediyor" ifadesini kullanan Çelik, bu görüş savunmaya devam edildiği sürece tazminatın çok tartışılacağını kaydetti.

Çelik, bakanlık olarak her zaman işçi ile işverenin bir araya gelinmesi gerektiğini anlattıklarını belirterek, "İşçinin hakkı olan tazminatı, her ay işçinin hesabına yatıralım. 'Hak kaybı olmaktan çıksın' diye tavsiyelerimizi yineliyoruz. Ne zaman ki masa başına geliriz, kıdem tazminatı meselesi raftan inecek. Aksi takdirde sendikalarımızın duruşu böyle devam ettikçe, bunu da tartışmaya devam edeceğiz. Çünkü kıdem tazminatını alabileceğimiz bir argümanımız yok. En doğrusu ay bitti mi maaşını al, primini öde, kıdem tazminatını da hesabıma yatır. Bunun başka çıkış yolunu biz, bakanlık olarak bulamıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"5 ayda 66 milyon 500 bin liralık ödeme yapıldı"-

Soma'da 6 aylık dönemde gerek maaş gerek yardım olarak 5 ayda 66 milyon 500 bin liralık ödemeyi gerçekleştirdiklerini bildiren Bakan Çelik, "Ermenek'te de 18 kişiyle ilgili ve kazanın meydana geldiği ocakla ilgili 180 işçi ve hayatını kaybedenlerinin hak sahiplerine 6 ay net maaş karşılığı yardım yapılacak. Diğer kapalı olan ocaklarla ilgili çalışamayan işçilerle ilgili 6 aylık bir maaş kendilerine ödenecek" diye konuştu.

Çelik, çalışma saatleriyle ilgili olarak da uygulamada sıkıntıların olabileceğini belirterek, "Farklı bir uygulama konusunda ittifak varsa ki tekliflerden birisi 5 günde 7,5 saat çalışma şeklinde. Eğer bu konuda bir uzlaşı işçi işveren arasında oluyorsa bizim adım atmamızda bir sorun söz konusu değil" dedi.

Asgari ücret ve sosyal haklar konusuna da değinen Çelik, yarın ilgili komisyonun tekrar toplanacağını ve aralık ayının sonuna kadar 2015'in asgari ücretini belirleyeceğini açıkladı.

Çelik, iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili yasanın da en geç bugün ya da yarın TBMM'ye gönderileceğini bildirerek, aksayan yönleri değerlendireceklerini kaydetti.

"Soma ve Manisa bölgesi ayakta, sizden ve bizden haber bekliyor"-

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay toplantıda, Soma'da şu anda 2 bin 850 işçinin iki gün evvel iş akitlerinin feshedildiğini ve tazminatlarının da verilmediğini söyledi.

Soma'nın çok küçük bir yer olduğunu, işten çıkarılan işçilerin yaklaşık 15 bin kişiye baktığını vurgulayan Atalay, "Biz, burada ocakların güvenli olmasına, güvenli olduktan sonra da arkadaşlarımızın ocağa girmesine gayret sarf ediyoruz" dedi.

Atalay, madenlerle ilgili 2 ay önce çıkan yasada 37,5 saat haftalık çalışma süresinin olduğunu hatırlatarak, "Maalesef Meclis'ten onu çıkartma imkanımız olmadı. Bizim de arzumuz günlük çalışma süremiz 7,5 saat, haftalık 5 günde 37,5 saat olsun. İşçinin ve sendikaların da arzusu bu. Ayrıca iki asgari ücretle ilgili şu anda ne kamu ne de özel sektörde uygulanmıyor. Çünkü patronlar bunun içine yemeği, kömürü, sosyal haklarının tamamını koyuyorlar. Diyorlar ki: 'İki asgari ücret oldu, ben bunu veriyorum size" diye konuştu.

Özelleşen iş yerleriyle ilgili 6 aylık süre olduğunu ve bunun kaldırılmasını istediklerini dile getiren Atalay, işveren ve sendikanın da bunu kabul ettiğini anlattı.

Atalay, kamu sözleşmelerini 2 dönemdir bakanlıkla yaptıklarına da değinerek, şunları kaydetti:

"Bir ay sonra yeni sözleşme dönemi başlıyor. Şu anda maalesef Meclis'te vergiyle ilgi görüşmeler devam ediyor. Sözleşme döneminde ücret falan istemiyoruz, bizim ocak ayında aldığımız paramızı aralık ayında verin. Zam, mam yok biz istemiyoruz hiçbir şey. Soma ve Ermenek olmasaydı bu yasaların çıkmayacağını biliyoruz. Yasalarla ilgili bizim talebimizin büyük bölümü halloldu. Bu yasaların ötesinde uygulamayla ilgili sıkıntımız var. Yasa çıkıyor ama işverenlerimiz uymuyor. Soma ile ilgili Kömür İşletmeleri ve Enerji Bakanlığı bu yükü üzerine almazsa bu işin altından kalkamayız. Enerji Bakanlığında patronun teminatı var 40 trilyonluk. Bunların tazminatı buradan mı verilir yahut kömür işletmelerinin başka yerlerine mi bu arkadaşlarımız aktarılır. Soma ve Manisa bölgesi ayakta, sizden ve bizden haber bekliyor."

İlgili sendikalar talepleriyle ilgili dosyayı Bakan Çelik'e takdim etti.

(Bitti)

KAYNAK: AA