Güney Akım Projesi'nin durdurulması

Cumhurbaşkanı Plevneliev: “Projenin kaderi Rusya ve AB’nin elinde”

Güney Akım Projesi'nin durdurulması
Güney Akım Projesi'nin durdurulması
GİRİŞ 02.12.2014 14:15 GÜNCELLEME 02.12.2014 14:15

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Güney Akım projesinin geliştirilmesine devam etmeyeceklerine ilişkin açıklaması Bulgaristan’da çelişkili yorumlara yola açtı.

Enerji sektörü yetkilileri, Rusya’nın bildireceği resmi tutumun beklenmesi gerektiğini savunurken, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, “Projenin kaderi Rusya ve Avrupa Birliği’nin elinde” diye konuştu.

Rusya’nın Avrupa yasalarını dikkate alması durumunda kimsenin projeye karşı çıkmayacağına işaret eden Plevneliev, “Aynı zamanda Rusya şimdili Avrupa mevzuatını dikkate alacağına dair bir mesaj vermemiştir” dedi.

Başbakan Yardımcısı Meglena Kuneva ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Bojidar Lukarski, Rusya’nın resmi yazılı açıklaması gelmeden önce Bulgaristan hükümetinin yorum yapamayacağını belirtti. Lukarski, “Benim için şimdilik Güney Akım Projesi sonlandırılmış değil” diye konuştu.

Avrupa Fonlarından Sorumlu Başbakan Yardımcısı Meglena Kuneva ise ”Bulgaristan yararlı bir proje sahibi olmak ve Avrupa mevzuatına uymak zorunda” ifadesini kullandı.

Bulgaristan’ın eski enerji bakanlarından Rumen Ovçarov, projenin olası iptali durumunda Bulgaristan’ın yıllık zararının 600 milyon dolara ulaşabileceğini öne sürdü.

Bulgaristan’ın ekonomik politikalarını eleştiren Ovçarov, Rusya’nın katılımı ile yapılması öngörülen Belene Nükleer Elektrik Santralı, Burgaz-Dedeağaç ve Güney Akım projelerinin iptali sonucu maddi zararlarının milyar avroyu geçebileceğini kaydetti.

Bulgaristan’ın Moskova Büyükelçisi İliyan Vasilev de Güney Akım Projesi’nin sonlandırılmasını rublenin son aylarda yüzde 65’e dek varan değer kaybına bağladı. Vasilev, “Kazanamayacağımız bir şeyi kaybetmemiz zaten mümkün değil” dedi.

KAYNAK: AA